NYE OPPTØYER: Flere medier melder at en tungt bevæpnet høyreorientert gruppe skaper ytterligere spenninger i den urorammede byen Ferguson. Her et bilde fra opptøyer tidligere denne uken, med politi og demonstranter i heftig diskusjon i byens gater. Foto:Jeff Roberson,Ap

Høyreorientert gruppe skaper uro i Ferguson

En tungt bevæpnet høyreorientert gruppe skaper ytterligere spenninger i urorammede Ferguson i Missouri, der bråk har blusset opp igjen denne uken.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter først å ha dukket opp med automatvåpen og i skuddsikre vester og kamuflasjeklær til mandagens demonstrasjon, ble medlemmer fra den høyreorienterte gruppa Oath Keepers sett gående gjennom flere av gatene i Ferguson også gjennom natten og i morgentimene tirsdag, melder TV-stasjonen NBC News og avisa USA Today.

Mandag var det store demonstrasjoner i Ferguson for å markere at det var ett år siden den svarte tenåringen Michael Brown ble skutt og drept av en politimann. Demonstrasjonen utartet, og politiet opplyser at 23 personer ble pågrepet. Myndighetene har erklært unntakstilstand.

– Vil forsvare grunnloven

Oath Keepers sier at medlemmene vil «forsvare grunnloven mot alle fiender, både utenlandske og nasjonale» og sier de patruljerte gatene i en bydel dominert av afroamerikanere for «å beskytte en medieorganisasjon».

Oath Keepers-medlemmene tiltrakk seg imidlertid mye oppmerksomhet og ble kritisert av både demonstranter og politi.

Politisjef i Ferguson, Jon Belmar, beskriver gruppens tilstedeværelse som «både unødvendig og spenningsøkende».

Lov å bære synlig våpen

Flere av demonstrantene konfronterte medlemmene av gruppen med hvorfor de kunne bære slike våpen ute på gata.

– Dersom det var svarte eller brune mennesker i dette landet som åpenlyst kom ut på gatene bærende på automatvåpen i paramilitært utstyr, ville de da blitt mottatt på samme måte, spør politiker for Demokratene i Ferguson, Patricia Bynes.

Delstaten Missouri tillater personer å bære våpen synlig, så lenge det ikke gjøres på en «sint eller truende måte».

Gruppen dukket også opp under demonstrasjoner i fjor, da det ble klart at en storjury valgte å frafalle tiltalen mot politimannen som drepte Brown.

Oath Keepers ble grunnlagt i 2004 av tidligere paramilitær Stewart Rhodes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder