SKEPTISK: Iran har liten tro på en fredsavtale i Syria, dersom de ikke selv får en plass ved forhandlingsbordet. Foto: Reuters / NTB scanpix

Syria-samtaler av sporet før de er i gang

Opptakten til den lenge planlagte Syria-konferansen i Sveits er preget av en splittet syrisk opposisjon og utestengelsen av Iran. Håpet om at samtalene vil kunne bringe Syria nærmere fred, svinner.

 • NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Sent mandag kveld ble det klart at Iran likevel ikke får lov til å delta på konferansen som starter i Montreux onsdag. Iranerne mener at FNs generalsekretær Ban Ki -moon ga etter for press da han trakk invitasjonen tilbake, og at konferansen nå har et dårlig utgangspunkt.

- Når ikke alle innflytelsesrike parter er representert, vil man heller ikke komme fram til en omfattende fredsavtale. Alle innser at uten Iran er sjansene for å komme fram til en virkelig løsning i Syria ikke veldig store, sier Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi.

Invitasjonen ble trukket tilbake etter at en stor opposisjonskoalisjon truet med å trekke seg hvis Iran deltok.

USA protesterte også ettersom iranerne ennå ikke har sluttet seg til kravet om at det skal dannes en overgangsregjering i Syria.

Irans rolle

Iran anklages for å forsyne Assad-regimet med våpen, noe landet nekter for. Ifølge Teheran dreier det seg kun om humanitær bistand, det samme som vestlige land hevder å begrense sin støtte til opposisjonen til.

- Vi var klare til å delta og gjøre vårt i forhandlingene, men vi kommer ikke til å godta betingelser som legger opp til en bestemt og snever løsning, sier Araqchi.

Russland, som sammen med USA har tatt initiativet til fredssamtalene i Montreux, mener Iran bør få plass ved forhandlingsbordet og kaller utestengelsen en tabbe.

- Selvsagt er dette en tabbe, men det er ingen katastrofe. Jeg beklager dette, det bidrar ikke akkurat til å styrke FNs autoritet, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

- Flere runder

OPPRØRT: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif langer ut mot Ban Ki-moon og hevder at FNs generalsekretær ga etter for press da han trakk tilbake invitasjonen til Iran om å delta i fredssamtalene om Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix


En ikke navngitt russisk kilde opplyser til AFP at samtalene mellom det syriske regimet og opprørerne vil vare i sju til ti dager, for deretter å bli fulgt opp med en ny runde. Partene skal møtes i Genève fredag, to dager etter at konferansen åpner i Montreux.

Det er første gang opposisjonen og regimet møtes ansikt til ansikt i forhandlinger. En vestlig diplomat har imidlertid liten tiltro til at dette vil gjøre noen forskjell.

- De som deltar på denne konferansen, bidrar i realiteten til å legitimere regimet i Damaskus. De snakker til Assad-regjeringen på den andre siden av bordet. Så showet vil fortsette, mens Assad blir sittende ved makten, sier diplomaten til Reuters.

Splittet opposisjon

Den syriske opposisjonen har ikke klart å enes om et felles ståsted før konferansen, slik håpet var. Dermed er det kun en mindre del av opposisjonen som velger å delta i Sveits.

Opposisjonen som er basert i Damaskus, uteblir, noe også den største grupperingen i Nasjonalkoalisjonen, som er basert i Istanbul, gjør.

Det syriske nasjonalrådet (SNC) vil ikke delta så lenge Assad sitter med makten. Eksperter sier imidlertid at noen av representantene fra SNC fortsatt vil være med i opposisjonsdelegasjonen, og at årsaken til at gruppa offisielt ikke vil være med, er frykt for å miste sin posisjon hvis samtalene mislykkes.

Kaotisk på bakken

Det er nå snart tre år siden demonstrasjonene mot Assad-regimet startet. Det utviklet seg etter hvert til en borgerkrig som er blitt stadig mer brutal og kaotisk. I dag kriger ikke bare regimet mot opprørere, men også opprørere mot opprørere.

Både regjeringsstyrkene og opprørerne beskyldes dessuten for krigsforbrytelser. I en fersk rapport gjengitt av avisa The Guardian anklages syriske tjenestemenn for systematiske likvideringer av fanger.

Tre framstående advokater har gått gjennom tusener av bilder av drap og overgrep som er smuglet ut av Syria. De viser likvideringer av 11.000 fanger, ifølge rapporten. Fotografiene er smuglet ut av en mann som hevder at han har hoppet av fra det syriske politiet etter å ha jobbet som militærfotograf.

Rapporten er skrevet på oppdrag fra Qatar, som sammen med Saudi-Arabia er kjent for å støtte opprørerne.

Les også

 1. Syriske opposisjonspartier vil ikke delta i fredssamtaler

  Opposisjonspartiene inne i Syria vil ikke delta i fredssamtalene som etter planen skal innledes i Sveits denne uken.
 2. Syria skal ha likvidert 11.000 fanger

  Tre framstående internasjonale advokater som har gått gjennom tusener av bilder av drap og overgrep som er smuglet ut av…
 3. Slik vokter Norge dødskjemikaliene

  MIDDELHAVET (VG) Fra brovingen på det norske lasteskipet har de bevæpnede soldatene full kontroll på alle som nærmer seg.
 4. Syrisk opposisjon truer med å trekke seg fra fredssamtaler

  Både USA og en av Syrias viktigste opposisjonsgrupper er svært kritiske til at FN har invitert Iran til…
 5. Iran får ikke være med på fredskonferansen for Syria

  Iran er ikke lenger invitert til å delta på den syriske fredskonferansen i Sveits onsdag, opplyser en FN-talsmann.
 6. Assad har bestemt seg for gjenvalg

  Det er stor sannsynlighet for at jeg vil søke gjenvalg, sier Syrias president Bashar al-Assad i et eksklusivt intervju…
 7. Kerry ber syrisk opposisjon om å møte i Sveits

  USAs utenriksminister John Kerry retter en innstendig anmodning til opposisjonen i Syria om å møte ved…
 8. Kjemiske stridsmidler skal omskipes sør i Italia

  De kjemiske stridsmidlene skal i februar overføres til et amerikansk skip i havnebyen Gioia Tauro sør i Italia, men…
 9. Syrisk opposisjon vil delta i fredskonferanse

  Den syriske opposisjonskoalisjonen som er støttet av Vesten, vil delta under fredskonferansen Genève 2 neste uke.
 10. Iran ikke invitert til Syria-konferanse

  FNs generalsekretær Ban Ki-moon sendte mandag ut invitasjoner til 30 land til fredskonferansen i Genève om Syria.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder