Israel varsler at de ikke akter å gi seg

ØDELAGT I BOMBEANGREP: En barneskole ble truffet i et bombeangrep i dag. Til høyre kan de se det som er igjen av skolen. Foto:PRIVAT,

Siste nytt om Israel/Gaza-konflikten: Nye rakettangrep i kveld

ASHKELON/OSLO (VG) Deler av det som var en barneskole i byen Alzawaida på Gazastipen, er i dag bare steiner og grus. Etter kraftige bombeangrep fredag, er skolebarnas minner begravet i ruinene.

 • Anne Stine Sæther
 • Camilla Fredstad Huuse
 • Rune Thomas Ege
 • Harald Henden
 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over seks år gammel

- I dag da jeg våknet, så jeg at de kraftige eksplosjonene fra i natt har ødelagt barneskolen jeg gikk på. Den ble truffet av tre raketter bare 600 meter fra der jeg bor, forteller Alaa S Abuitiwi (23) til VG

Alaa bor på Gazastripen. Bare dager etter at hans beste venn ble drept i et bombeangrep våknet han opp til å finne barneskolen i ruiner.

-En av mine nærmeste venner ble drept av et israelsk bombeangrep i går. Jeg fikk ikke lov å gå i begravelsen av mine foreldre fordi det er for utrygt å gå ut av huset. Dette er så trist, sier han.

Alarmene som aldri tar slutt

Mens de israelske angrepene mot Gaza fortsetter, regner det fredag kveld raketter motsatt vei. Ved 19-tiden ble dagens rakett nummer 100 skutt mot Israel. I byene langs Gaza har bombealarmen gått jevnt og trutt gjennom hele dagen. Også byer lengre nord har blitt rammet av de stadig mer avanserte Hamas-rakettene.

Siden «Operation Protective Edge» startet har flere enn 100 palestinere mistet livet og 670 er skadet, melder ABC News.

I dag ble også de første israelerne alvorlig skadet etter at en rakett traff en bensinstasjon i Ashdod

Konflikten har så langt kostet minst 22 barn under 16 år livet, og Israels statsminister melder at de vil fortsette å slå hardt ned mot Hamas til rakettangrepene fra Gazastripen slutter.

Her er de viktigste oppdateringene i konflikten fra de siste timene:

* I kveld holdt Israels statsminister Benjamin Netanyahu sin første pressekonferanse med israelske journalister på to år.

* VGs journalister i Israel melder på Twitter i kveld at rakettangrepene i Gaza fortsetter. De befinner seg i Ashkelon, en israelsk by som grenser til Gazastripen på nordsiden.

* Samtidig melder IDF at luftforsvaret har skutt i stykker en av Gazas viktigste utskytningsramper, som sikter mot Tel Aviv. På denne måten prøver de å stoppe angrepene mot Israel.

* Israel varsler at de i dag har flyttet tre israelske infantribrigader til Gazas grense og forbereder en bakkeinvasjon.

* Tidligere i dag ble tre israelere såret i et rakettangrep mot en bensinstasjon i Ashdod, 28 km nord for Gaza. Dette er konfliktens første israelske sårede.

* Så langt har over 500 raketter blitt skutt mot Israel, mens ytteligere 129 har blitt uskadeliggjort av forsvarssystemet Iron Dome. Dette meldte IDF på Twitter i dag.

Krigens ofre

Tidligere i dag ble Nour Marwan al-Najdi (10) drept i et bombeangrep i Rafah.

Foto: ,

Konfliktens yngste ofre, Mohammed Malakiyeh (18 md.), ble drept sammen med sin mor (27). Ranim Jawde Abdel Ghafour (18 md.) ble drept sammen med et annet familiemedlem i Khan Younis.

Ifølge utenriksministeren har Norge bedt Egypt om å ta imot flere sårede palestinere, samtidig som Israel har fått en sterk oppfordring til å lette på restriksjonene rundt Gazastripen.

– Israel må åpne grensene for humanitær hjelp slik at helsepersonell, medisiner og kirurgisk utstyr slipper inn, sier Brende.

Det eldste offeret, Naifeh Farjallah (80) ble drept i et luftangrep i Moghraba, sørvest i Gaza by, melder Alakhbar.

Advarer mot å lande

Hamas har raketter med større rekkevidde enn før og selv om det israelske forsvaret har ødelagt en rekke utskytingsramper, skaper trusselen frykt.

– I lys av Israels angrep på Gazas innbyggere, har den væpnede fløyen av Hamas besluttet å svare på den israelske aggresjonen. Vi advarer mot å lande fly på Ben Gurion-flyplassen, da denne vil bli et av våre mål ettersom flyplassen også huser en militærbase, heter det i en uttalelse.

Tidligere på dagen sa Hamas at de allerede hadde skutt opp en rakett mot flyplassen, men raketter er hittil ikke observert i nærheten av flyplassen.

I hele natt og utover fredagen er det blitt bombet og skutt ut raketter fra begge sider. En israelsk mann ble alvorlig skadet tidligere i dag da en rakett slo ned i en bensinstasjon og en soldat ble såret i natt. Ingen israelere har hittil mistet livet i kampene.

Store tap

På palestinsk side er tapene store. En av de siste som er drept skal være en Hamas-leder som satt i en bil som ble bombet. Det melder det israelske forsvaret IDF.

De siste to dagene har Egypt åpnet den stengte grensen ved byen Rafah og tatt imot skadede palestinere.

Egypt kritiserer Israel

Egyptiske myndigheter har gått hardt ut mot den israelske maktbruken de siste dagene. Landet spilte en sentral rolle da det ble fremforhandlet våpenhvile mellom partene i 2012. Denne gangen er situasjonen vanskeligere fordi forholdet mellom Hamas i Gaza og de nye makthaverne i Egypt er langt kjøligere enn da det det muslimske brorskap styrte det viktige nabolandet i sør.

USA forsøker å presse motvillige Egypt inn i en ny meglerrolle i Israel-Palestina-konflikten, mener historieprofessor Hilde Henriksen Waage.

100 DREPTE: Legen Anas Abu al-Kas (33) ble begravd tidligere i dag. Han er en av de 100 ofrene for israelske bomber. Kona og familien er knust i hjemmet i Jabila flyktningeleir nord på Gaza-stripen. Foto:Mahmud Hams,Afp

Det ble natt til fredag klart at USA tilbyr amerikansk megling i konflikten, med mål om å få partene til å rette seg etter våpenhvileavtalen fra 2012. I tillegg har utenriksminister John Kerry vært i kontakt med myndighetene i Egypt.

– Foreløpig er ikke Obamas tilbud om megling så mye verdt. Amerikanerne er nok ikke villige til å megle selv. Men de kan ikke se på denne voldsomme kollektive avstraffelsen av Gazastripen heller, sier Henriksen Waage til NTB.

– Trolig er USA i ferd med å presse Egypt inn i en meglerrolle. Det kan hende Sisi derfor velger å involvere seg etter hvert, særlig under sterkt amerikansk press.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Siste: Egypt hardt ut mot israelsk maktbruk

 2. Bombealarm i Jerusalem

 3. Kafé og boliger bombet på Gazastripen

 4. Israel og Hamas angriper hverandre: BBC-journalist: Israel ringte og advarte mot bombene

 5. Hevder at kona og barnet til Hamas-topp ble drept i angrep

Fra andre aviser

 1. Nytt rakettangrep fra Gaza mot Israel

  Bergens Tidende
 2. Israel ruster seg til bakkeoffensiv

  Bergens Tidende
 3. Nye dødsofre på Gazastripen

  Aftenposten
 4. Israel truffet av raketter fra Libanon

  Aftenposten
 5. Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

  Aftenposten
 6. Raketter skutt fra Gaza mot Israel

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no