Islamister advarer Rushdie

London: Forfatteren Salman Rushdie jublet i går over kunngjøringen om at Iran trekker støtten til fatwaen fra 1989. Men islamske grupper i London sier at fatwaen fortsatt står ved lag, og at den iranske regjeringen ikke har rett til å heve den.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

- Det gjør ingen forskjell. Den iranske regjering har ingen myndighet til å trekke fatwaen, og har heller ikke gjort det, sa Ghaysuddin Siddiqi, lederen for gruppen Muslimsk parlament, og advarte Rushdie om at livet hans fortsatt var i fare.

Iran kunngjorde i New York i går at landet ikke vil forsøke å drepe Rushdie eller belønne en slik handling. Irans utenriksminister kom med kunngjøringen etter et møte med Storbritannias utenriksminister Robin Cook, der de to landene ble enige om å oppgradere sine diplomatiske forbindelser.

Siddiqi avviste kunngjøringen som kommersielt motivert, fordi Storbritannia og Iran ønsker å gjenopprette handelsforbindelsene. Siddiqi sa likevel at britiske muslimer ikke måtte bli innblandet i å utføre drapsordren.

Også Rushdies norske forlegger, William Nygaard, som i 1993 ble skadd i et attentat som Iran etter alt å dømme sto bak, sa at han følte seg fri. Nygaard snakket med Rushdie på telefon etter at han hadde fått meldingen.

I det norske utenriksdepartementet mener man det er for tidlig å si noe. - Det er ikke aktuelt å gjeninnsette en norsk ambassadør i Iran foreløpig. Vi må se hva tilbaketrekkingen innebærer, sier pressetalskvinne Hanne-Marie Kaarstad til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder