Mursi: - Jeg ble kidnappet av Republikanergarden

Egypts avsatte president Mohamed Mursi sier at han i sommer ble kidnappet av Republikanergarden og holdt fanget på en marinebase før han dagen etter ble formelt avsatt av militæret.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

AVSATT: President Mohamed Morsi. Foto: Reuters

Tidligere er det kommet få detaljer fra Mursis egen forklaring om hva som skjedde i de dramatiske julidagene da militæret tok makten i Egypt etter måneder med omfattende demonstrasjoner mot Mursi.

Mursis advokat leste onsdag opp et brev fra ekspresidenten på egyptisk fjernsyn. Det er første gang at myndighetene tillater at Mursi forteller sin versjon av historien utenfor rettssalen, der saken mot Mursi og flere andre islamister har gått for lukkede dører siden 4. november.

Til folket

Brevet fra Mursi er stilet til det egyptiske folk. For første gang antyder ekspresidenten at han ble holdt tilbake mot sin vilje 2. juli.

- Det gode egyptiske folk bør vite at jeg ble kidnappet og holdt mot min vilje fra 2.-5. juli i ett av Republikanergardens hus, inntil jeg og min medarbeider ble flyttet, igjen med makt, til en marinebase i hele fire måneder, heter det i brevet fra Mursi.

- Det vil ikke bli bedre i Egypt før alt som skjedde i forbindelse med dette kuppet forsvinner, og de som spilte blod overalt i landet blir stilt til ansvar. Jeg hilser det egyptiske folket som reiste seg mot dette kuppet, skriver Mursi, som spår at også det nye regimet vil falle som følge av motstand fra folket.

EU-besøk

Han opplyser at han i løpet av fengselsoppholdet kun har møtt EUs utenrikssjef Catherine Ashton og en EU-delegasjon, samt fire aktorer, som han nektet å svare på spørsmål fra.

Mursi står tiltalt i forbindelse med at flere titalls demonstranter ble drept under en demonstrasjon utenfor presidentpalasset i desember i fjor. Etter at Mursi ble styrtet, har flere hundre av Mursis tilhengere blitt drept av politi og sikkerhetsstyrker, mange av dem i forbindelse med rivingen av en protestleir i Kairo i august.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder