Russland har bombet mål i Syria

Opposisjonsleder: Sivilie drept i russiske flyangrep

Russland klar til å samarbeide med USA

Russiske bombefly har gjennomført luftangrep mot mål i nærheten av byen Homs i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Siste: Minst 36 sivile er drept i russiske flyangrep i Homs i Syria, hevder en syrisk opposisjonsleder. Samtidig hevder en opprørsgruppe som kjemper mot president Bashar al-Assad at åtte av deres menn er såret i russiske flyangrep.

– Alle de 36 ofrene i de russiske angrepene var sivile, sier Khaled Khoja, som leder den tyrkiskbaserte syriske nasjonale koalisjonen.

Khoja er mandag i New York i møter i FN. Han hevder at de sivile ble drept på fem forskjellige steder i Homs.

– Målene for de russiske flyangrepene i Homs var områder som kontrolleres av dem som bekjempet IS for ett år siden, sier Khoja.

Han opplyser at verken Den islamske staten (IS) eller opprørere støttet av al-Qaida er til stede i Homs.

Les også: Putin vil stå opp mot IS slik verden stod sammen mot Hitler

Russland: – Angriper IS

Russiske myndigheter hevder at målene var IS-opprørere.

Talsmann for den russiske forsvarsministeren, Igor Konashenkov, sier til russiske medier at landets kampfly gjennomfører luftangrep mot områder, kjøretøy, militære depoter og bygninger som Russland mener tilhører IS.

Russerne oppfordret amerikanske styrker til å holde seg unna luftrommet over Syria, men ga ingen beskjed om hvor i landet de skulle slå til. Amerikanerne fikk beskjed om angrepene en time i forkant, via en russisk diplomat i Baghdad. Dette melder CNN.

President Vladimir Putin fikk onsdag nasjonalforsamlingens støtte til at russiske militærstyrker kan gjennomføre operasjoner i Syria. Vedtaket ble gjort etter at Syrias president Bashar al-Assad ba Russland om hjelp, ifølge russiske myndigheter. Målet er å bekjempe IS og andre opprørsgrupper. Det skriver NTB.

– Enhver økning i den russiske militærstøtten til Syria har skjedd og skjer på anmodning fra den syriske staten, skriver presidentens kontor.

Kun flystøtte

Russland har tidligere utplassert militært utstyr, blant annet flere fly, i Syria. Nylig ga den amerikanske regjeringen beskjed om at de følger nøye med på Russlands militære oppbygging på en flybase i nærheten av havnebyen Latakia.

– Bruken av bakkestyrker er utelukket. Det militære målet med operasjonen vil kun være å gi flystøtte til syriske regjeringssoldater i deres kamp mot ISIS, sier Kreml-rådgiver Sergej Ivanov, ifølge NTB.

Les også:Disse områdene er under IS-kontroll

SOHR, Syrian Observatory for Human Rights, har tidligere i dag opplyst at minst 27 personer er drept i et luftangrep i Homs. Seks barn er blant de drepte og angrepene skal ha blitt gjennomført av det syriske regimet. Dette stedet kontrolleres ikke av IS, men av jihadistiske opprørsgrupper.

BOMBET: Dette bildet, tatt onsdag 30. september, viser skadde bygninger og en minaret i Talbisseh i Homs-provinsen i Syria. Russland skal ha gjennomført luftangrep i tre syriske byer, ifølge en syrisk sikkerhetskilde. Foto:Homs Media Centre,AP, NTB Scanpix

Erna: – Bra at de deltar mot IS

Statsminister Erna Solberg møtte norsk presse utenfor hotellet hun bor på på Manhattan, kort tid etter at meldingene om Russlands bombing i Syria kom.

– Det er viktig at de er åpne om hvilke mål de har og hvilke intensjoner de har. Vi har sett en oppbygging over lang tid. Hvis det er kamp mot IS, så er det bra at de deltar. Hvis de nå benytter anledningen til å styrke Assad og svekke alle andre grupper, så er det veldig negativt.

– Putin var her i New York på mandag. Hva tenker du om timingen?

– De har jo bygget opp over lengre tid i Syria. Det er ikke tilfeldig, sannsynligvis, men på den andre siden så er det viktig at han står ved sitt ord om å slåss mot IS og er tydelig på hvilke mål han har, sier Solberg.

Talte for første gang siden 2005

Putin møtte nylig USAs president Barack Obama under FNs hovedforsamling i New York. Der fortalte Putin at Russland ønsker å koordinere en koalisjon som gjennom FN skal bekjempe IS og terrorisme.

– Vi tror det er en enorm feil ikke å samarbeide med den syriske regjeringen, sa Putin.

Under generalforsamlingen tok Obama et oppgjør med de som mener at Assad bør bli sittende med makten i Syria. Men han sa også at USA er klare til å samarbeide om Syria med alle land som er enige med USA i dette.

Les også:Putin vil stå opp mot IS slik verden stod sammen mot Hitler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder