I MÅL: USAs President Barack Obama har klart å samle den støtten han trenger i Senatet for å unngå at Kongressen legger ned veto mot atomavtalen med Iran. Foto: Pablo Martinez Monsivais , AP

Obama sikrer seg nok støtte til Iran-avtalen

USAs president Barack Obama har sikret seg nok stemmer til å unngå at Kongressen underkjenner atomavtalen med Iran.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter at senator Barbara Mikulski fra Maryland onsdag opplyste at hun støtter avtalen, har Obama sikret seg de 34 stemmene han trenger i Senatet for å opprettholde et veto mot Kongressens avvisning av avtalen.

AVGJØRENDE: Senator Barbara Mikulski offentliggjorde onsdag sin støtte for atomavtalen med Iran, og sikret Barack Obama de 34 støttespillerne han trenger i Senatet. Foto: Chip Somodevilla ,

Republikanerne har flertall i begge kamre og har dermed nok stemmer til å vedta en resolusjon som avviser atomavtalen innen fristen de har satt seg 17. september.

To demokratiske senatorer har varslet at de også stemmer mot avtalen, i likhet med flere demokrater i Representantenes hus. Ti demokratiske senatorer har ennå ikke tonet flagg.

Men Obama har gjort det helt klart at han vil nedlegge veto mot en slik resolusjon, og det trengs to tredels flertall i begge kamre for å overkjøre et veto.

Bakgrunn: Iran godtar å kutte atomkapasiteten

Sterkt imot

Republikanerne og noen få demokrater er sterkt imot avtalen som legger opp til at mange sanksjoner mot Iran oppheves mot at Iran legger alle planer om utvikling av atomvåpen bort.

Men Republikanerne mener at Iran vil jukse og utvikle atomvåpen likevel, samtidig som opphevelse av sanksjonene gir dem betydelig større innflytelse.

Mikulski sier at hun er kommet til at avtalen er det beste alternativet for å unngå at Iran skaffer seg atomvåpen, selv om hun ikke synes den er perfekt.

Hun understreket at selv om Kongressen støtter avtalen, vil det også være viktig å bekrefte på nytt at USA står ved Israels side.

VG mener: Historisk i Wien

Israel presser

Israels regjering har fra første stund vært sterkt imot avtalen og har drevet åpen lobbyvirksomhet mot den i Kongressen, i nært samarbeid med Republikanerne.

Det hvite hus oppfattet det som en diplomatisk provokasjon da Israels statsminister Benjamin Netanyahu tidligere i år lot seg invitere av den republikanske senatsledelsen til å ta tale mot avtalen fra Senatets talerstol., uten å informere Det hvite hus.

Netanyahus motstand mot Iran-avtalen gjorde ingenting for å bedre det elendige forholdet mellom Obama og Netanyahu, som skyldes Netanyahus lite konstruktive holdning til forhandlingene med palestinerne.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Forplikter seg

De fem vetomaktene i FN, inkludert USA, pluss Tyskland undertegnet tidligere i år avtalen med Iran etter langvarige forhandlinger.

I henhold til avtalen forplikter Iran seg til å redusere sine uranlagre og antall sentrifuger så mye at det blir umulig å utvikle atomvåpen, samtidig som de opprettholder sine atomanlegg til energiproduksjon.

De har også forpliktet seg til å åpne sine anlegg for inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Til gjengjeld skal FNs og EUs sanksjoner mot Iran gradvis oppheves, i tillegg til de amerikanske sanksjonene som går på atomvåpen.

Men de fleste av USAs sanksjoner mot Iran er begrunnet i brudd på menneskerettighetene, og dem er det få håp om at Kongressen vil oppheve.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder