DEMONSTERER: Titusenvis av tyrkere demonstrerer etter at en 15 år gammel gutt døde tirsdag etter å ha blitt såret av opprørspoliti under de store protestene i Tyrkia i fjor sommer. Foto: REUTERS, NTB SCANPIX

Tyrkere demonstrerer etter tenåringsdød

Minst 10.000 tyrkere samlet seg onsdag i sentrum av Istanbul for å demonstrere i forbindelse med begravelsen til en 15 år gammel gutt, som døde etter å ha blitt såret av opprørspoliti.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Natt til onsdag demonstrerte tusenvis av mennesker i protest mot myndighetene i flere byer over hele Tyrkia. I Istanbul brukte politiet vannkanoner og tåregass for å spre steinkastende demonstranter som hadde samlet seg utenfor sykehuset der 15 år gamle Berkin Elvan døde tirsdag etter å ha ligget 269 dager i koma.

Gutten skulle begraves senere på onsdagen, og ved 12-tiden hadde over 10.000 mennesker møtt opp for å delta i begravelsesfølget.

Truffet av tåregassgranat

Tenåringsgutten ble et uskyldig offer for de voldsomme protestene mot myndighetene i landet i fjor sommer. Elvan var ute for å kjøpe brød til familien da han havnet midt mellom opprørspolitiet og demonstrantene.

Han fikk store hodeskader etter å ha blitt truffet i hodet av et hylster fra en tåregassgranat, og etter trekvart år i koma, døde han tirsdag.

«Berkin er vår ære. Han er udødelig», «en mors sinne vil drepe morderne» og «Berkin er overalt, motstand er overalt», ropte demonstranter som hadde samlet seg i Istanbul-bydelen Okmeydani, der begravelsen ble holdt.

Barrikader

Overalt i bydelen var det satt opp barrikader, og mange butikker holder stengt i to dager for å minnes gutten. Mange steder ble det også solgt svarte og hvite flagg med bilde av Berkin Elevan.

Etter selve begravelsen er det ventet at demonstrantene vil samle seg til en ny protestmarsj mot statsminister Recep Tayyip Erdogan, som allerede er i sterk motvind i forbindelse med en omfattende korrupsjonsskandale.

Erdogan, som har sittet som statsminister siden 2002, har lovet å gå av dersom partiet hans AKP taper lokalvalget i slutten av mars.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder