Derfor kritiseres Russland for Syria-bombingen: Mener russiske bombefly treffer nesten alt annet enn IS

Syv dager med russiske bombetokt i Syria har etterlatt flere titalls døde i flere byer. Nesten ingen av dem er IS-krigere, hevder det amerikanske utenriksdepartementet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Så mye som 90 prosent av de russiske luftangrepene har vært rettet mot andre enn terrorgruppen IS og opprørsgrupper alliert med al-Qaida. Det hevder talsmann John Kirby ved det amerikanske utenriksdepartementet.
– De har stort sett vært rettet mot opposisjonsgrupper som ønsker en bedre fremtid for Syria, og som ikke ønsker at Assad-regimet beholder makten, sier Kirby til AFP.

Han får støtte av Mark Toner, som er talsmann for den amerikanske ambassaden i Syria. Han uttalte onsdag til CNN at de russiske bombetoktene ikke hadde vært effektive i å drive IS tilbake fra sine stillinger. Han mener helt andre grupper har blitt ofre for bomberegnet:

– For å si det rett ut var det steder hvor moderate opposisjonsgrupper for det meste holder til.

Selv representerer han en stormakt som har bombet mål i Syria flere tusen ganger siden september i fjor. På det tidspunktet og inntil onsdag i forrige uke hadde Russland kun støttet sin allierte, regjeringen ledet av Bashar al-Assad, med militært utstyr.

Stor oversikt: Her er de viktigste spillerne i det syriske blodbadet

30. september

De siste syv dagene har Russland imidlertid gått tungt inn i det borgerkrigsherjede landet - etter at Assad ba om militær assistanse. Det russiske bombardementet begynte kun minutter etter at landets nasjonalforsamling ga sitt ja til russiske Syria-operasjoner .

Samtidig uttalte Putin at Assad måtte være villig til å inngå en allianse med landets opposisjonsgrupper.

Få timer etter at luftangrepene startet, fortalte den syriske opposisjonslederen Khaled Khoja at 36 sivile hadde mistet livet i russiske luftangrep mot byen Homs. Han hevdet da at hverken IS eller al-Qaida-støttede krigere var byen på det tidspunktet, men at åtte andre opprørere hadde mistet livet.

– Målene for de russiske flyangrepene i Homs var områder som kontrolleres av dem som bekjempet IS for ett år siden, sa han.

Bakgrunn: Putin vil stå opp mot IS slik verden stod sammen mot Hitler

Allerede onsdag kveld uttalte USAs forsvarsminister Ash Carter at han mente mange av angrepene var rettet mot områder som ikke var under IS' kontroll.

Det ble i løpet av onsdagen gjennomført 20 aksjoner - alle mot IS-mål, ifølge det russiske forsvarsdepartementet. Den USA-ledede alliansen gjennomførte på sin side ett angrep i løpet av denne dagen, mot byen Mar'a.

Les også: Derfor flykter de til Norge

Saken fortsetter under bildet.

«INFORMASJONSKRIG»: Russlands Vladimir Putin omtaler påstandene om at sivile har blitt drept i russiske luftangrep i Syria for en «informasjonskrig». Foto: Alexei Nikolsky , Ap

1. oktober

I løpet av natten ble det gjennomført åtte nye luftangrep i Syria, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Storavisene The New York Times og Wall Street Journal skrev at det var USA-støttede og CIA-trente opprørere som ble truffet av russiske bomber i og rundt Homs.

– Jeg kan absolutt bekrefte at det var angrep mot Den frie syriske hær (FSA), som har fått våpen og opplæring av CIA, fordi vi har snakket med folk der, sa lederen for Senatets forsvarskomité, John McCain, til CNN torsdag ettermiddag.

Senere på dagen ble en russisk bataljon med marinesoldater satt til å vokte Assad-flybasen nær havnebyen Latakia.

Denne dagens skal Assad også ha satt i gang en større bakkeoffensiv i nordlige Syria, støttet av russiske luftangrep.

– Mer enn 50 krigsfly og helikoptre er del av den russiske luftstyrken som angriper Den islamske staten, sa talsmann Igor Konasjenkov i det russiske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået Interfax.

I løpet av kveldstimene ble det kjent at Russland og USA hadde innledet samtaler for å forhindre nærkontakt mellom de respektive angrepsflyene i Syria.

Stor spesial: VG fulgte brødrene Abdulah og Mohamed på flukten fra krigen

2. oktober

I morgentimene kommer den første bekreftelsen på at IS-mål i Qaryatain hadde blitt skadet i et russisk bombetokt. Russland selv hevdet at de hadde truffet seks IS-stillinger på sine 14 bombetokt den dagen.

Men dette var ikke godt nok for Barack Obama, som fredag kveld tordnet i en tale og slo fast at Putins bombefly ikke gjorde annet enn å holde Assad ved makten.

Russisk videopptak: Her slippes bombene over Syria

– Russlands politikk i Syria driver moderate opposisjonsgrupper under jorden og styrker Den islamske staten, sa Obama på en pressebrifing i Washington fredag.

Sammen med seks andre statsoverhoder oppfordret han Russland til å stanse angrepene mot moderate opprørsgrupper.

Saken fortsetter under bildet.

SLIPPER BOMBER: Det russiske forsvarsdepartementet offentliggjorde 6. oktober bilder som angivelig viser et russisk bombefly av typen Su-24M som bomber mål i Syria dagen i forveien. Foto: - , Afp

3. oktober

Onsdag morgen anslo Storbritannia at kun fem prosent av luftangrepene treffer IS i Syria.

– Vi analyserer hvor angrepene treffer hver morgen. Det store flertallet er ikke rettet mot IS i det hele tatt, sier Storbritannias forsvarsminister Michael Fallon i et intervju med avisa The Sun lørdag.

Samtidig fortsatte Russlands luftkrig med full styrke.

– I løpet av de siste 24 timene har fly av typen Su-34 og Su-24M foretatt over 20 tokter over ni infrastrukturenheter tilhørende Islamsk stat (IS), opplyser det russiske forsvarsdepartementet lørdag formiddag.

Kommentar: Fra kulden til ilden

Flere opprørskilder bekrefter at IS har blitt bombardert i og rundt byene Raqqa, hvor tolv krigere angivelig mistet livet.

Men selv om noen av bombene treffer, fortsetter de sivile dødstallene å stige. Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights anslo på dette tidspunktet at 39 mennesker hadde mistet livet, blant dem åtte barn.

På tross av dette konkluderte det russiske forsvaret med at IS var betydelig svekket etter nærmere 60 luftangrep.

Dette sier Putin: – Ikke besatt av å være en supermakt

Saken fortsetter under videoen.

4. oktober

I et BBC-intervju søndag gjorde Storbritannias statsminister David Cameron det soleklart at Putin hadde gjort et «fryktelig feilgrep» ved å gå aktivt inn i Syria.

– De støtter slakteren Assad, noe som er et fryktelig feilgrep for dem og for verden. Det vil gjøre regionen mer ustabil, sa han.

Samme kveld gikk Assad ut i et TV-intervju for å understreke at den russiske angrepsstøtten var nødvendig.

Assad: – Vesten har mislyktes - terrorismen har spredt seg

5. oktober

De første meldingene om at russiske kampfly hadde tatt seg langt inn i tyrkisk luftrom, begynner å tikke ut. Grensebommerten skal ha skjedd to dager tidligere - lørdag 3. oktober. USA og dets kaster seg ganske umiddelbart inn med hard kritikk.

– Jeg ber Russland respektere NATOs luftrom fullt ut og unngå å trappe opp spenningene med alliansen, skrev NATO-leder Jens Stoltenberg i en uttalelse etter et møte med den tyrkiske forsvarsministeren Feridun Sinirlioglu i NATOs hovedkvarter i Brussel samme dag.

– Hadde Tyrkia svart, slik de har rett til, kunne det ført til en nedskyting, uttalte USAs utenriksminister John Kerry.

Bakgrunn: Stoltenberg refser Russlands grensebommert

I samme ordelage ba forsvarsalliansen Russland stanse angrepene mot Syria opposisjon og sivilbefolkning med umiddelbar virkning.

I løpet av dagen blir Russland anklaget for å drept minst 50 sivile i provinsen Homs.

6. oktober

Russland kaller krenkelsen av tyrkisk luftrom et uhell og lover å undersøke hva som skjedde.

Sett denne? Putin kaller påstander om sivile dødsfall en «informasjonskrig»

7. oktober

Russiske bombefly gjennomførte i morgentimene nye angrep mot seks byer i Syria - i håp om å ramme tsjetsjenske islamister i Nusrafronten. Få timer senere avviste Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu at Russlands Syria-offensiv har vært vellykket. Han opplyser at kun to av 57 luftangrep har truffet IS-mål, og at resten har vært rettet mot «moderate opprørere».

Offensiven støttes opp av fire russiske marinefartøy, som onsdag avfyrte krysserraketter mot mål i Syria.

– I tillegg til flyvåpenet, var også fire krigsskip i flåten vår i Kaspihavet involvert i angrepet, sa Sergej Sjojgu.

De siste syv dagenes bombetokt ender i at den amerikanske forsvarsministeren Ash Carter avviser at det vil bli et Syria-samarbeid mellom USA og Russland.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder