Hjelpekonvoi nådde «kalifat-hovedstaden» Raqqa

Finansiert av Røde Kors Norge

FEIRET KALIFAT: Bildet skal vise ISIL-krigere i Tell Abiad i Raqqa, Syria,søndag kveld i forrige uke. Røde Kors har gjennom samtaler med ISIL fått tilgang til sivile i byen. Foto:Aktivist i Raqqa,

Røde Kors: - Samtaler med ISIL har hjulpet oss inn

Røde Kors har i lengre tid snakket med ekstremistgruppen ISIL i både Syria og Irak for å få inn nødhjelp i områder gruppen kontrollerer.

  • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over fem år gammel

I de tre årene den syriske borgerkrigen har pågått, har den nordlige delen av landet vært herjet av vold og kaos. Et lappeteppe av allianser og grupperinger med ulike mål har gjort området uoversiktlig. Slik er det fortsatt, men den siste tiden har den militante sunnimuslimske ekstremist-gruppen ISIL strammet grepet om den nord-østlige delen av landet.

De siste månedene har Den internasjonale Røde Kors-bevegelsen fått tilgang til å frakte inn mat og medisiner, samt reparere vannledninger i mange avstengte områder i det krigsherjede landet.

Konvoi til ISIL-høyborg

I mai klarte en konvoi med 14 lastebiler fra Røde Halvmåne i Syria å nå den nord-østlige byen Raqqa, et område som hadde vært avsperret av kampene i flere måneder.​ Raqqa er en av de første store byene ISIL fikk kontroll over i Syria, og i januar ble byen erklært som hovedstad i gruppens tenkte kalifat.

VG har tidligere skrevet om hvordan ISIL styrer byen med svært brutale metoder. Flere ganger har gruppen korsfestet lik på torget i byen. Strenge sharialover er opprettet og byen er pakket med fremmekrigere fra hele verden. Norske jihadister skal også ha oppholdt seg der. Søndag feiret krigerne i byen erklæringen av et muslimsk kalifat i regionen ISIL kontrollerer.

Utenlandssjef i norske Røde Kors, Tørris Jæger, bekrefter overfor VG at kontakt med ISIL har gjort at nødhjelp har nådd byen.

- Samtaler med ISIL har hjulpet oss inn i disse områdene. Vi har kontakt med ISIL både i Irak og i Syria. Det ligger i DNA-et vårt at vi skal ha kontakt med alle aktører i en konflikt. Vårt fremste budskap er å være en genuin, humanitær aktør. Vi har kontakt med aktører som andre vil oppleve som kontroversielle, sier Jæger.

Konvoien til Raqqa hadde med seg mat for 50.000 mennesker, 500 myggnett, 3000 pakker med babyutstyr og 880 pakker med utstyr til eldre. Konvoien er delvis finansiert av Røde Kors i Norge.

- Viktig å opprettholde kontakt

Tørris Jæger,utenlandssjef i Norske Røde Kors. (Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors) Foto: ,

- Hvilken kontroll har dere på at nødhjelpen kommer fram til de som trenger det, og ikke utnyttes av krigerne i byen?

- Jeg har ikke fått noe informasjon som tyder på at nødhjelpen kommer i hendene på krigere. Men kan jeg utelukke det? Det er vanskelig å si. Vi har fått god informasjon om at mye nødhjelp har nådd de sivile.

Jæger sier at Røde Kors er avhengige å få aksept av de ulike aktørene i konflikområder, også ISIL:

- Vi agerer på bakgrunn av aksept, og det kan gi oss en viktig tilgang. Derfor er det viktig for oss å opprettholde kontakten, også framover. Vi har jobbet med Taliban i Afghanistan og Farc i Colombia.

- ISIL har gjort det lettere

Jægers kollega i Danmark, den internasjonale sjefen for Røde Kors i landet, Birgitte Ebbesen, er i avisen Jyllandsposten klar på at ISILs økte makt har stabilisert nødhjelpssituasjonen.

– Nå har ISILs frammarsj i landet gjort det lettere å få frem nødhjelp til mange av menneskene som er fordrevet fra sine hjem på grunn av borgerkrigen, sier hun.

Ebbesen befinner seg fortiden i Syria. Hun er opptatt av å påpeke at den humanitære katastrofen i landet fortsatt er prekær.

– Noen søker for eksempel ly og slår seg ned i ISIL-kontrollerte områder, der det er fredeligere, sier hun.

MANGE HENRETTES: Bildet VG har fått tilsendt skal angivelig vise øyeblikket før en henrettelse utført av ISIL i byen Raqqa. Foto: Aktivist-gruppe Foto: ,

Mer om

  1. Syria

Flere artikler

  1. Innbygger i ISIL-by til VG: Krigerne feirer og skyter i luften

  2. Slik vil ISIL styre i Midtøsten

  3. Korsfestet «moderate» opprørere i Aleppo

  4. Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

  5. Rødskjegget tsjetsjener er blitt jihadistenes frontfigur i Irak

  6. Reuters: Jente (12) drept i Irak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder