MOSULDAMMEN: Dette anlegget ligger cirka 50 kilometer nord for Tigris-elven. Anlegget leverer strøm og vann til store områder i Nord-Irak. Foto:Ahmad Al-rubaye,AFP

BBC: Kurdiske styrker
med offensiv mot IS

Forsøker å ta tilbake demning i Mosul

Kurdiske kilder sier de er har startet en offensiv mot demningen i Mosul, som er kontrollert av den Islamske Stat (IS).

Eirik Landsend Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En felles operasjon som involverer både kurdiske styrker og amerikanske luftangrep har pågått siden 05.00 lokal tid, sier kildene til BBC.

Demningen anses som strategisk viktig, ettersom den leverer vann og elektrisitet til Nord-Irak. Den som kontrollerer demningen kan i teorien oversvømme store deler av det nordlige Irak. Demningen har vært under IS' kontroll siden 7. august.

Den kurdiske framrykkingen begynte etter at USA lørdag bombet flere IS-mål i nærheten av Mosul-demningen. Amerikanske fly gjennomførte til sammen ni angrep mot IS-stillinger i byen Arbil og ved demningen, bekrefter Pentagon.

– De ni flyangrepene som hittil er gjennomført har ødelagt eller påført skader på fire pansrede personellkjøretøy, sju bevæpnede biler, to Humveer og en panservogn, heter det i en kunngjøring fra den amerikanske sentralkommandoen.

Ifølge kunngjøringen ble angrepene gjennomført for å støtte opp om det humanitære hjelpearbeidet i Irak, og for å beskytte amerikansk personell og amerikanske installasjoner i landet.

En talsmann for de kurdiske styrkene i området hevdet lørdag ettermiddag at opprørerne er drevet tilbake.

– Den kurdiske peshmerga-styrken har, med flystøtte fra USA, tatt tilbake kontroll over den østlige siden av damområdet, sa major Abdelrahman Korini. Dette er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

- Over 1000 kvinner fanget

Over 1.000 kvinner fra yazidi-minoriteten holdes nå fanget av IS i Nord-Irak, ifølge aktivistgruppa Sinjar Crisis Group.

Den USA-baserte aktivistgruppen har, med hjelp fra familiene til de bortførte kvinnene, satt opp en liste med navn på 1.074 kvinner som den siste tiden har blitt bortført av IS, skriver avisa Washington Post.

Ifølge regionale kurdiske myndigheter er tallet enda høyere og sier så mange som 1.500 kvinner er fanget av den sunnimuslimske ekstremistgruppa.

– Mange krigere kommer fra utlandet uten koner, så de vil at kvinnene konverterer slik at de kan giftes bort til jihadistene, sier den kurdiske politikeren Hoshyar Zebari til avisen. Zebari var inntil nylig Iraks utenriksminister.

Kvinnene som blir tatt til fange, får et dystert og vanskelig valg av sine kidnappere. Enten må de konvertere til sunni-islam, slik at de kan bli giftet bort til IS-opprørere.

Dersom de nekter å konvertere, vil de fortsatt bli holdt fanget, utsatt for overgrep og i verste fall drept, ifølge aktivistgruppa.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder