Fengselet i Norgerhaven i Veenhuizen i Nederland.

Fengselet i Norgerhaven i Veenhuizen i Nederland. Foto:Dienst van Justitiële Inrichtingen,

Nederlandske fanger til sak fordi de skvises ut av norske fanger

I Nederland har 18 langtidsfanger gått til retten fordi plassene deres skal overtas av norske fanger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den norske regjeringen ønsker som kjent å la norske fanger sone i utlandet for å korte soningskøen her hjemme.

Nederlenderne, som soner i fengselet Norgerhaven i Veenhuizen, ønsker ikke å overflyttes til andre fengsler. Saken, som avgjøres gjennom en såkalt summarisk saksbehandling, skal ifølge nederlandske medier opp i retten fredag.

Jaap Oosterveer, pressetalsmann for det nederlandske justisdepartementet, bekrefter overfor VG at fangene har gått til sak.

Vil ikke flytte

– Ja, det stemmer. De langtidssonende vil ikke til et annet fengsel. De synes de har det bra, men dette er ikke opp til dem. Det bestemmer justisdepartementet. Men de mener de har rett på det og har gått til retten. Og det kan de, det er et fritt land, sier Oosterveer til VG.

Ifølge nederlandske medier vil fangene som må flytte miste privilegier som å kunne koke selv, dyrke egne grønnsaker og ha kyllinger.

Fangenes advokat, Hettie Cremers har ikke besvart VGs henvendelse, men sier følgende til nederlandske RTV Noord:

– Hvis man vil være et sivilisert land, må man la denne gruppen innsatte sone på en human måte.

Atmosfæren i avdelingen hvor de langtidsinnsatte soner skal ifølge nederlandske medier angivelig være mer hjemmekoselig enn i fengsler beregnet på fanger som soner kortere dommer.

Ifølge Oosterveer i det nederlandske justisdepartementet, soner fangene som sitter i Norgerhaven dommer fra 10 år og oppover.

I forhandlingsinnspurt

Vidar Brein-Karlsen (Frp), statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, sier de er i sluttspurten når det gjelder forhandlinger med nederlandske myndigheter om leie av 242 fengselsplasser i Norgerhaven.

Navnet Norgerhaven har for øvrig ikke noe med avtalen med Norge å gjøre.

– Avtalen skal undertegnes innen kort tid. Vi er veldig fornøyde, det vil løse problemer med soningskø og varetektskapasitet i Norge. Det er nederlandske myndigheters ansvar hvordan de disponerer de fengslene de har, og jeg føler meg helt trygg på at de ivaretar de innsatte de har på en god måte, sier Brein-Karlsen til VG.

Gitt at saken går gjennom i Stortinget og det ikke dukker opp andre ting, regner Brein-Karlsen med at alt skal være klart til sommeren.

– Dette er et fengsel som har relativt høy standard og i hvert fall på linje med fengsler vi har i Norge, sier statssekretæren.

VG har ikke fått avklart når avgjørelsen i det nederlandske rettssystemet foreligger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder