Syrias nærområder får milliardbeløp i EU-støtte

EU-landene lover 1 milliard euro mer til syriske flyktninger etter et toppmøte ble avsluttet natt til torsdag med «bedre stemning enn antatt».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter at fordelingen av 120.000 asylsøkere ble tvunget gjennom tirsdag, konsentrerte EUs stats- og regjeringssjefer seg om mindre kontroversielle tiltak mot flyktningkrisen sent onsdag kveld.

– Stemningen var bedre enn antatt, slo EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker fast etter en nesten sju timer lang diskusjon.

Lederne ble som ventet enige om at det trengs mer støtte til flyktningene i Syrias nærområder slik at tilstrømmingen til Europa kan stagges.

Etter at det ble kjent at europeisk støtte til Verdens matvareprogram WFP er blitt kuttet i år, lovet landene å styrke bidragene til FN-programmer i området med minst 1 milliard euro. Videre tar de 28 topplederne til orde for å bistå Libanon, Jordan og Tyrkia gjennom en «betydelig styrking» av et støttefond. Den politiske dialogen med Tyrkia skal «styrkes på alle nivåer».
Les mer: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

Grensekontroll

EU-president Donald Tusk minner om at Syria har åtte millioner på flukt i eget land og fire millioner på flukt i naboland.

– Vi har ikke sett den største bølgen ennå, tror Tusk om flyktningkrisen.

Tusk fremholder at EU-lederne er enige om å få oppført de første registreringssentrene langs Unionens yttergrenser i sør innen utgangen av november. Sentrene skal sørge for bedre kontroll med dem som kommer og lette trykket på Italia og Hellas.

Bedre grensekontroll er avgjørende, understreker Tusk.

– Det må bli slutt på dagens kaos på grensene. Skikkelig kontroll med grensene er vårt felles ansvar, sier han til pressen og mener det handler om Schengen-samarbeidets fremtid.

– Vi er enige om at vi ikke kan fortsette som før. Uten å endre dagens mønster vil Schengen kun finnes i teorien, sier Tusk.
Så du denne? Disse syv flyktning-flokene må Europa løse

– Sober debatt

Tonen på toppmøtet skal ha vært mer konstruktiv enn dagen før, da Slovakia, Ungarn, Tsjekkia og Romania ble overkjørt for å få vedtatt en asyldugnad. Onsdag ble det meldt om «energisk diskusjon», men ifølge Tusk med positivt fortegn.

– En god og sober debatt, konkluderer Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Det finnes ingen fiendtlighet eller uforsonlighet, fremholder svenske Stefan Löfven ifølge TT.

Uker med hard ordbruk og debatt om håndteringen av flyktningkrisen virker uansett å ha tært på samholdet i EU. Og bråket om asyldugnaden er ikke over. Slovakia motsetter seg fortsatt tiltaket, og statsminister Robert Fico truer med å ta det til EU-domstolen.
Les også: Her startet det grenseløse Europa - nå settes avtalen på tidenes prøve

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder