UD etter terrorangrepet: – Ikke reis til Tunisia

Flere land frykter nye angrep på turister

Norske myndigheter fraråder reiser til turistlandet Tunisia.

  • Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nordmenn bør ikke reise til terror-rammede Tunisia med mindre det er helt nødvendig, mener Utenriksdepartementet. Norge følger dermed andre land.

Storbritannia ba torsdag sine statsborgere om å forlate landet. Danmark fulgte tter fredag formiddag og advarte mot reiser til landet, og argumenterte med at «det er en høy risiko for terrorangrep mot vestlige mål i Tunisia og på turistattraksjoner, offentlige bygninger, nær sikkerhetsbyråer og i områder der store folkemengder er samlet» på sine nettsider.

Les også: Turistene ville vekk etter terroren.

Norske myndigheter følger nå etter og advarer på sine nettsider mot reiser til det populære turistlandet i Nord-Afrika:

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til og opphold i grenseområdene i Tunisia mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i governoratet Kasserine og governoratet Tataouine syd i landet. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til og opphold som ikke er nødvendige i øvrige deler av Tunisia. »

39 terror-drept i strandangrep

Den 26. juni 2015 drepte en terrorist minst 39 personer, i hovedsak turister, ved et strandhotell i Sousse. Terrororganisasjonen ISIL har påtatt seg ansvaret for dette angrepet, og terroristen skal ha fått opplæring i nabolandet Libya.

Drøye tre måneder tidligere, 18. mars 2015, ble 21 turister drept da terrorister angrep Bardomuseet i hovedstaden Tunis. ISIL tok på seg ansvaret for terrorangrepet, men ifølge tunisiske myndigheter var det den AQIM-tilknyttede Okba Ibn Nafaa-brigaden som sto bak dette angrepet.

Les også: Her er den mistenkte Tunisa-terroristen.

Terrorangrep mot vestlige mål og turiststeder utgjør en risiko i Tunisia. Både Ansar-al-Sharia i Tunisia (AAS-T) og al-Qaida i Islamsk Maghreb (AQIM) m.fl. har aktive grupper i landet, og ISIL har tatt på seg ansvaret for flere aksjoner. Selv om flertallet av terrorangrepene har vært rettet mot sikkerhetsstyrker, ser turister i økende grad ut til å være mål for noen av disse gruppene.

Fryktet flere angrep

Etter terroren fryktet myndighetene i Tunisia flere angrep, og advarte om at faren ikke er over på sine hjemmesider.

– Det er en risiko for at det kan komme flere angrep, skriver utenriksdepartementet.

De råder turister i landet til å vise «ekstrem aktsomhet». Selv om fredagens terrorangrep er erklært over oppfordres turister mot å reise til nasjonalparker, grenseområder og andre større samlingspunkter.

Etterpå har turistmyndighetene i forsøkt å berolige resten av verden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder