STATSOVERHODE: Khalifa bin Zayed al-Nahyan er president i De forente arabiske emirater, der politiske partier er forbudt. Foto: Musrat Cetinmuhurdar,Ap

Kommentar: Emiratenes absurde terrorliste

De forente arabiske emirater har laget terrorliste. Den
vitner om like god innsikt i vestlige terrororganisasjoner som de har i menneskerettigheter og internasjonale konvensjoner.

 • Shazia Sarwar

Artikkelen er over fem år gammel

Islamsk Råd Norge, paraplyorganisasjonen for nærmere 100.000 muslimer, kan kritiseres for mye, men noen terrororganisasjon er det ikke. IRN står i kolonnen over Al-Qaida på den engelske listen som er publisert på Emirates News agency. Det er mildt sagt fornuftsstridig skue.

VG-Journalist Shazia Sarwar kommenterer. Foto:Roger Neumann,VG

Det hersker full forvirring om hvem som faktisk står på listen. Islamsk Råd Norge (IRN) eller Rabita-moskeen (Det islamske forbund). Tidligere ledelse i begge organisasjonene hevder hardnakket i at listen nevner Rabita, ikke IRN, og skyldes Rabitas støtte til Det muslimske brorskap og at de har invitert omstridte foredragsholdere til Norge. Feiloversettelse eller ikke, faktum er at en engelsk liste med IRN oppført er distribuert gjennom føderasjonens nyhetsbyrå.

I Norge lar vi folk tenke, organisere og ytre fritt, selv om vi ikke alltid er enige med dem. Grensen går ved direkte eller indirekte oppfordring til vold. Emiratene opererer åpenbart med en svært vid definisjon av terrororganisasjon.

For president Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan og landets myndigheter er nok listen gravalvor. Og den er publisert så allmennheten kan ta sine forholdsregler, men for oss som kjenner Norge og norske muslimske organisasjoner er det vanskelig å ta listen på alvor.

Den må sies å være like paranoid som emiratenes forhold til grunnleggende menneskerettigheter. Og føyer seg i rekken av absurde utspill som kommer fra den arabiske halvøya. Det er ikke mange måneder siden Saudi-Arabia kritiserte Norge for brudd på menneskerettigheter. De mente at vi i Norge skulle forby all kritikk av profeten Muhammed, og at de var bekymret for hvordan nordmenn behandler landets muslimer. I tillegg var de bekymret for økningen i volds- og voldtektsforbrytelser. Dette kom altså fra et land hvor kvinner nektes å kjøre bil, og hvor tyveri straffes med avhugging av lemmer.

Takk, men nei takk. Fei for egen dør, før deres setter der ned i FNs menneskeråd i Genève og gir råd, eller i eget parlament og klekker ut resolusjoner.

De forente arabiske emirater er et yndet turistmål for nordmenn. De er verdensmestre i luksus og komfort, men bak den skinnende fasaden skjuler det seg grove menneskerettighetsbrudd. Slavelignende forhold for fremmedarbeidere, forfølgelse av regimekritikere, menneskerettighetsaktivister og deres advokater, knebling av presse- og ytringsfrihet, tortur i fengsler og menns lovfestede rett til å tukte kvinner og barn, også gjennom vold.

Emiratenes terrorliste kan fremstå latterlig og ryggmargsrefleksen er å avfeie den. Men dette er ikke morsomt. Listen over terrororganisasjoner og enheter går verden rundt. Ikke alle kjenner IRN, slik de fleste gjør her hjemme. Dette kan ikke stå uimotsagt. Begrunnelse må kreves. Det er uholdbart at IRN mistenkeliggjøres på denne måten. Det er som å sette Norges 100.000 muslimer på terrorlisten.

Les også

 1. Norge krever svar fra Emiratene etter terrorlisting

  Norge krever en forklaring på hvorfor De forente arabiske emirater har ført opp Det Islamske Forbundet på landets…
 2. Islamsk Råd feilutpekt som terrororganisasjon

  Språktrøbbel førte til at Islamsk Råd kom på terrorliste med blant andre IS og al-Qaida.
 3. UD uforstående til at IRN er satt på terrorliste

  Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til at De forente arabiske emirater har satt Islamsk Råd Norge…

Flere artikler

 1. Islamsk Råd feilutpekt som terrororganisasjon

 2. Emiratene har satt Islamsk Råd Norge på terrorliste

 3. Norge krever svar fra Emiratene etter terrorlisting

 4. UD uforstående til at IRN er satt på terrorliste

 5. Mariam leder flyangrep mot IS

 6. Muslimsk militærkoalisjon skal bekjempe terrorisme

Fra andre aviser

 1. Brorskap-leder pågrepet i Jordan

  Fædrelandsvennen
 2. Emiratene har satt Det islamske forbundet på terrorliste

  Aftenposten
 3. Det Islamske Forbundet terrorstemplet i Emiratene

  Fædrelandsvennen
 4. UD krever forklaring fra Emiratene

  Fædrelandsvennen
 5. UD: - Ingen grunn til at Islamsk Råd skal stå på terrorliste

  Bergens Tidende
 6. Norden krever svar fra Emiratene

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder