Dansk etterretning advarer mot ekstremister i flyktningstrømmen

RADIKAL: Den tyske konvertitten og islamistiske predikanten Pierre Vogel gir nå sine tilhengere råd om hvordan de kan rekruttere blant de nyankomne flyktningene. Her er han fotografert under en demonstrasjon i 2013. Foto: , Afp

Sikkerhetstjeneste advarer: Islamister vil radikalisere flyktninger

MÜNCHEN (VG) Tysk sikkerhetstjeneste advarer om at radikale islamister forsøker å rekruttere flyktninger, som nå kommer i tusentall, til sin fanatiske overbevisning.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

De tusenvis av flyktningene som de siste dagene har ankommet München, er bokstavelig talt blitt tatt imot med åpne armer av tyskere som har møtt opp på jernbanestasjonen. Nå advarer imidlertid den tyske sikkerhetstjenesten om at det ikke bare er humanitære organisasjoner og godhjertede borgere som venter på flyktningene, skriver storavisen Die Welt.

Salafister, altså radikale islamister som forfekter en bokstavelig tolkning av islamske grunntekster, oppsøker ifølge tjenesten nå flyktningmottak, med mål om å hindre integreringen og radikalisere de nyankomne flyktningene. En stor del av flyktningene kommer nemlig fra muslimske land, og de lokale islamistene ser på dem som potensielle nye tilhengere.

Tysk etterretning: Slik er en typisk jihadist

Oppsøker mottak

Den beryktede tyske konvertitten og islamisten Pierre Vogel publiserte ifølge avisen nylig en liste med råd til sine meningsfeller om hvordan islamistene kan nærme seg flyktningene på best måte. Han råder blant annet sine tilhengere om å danne grupper og kartlegge alle flyktningmottak i nærheten, og oppsøke disse.

Islamisten råder også sine tilhengere om å ta med gaver til de som har måttet flykte fra alle sine eiendeler, for å vinne deres hjerter. Dersom personalet på mottakene skulle nekte islamistene adgang, er oppfordringen å oppsøke moskeer hvor flyktningene går for å be.

Fra storbyen Hamburg har det kommet rapporter om at salafister har begynt å dele ut koraner nær flyktningmottak, og forsøker å komme i kontakt med de nyankomne.

Fikk du med deg denne? Reporter sparket mot flyktninger – TV-kanalen kobles til høyreekstremt parti

Konstant overvåkning

Etterretningstjenesten i Nordrhein-Westfalen har registrert 1900 radikale islamister i delstaten alene. Av disse er cirka 300 ansett som villige til å delta i eventuelle terroranslag.

Delstaten har rundt 40 returnerte Syria-krigere, hvorav ti blir ansett å være svært farlige, og blir derfor overvåket av sikkerhetstjenesten døgnet rundt, skriver avisen Die Zeit. Ifølge innenriksdepartementet etterforskes 30 av delstatens 850 moskeer på grunn av mistanke om radikalisering.

Alarmerende: Bølge av angrep mot asylmottak i Tyskland

VG-kommentar fra Tyskland: Mellom hat og omsorg

Onsdag advarte også den danske etterretningstjenesten om at ekstremister kan skjule seg blant de mange flyktningene fra Syria og Irak som nå kommer til Danmark, selv om sjansen er liten.

Det kommer fram i en skriftlig redegjørelse fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) torsdag.

PET understreker at et stort antall av flyktningene og migrantene faktisk er på flukt fra militante islamistiske grupper og derfor neppe sympatiserer med militant islamisme i utgangspunktet, skriver NTB.

– PET er likevel oppmerksom på at det blant flyktningene fra Syria og Irak kan være personer som sympatiserer med militant islamisme og som kan tenkes å agere på oppfordringene i den miltante islamistiske propagandaen til å rette angrep mot land som deltar i den internasjonale koalisjonen mot Irak, deriblant Danmark, skriver etterretningstjenesten i redegjørelsen.

Masseflukt

I løpet av onsdagen ankom over 5000 flyktninger München med tog fra Østerrike, og bare i september har det kommet over 33.000 – like mange flyktninger som i hele fjor. Etter en å ha fått mat og hvile, og en grunnleggende helsesjekk, fraktes de videre til sluttdestinasjoner rundt omkring i hele Tyskland.

Delstaten Nordrhein-Westfalen er landets mest folkerike og har størst økonomi, og skal dermed ta imot den største andelen av Tysklands asylsøkere – hver femte.

Landets myndigheter forventer at så mange som 800.000 mennesker vil søke om asyl i år, og regjeringen bevilget i helgen svimlende 55 milliarder kroner ekstra for å kunne øke kapasiteten for mottak av asylsøkere.

Regjeringstopp: Tyskland har plass til 500.000 nye flyktninger hvert år

Les også

 1. Dansk politi lar flyktninger reise videre

  400 flyktninger som natt til torsdag ble holdt på en skole i Rødbyhavn i Danmark, får ifølge dansk TV 2 lov til å reise…
 2. Privatpersoner strømmer til for å kjøre flyktninger til Sverige

  RØDBY (VG) Togene som har fraktet over 200 flyktninger til Danmark står nå tomme.
 3. Dobbelt så mange nordmenn vil ta imot flere flyktninger nå som i juni

  På tre måneder har antall nordmenn som mener…
 4. Carl I. Hagen innrømmer: – Jeg treffer nok ikke ungdommen

  Frps frontpolitiker i Oslo Carl I. Hagen erkjenner at han ikke treffer dagens ungdom, etter et katastrofalt skolevalg i…
 5. Reporter sparket mot flyktninger - TV-kanalen kobles til høyreekstremt parti

  TV-reporteren Petra László, som er fotografert mens hun tilsynelatende sparker mot flyktningene ved en ungarsk…
 6. – Vi skal til Tyskland! Vi elsker Merkel!

  LESVOS (VG) I løpet av noen få timer tirsdag kom det 15 nye båter med flyktninger til den greske øya Lesvos.

Mer om

 1. Tyskland
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Terrorisme

Flere artikler

 1. Slår alarm om seksuelle overgrep mot flyktningbarn

 2. Slik håndterer Tyskland flyktningstrømmen

 3. Over 213.000 asylsøknader i EU i andre kvartal

 4. – De har veldig snille politifolk her

 5. Tysk politi: Nyttårs-overgrep kan være linket til kriminelt nettverk

Fra andre aviser

 1. Tysk sikkerhetstjeneste bekymret over økt ekstremisme

  Fædrelandsvennen
 2. Tysk sikkerhetstjeneste: Islamister forsøker å rekruttere flyktninger

  Bergens Tidende
 3. Inviterer 1200 flyktninger til Champions League-kamp

  Bergens Tidende
 4. Asylmottak brenner. Islamkritikere demonstrerer. Motstanden mot migrantene vokser.

  Aftenposten
 5. Migranter i Ungarn krever å få reise videre

  Bergens Tidende
 6. IS inviterer flyktninger til middager og bønnemøter. Så prøver de å rekruttere dem til terror.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no