- Jeg er skremt og lei meg etter denne urettferdige dommen

FUNNET SKYLDIG: Amanda Knox (26) befinner seg i hjemlandet USA. Spørsmålet mange stiller seg nå, er om amerikanske myndigheter vil utlevere henne til Italia. Her fra da hun i 2011 landet i hjembyen Seattle etter fire år i italiensk fengsel. Foto: Thomas Nilsson / VG

«Foxy Knoxy» dømt til 28 års fengsel for drap

En italiensk domstol har igjen funnet Amanda Knox (26) skyldig i drap på Meredith Kercher (21) i 2007.

 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over seks år gammel

Domstolen i Firenze kom frem til at den opprinnelige drapsdommen fra 2009 er gyldig. I tillegg skjerpet de straffen mot den amerikanske 26-åringen.

Nå er Knox dømt til fengsel i 28 og et halvt år.

- Jeg er skremt og lei meg etter denne urettferdige dommen. Etter å ha blitt funnet uskyldig tidligere, forventet jeg bedre fra det italienske rettssystemet, står det i en uttalelse fra Knox.

Hun mener bevisene i saken ikke holder til å rettferdiggjøre dommen mot henne og «bønfaller de med kunnskap og autoritet» til å rydde opp.

- Ingenting har endret seg. Det har alltid manglet beviser. Min familie og jeg har lidd mye fra denne urettmessige straffeforfølgelsen, uttaler Knox.

Uttalelsen som ble sendt ut torsdag kveld norsk tid, startet med følgende:

- Først og fremst skal det bemerkes at det finnes noen trøst for Kerchers familie. Deres sorg over Merediths forferdelige drap vil følge dem for alltid. De fortjener respekt og støtte.

- Vil utfordre dem

26-åringens forsvarer varsler at det vil komme en anke.

- For dem, som meg, som er overbevist om at Amanda er uskyldig, er dette en veldig vanskelig tid. Vi må respektere denne avgjørelsen, men vi vil utfordre dem. Vi er veldig lei oss akkurat nå, sier advokaten Luciano Ghirga.

Også Knox sin italienske eks-kjæreste, Raffaele Sollecito (29), er funnet skyldig i drap. Han ble dømt til fengsel i 25 år.

Sollecito var i retten tidligere torsdag, men han ble ikke observert i rettslokalene under domsavsigelsen, nesten tolv timer senere.

Advokatene til Sollecito har allerede varslet at de vil anke domstolens avgjørelse.

- Det finnes ikke spor av bevis mot min klient, sier forsvarer Luca Maori ifølge nyhetsbyrået AP.

Hoveddommer Allesando Nencini ba om at Sollecitos pass blir inndratt.

Var romvenninner

Knox og Sollecito ble i 2007 siktet for drapet på sin britiske venninne Meredith Kercher (21) i den italienske universitetsbyen Perugia.

Studenten ble funnet død, avkledd og med strupen kuttet. Mistanken falt umiddelbart på hennes amerikanske romvenninne og romvenninnes kjæreste: Knox og Sollecito.

De to ble senere tiltalt og dømt for drapet, men ble i 2011 satt fri av Høyesterett i Italia. Italienske justismyndigheter avgjorde at saken skulle gjenopptas - og i fjor høst gikk saken for retten igjen.

Knox møtte aldri i retten, men sendte i stedet en uttalelse til sin forsvarer per e-post, som ble lest opp.

- Rømling

Amanda Fox vil trolig aldri kunne forlate hjemlandet USA igjen dersom torsdagens domm blir stående. Italienske myndigheter vil kreve henne utlevert.

I et intervju med den italienske avisen, La Repubblica, denne måneden gjentok Knox at hun aldri vil dra tilbake til Italia om hun blir dømt igjen.

- I så fall vil jeg være en rømling, sier hun.

Saken er en av de mest omtalte seksualdrapsaken i italiensk rettshistorie, og i britisk og amerikanske presse ble Knox omtalt som et monster. Mediene ga henne også tilnavnet «Foxy Knoxy».

Mer om

 1. Italia

Flere artikler

 1. Her bryter Amanda Knox sammen på TV

 2. «Foxy Knoxy» kan bli fanget i USA

 3. Ekskjæresten til «Foxy Knoxy» anholdt på grensen

 4. Amanda Knox (30) til Norge i oktober

 5. I høyesterett: Skjebnedag for «Foxy Knoxy»

Fra andre aviser

 1. Opphever drapsdommen mot Amanda Knox (27)

  Aftenposten
 2. Amanda Knox kjent skyldig i drap på studievenninne

  Aftenposten
 3. Amanda Knox dømt for drap på studievenninne

  Bergens Tidende
 4. Amanda Knox dømt for drap på studievenninne

  Fædrelandsvennen
 5. Knox mener kjennelsen er urettferdig

  Fædrelandsvennen
 6. Ekskjæresten til Amanda Knox pågrepet

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder