SMITTET: En helsearbeider iført beskyttelsesdrakt gir et glass vann til en kvinne som er smittet av ebola i Kenema i Sierra Leone. Foto:Handout,Reuters

Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

Myndighetene i Sierra Leone vil forby alle landets innbyggere å forlate hjemmene sine i fire dager for å bekjempe ebola-epidemien.

Artikkelen er over seks år gammel

Det fire dager lange sammenhengende portforbudet vil vare fra 18. til 21. september, ifølge Ibrahim Ben Kargbo, som er rådgiver for president Ernest Bai Koroma.

–Denne aggressive tilnærmingen er nødvendig for å håndtere spredningen av ebola en gang for alle, sier Kargbo til nyhetsbyrået Reuters.

Formålet med det drastiske tiltaket er å gjøre det mulig for helsepersonell å finne smittede personer som er i et tidlig stadium av sykdommen.

21.000 mennesker vil jobbe med å håndheve portforbudet, ifølge Koroma. Allerede er flere tusen politifolk og soldater satt inn for å håndheve karantenen i byene i de verst rammede områdene.

VG+:Jakten på Ebola-vaksinen

Sprer seg raskere

Hjelpeorganisasjoner fra en rekke land bistår helsevesenet i landene som er rammet av ebola-epidemien i Vest-Afrika, men viruset spres likevel stadig raskere. At helsevesenet i flere av de afrikanske landene er dårlig utviklet, gjør arbeidet vanskeligere.

Så langt antas det at om lag 490 mennesker har dødd av ebola i Sierra Leone. Landet er et av verdens fattigste og var rammet av en blodig borgerkrig på 1990-tallet og fram til 2002.

Fram til fredag hadde Verdens helseorganisasjon WHO kunnet bekrefte at til sammen 3.944 mennesker er blitt smittet i epidemien i Guinea, Liberia og Sierra Leona. Blant dem har 2.097 dødd.

Kent Brantly overlevde den fryktede sykdommen, som han fikk mens han behandlet syke.

Håp om vaksine

Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola, og over halvparten av dem som er blitt smittet, har altså mistet livet. Nå håper imidlertid WHO at en vaksine mot ebola kan være klar allerede i november.

WHO mener to vaksiner produsert av selskapene GlaxoSmithKline og NewLink Genetics ser lovende ut. Begge skal testes ytterligere i løpet av høsten.

– Hvis det blir bevist at de er trygge, kan en vaksine være klar i november 2014 for prioritert vaksinasjon av helsepersonell, het det i en uttalelse fra WHO fredag.

Blodbasert medisin

Organisasjonen har denne uken vært samlet til et to dager langt krisemøte om ebola i Genève. Her kom ekspertene fram til at medisiner basert på blodet til mennesker som har hatt ebola og blitt friske, kanskje vil kunne fungere i nær framtid.

Medisinen ZMapp, som fortsatt er på forsøksstadiet, er blitt gitt til om lag ti helsearbeidere fra USA, Europa og Afrika. Tre av disse er blitt friske, og det er så langt uklart om medisinen har effekt. Uansett vil det trolig gå en stund før det kan produseres betydelige mengder av ZMapp.

Krisesenter

FN har besluttet å opprett et krisesenter for å koordinere kampen mot ebolaepidemien.

– Målet er å stanse spredningen av ebola i de rammede landene innen seks til ni måneder, samt å forhindre at viruset sprer seg internasjonalt, sa FNs generalsekretær Ban Ki-Moon fredag.

– Dette kan bare gjøres dersom den akutte og nødvendige mobiliseringen finner sted både i de landene som er rammet og i det internasjonale samfunnet, sier Ban, som ber verdenssamfunnet om 600 millioner dollar (nær 3,8 milliarder kroner) for å finansiere innsatsen i de rammede landene.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

 2. Ebola-bekjempelse kan koste drøyt 600 millioner

 3. USA vil teste ebolavaksine på mennesker

 4. Unntakstilstand i ebolarammede Sierra Leone

 5. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

Fra andre aviser

 1. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 2. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

  Bergens Tidende
 3. Ebola gir portforbud i Sierra Leone

  Aftenposten
 4. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

  Fædrelandsvennen
 5. Får siste medisindose

  Bergens Tidende
 6. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no