Deltar i nærkamper mot ekstremistene

Kjemper side om side med kurdiske styrker

VG-intervju: - Jeg har gått fra alt jeg hadde i Norge

BLODIG KRIG: Kurdiske militærstyrker, peshmergaen, frakter en skadet mann vekk fra fronten i kampen mot ISIL i Jalawla den 4. juli. Det er blant annet i dette området nordmennene har deltatt i kamphandlinger den siste uken. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Nordmenn i harde kamper mot ISIL i Irak

En gruppe unge norsk-kurdere deltar nå, fullt bevæpnet, i harde kamper i frontlinjen i krigen mot ISIL i nordlige Irak. – Vi er i nærkamp med dem, sier en av nordmennene til VG.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over seks år gammel

– I starten kjøpte jeg våpen og ammunisjon selv. Senere har jeg fått tilgang på flere våpen. De siste dagene har vi deltatt i harde kamper side om side med de kurdiske militærstyrkene, sier en 28 år gammel norsk-kurder fra østlandsområdet til VG.

I forrige uke reiste mannen, og en gruppe på fire andre norsk-kurdere fra Norge til den kurdiske regionen i det nordlige Irak. Målet deres var å bidra med å forsvare den kurdiske regionen og det kurdiske folk fra ekstremistgruppen Den islamske staten (Mest kjent som ISIL).

De sunnimuslimske jihadistene har vært på fremmarsj i nordlige Irak siden midten av juni, og har vært i krig med kurdiske styrker i området i sommer.

Den siste uken er kampene intensivert, og ISIL har tatt over flere byer og landsbyer som tidligere var holdt av kurderne. Hundretusenvis av flyktninger er rammet av krigføringen.

– Ingen vil krige

I starten av juli skrev VG at flere titalls unge norsk-kurdere planla å reise for å forsvare Kurdistan. Deres motstandere i ISIL har opp mot 50 norske medlemmer i sine rekker i Syria og Irak. Flere skal ha ledende posisjoner i den ultravoldelige gruppen.

VG skrev at det hadde vært minst fire møter blant unge kurdere i Oslo, som har handlet om å reise til Kurdistan for å forsvare grensene, hvis de angripes. Møtene var detaljerte: Mat, klær, utstyr og innkjøp av eventuelle våpen ble diskutert.

Den 28 år gamle mannen som nå er i frontlinjen, sa til VG den gang:

– Vi har bestemt oss for at hvis Kurdistan angripes langs grensene, reiser vi ned og oppretter en væpnet geriljagruppe som kan bidra. Vi er nå minst 20 mann som er villige til å forlate livene våre her, for å hjelpe til i Kurdistan, hvis situasjonen blir verre.

Han la til:

– Jeg håper ikke at situasjonen blir så ille at vi må ned, for ingen vil krige. Men må jeg, så reiser jeg.

BAKGRUNN: Kurdiske soldater i fronten i Irak: – Nordmennene er velkomne

BYKRIG: Bildet er fra Jalawla i Diyala-provinsen den 12. juli. Gruppen av nordmenn som har kjempet sammen med kurdiske styrker, skal ha deltatt i intens bykrigføring. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Nærkamp i byer

Denne uken skal 28-åringen ha deltatt i svært harde kamper mot ekstremistene i ISIL rundt byen Jalwla nordøst på Bagdad.

– Etter vi kom ned til Kurdistan har vi gradvis fått mer tillit hos de kurdiske styrkene, og vi kom nærmere og nærmere fronten. De siste dagene har vi vært i nærkamper inne i byer og ute på åpne sletter, sier mannen til VG i en telefonsamtale som ble gjort torsdag.

– Vi ser ISILs svarte flagg i kikkertene, og de har vært bare noen hundre meter unna. Vi har i flere tilfeller klart å drive dem tilbake, både i biler og til fots. Det skal bare et lite skudd fra deres side til, før vi angriper, sier han.

Ifølge mannen er det kurdere fra flere land i Europa som deltar i kampene: Svensker, dansker og tyskere.

– Jeg er ikke redd. Det er klart jeg er nervøs, og de første gangene pumper adrenalinet, men man blir vant til det. Jeg angrer ikke på at jeg reiste ned, dette er viktig, sier han.

Mannen sier han håper at kurdere i Norge nå tenker likt som han og vennene hans, og kommer til Kurdistan for å bidra.

– De kurdiske styrkene, peshmergaen, er stolte over at vi fra Europa har forlatt våre liv og kjemper med dem. Jeg har gått fra alt jeg hadde i Norge, familien min, vennene mine og min livsstil. Nå er det på tide å hjelpe til, sier han til VG.

VG har også vært i kontakt med en annen norsk-kurder som har vært i Kurdistan for å delta i kampene, og som reiser tilbake innen få dager.

DE SOM MØTER DØDEN: Kurdiske peshmerga-styrker er en godt organisert hær på rundt 200.000 menn og kvinner. Nå får de støtte fra kurdere i Europa. Ordet Peshmerga kan oversettes som "De som møter døden". Foto:Stringer/iraq,Reuters

Fornøyd med USAs bombeangrep

Natt til fredag ble det klart at USA vurderer bombeangrep mot ISILs krigere for å stoppe deres fremgang mot kurdernes hovedstad Erbil. Nyheten om Obamas klarsignal for luftangrep kom få timer etter at det ble kjent at amerikanske luftstyrker har sluppet nødhjelp i form av vann, mat og medisinsk utstyr i området hvor yezidiene, en religiøs minoritet har søkt tilflukt.

Det er et mulig folkemord på denne folkegruppen Obama frykter kan finne sted, og blant annet ønsker å forhindre.

Fredag ettermiddag bekreftet Pentagon at de har gjennomførte angrep mot ISIL fredag.

Sent fredag kveld var VG igjen i kontakt med 28-åringen. Han fortalte at han var fornøyd med at amerikanerne nå har valgt å bombe ISIL-mål. Ifølge han var han nå med en gruppe krigere som avanserte mot byen Sinjar, som ISIL tidligere tok kontroll over.

Norske sjia-irakere vil forsvare Bagdad

ISIL omringer også nå Bagdad på flere fronter. Sjiamuslimene i Iraks hovedstad frykter en blodig massakre om ISIL bestemmer seg for å angripe. Det er ikke bare norskkurdere som mener det er viktig å delta i krigen, som nå river Irak i filler:

I Norge sitter unge sjia-irakere og venter på å reise.

– De skjærer av hodene til folk. Besteforeldrene mine og tantene mine ringer til oss og gråter i telefonen. Hvor vil dette endte? Hva skal vi gjøre?

VIL FORSVARE FAMILIEN: En norsk-iraker, som er sjia-muslim, er bekyrmet for hva som vil skje hvis ISIL angriper Bagdad. Han og flere han kjenner vurderer nå og reise for å melde seg inn i regjeringstilknyttede militser. Foto:Kyrre Lien,VG

Se VGTV-intervju med Mostafa nederst i denne saken.

Mostafa (22) er til daglig student ved en høyskole på Østlandet, og har bodd i Norge siden han var syv på år gammel. Problemet til Mustafa nå, er at han er sjiamuslim fra Bagdad, og nesten hele familien hans er i den truede hovedstaden.

En innbygger i Bagdad VG har snakket med sier at stemningen i Bagdad er preget av frykt.

– Vi forventer det verste. Folk forlater Bagdad og Irak så fort de får muligheten. Billetter til Tyrkia og Libanon blir utsolgt flere uker i forveien. Vi går ikke ut slik vi pleide, sier innbyggeren Hayder Al-Shakeri.

Norsk-irakiske Mostafa sier at ønsker å reist til Bagdad for å bidra.

– Familien ønsker å reise hjem igjen nå, vi må støtte vårt folk som er truet på livet. Hvis vi må, er jeg og minst 20 personer jeg kjenner i Norge, klare til å ta til våpen for å forsvare sjiaene mot ISIL, sier han.

Han ønsker ikke å omtales med navn og bilde fordi han er redd for konsekvensene. Han skal være utsatt for trusler fra en norsk, radikal syriafarer.

22-åringen har familiemedlemmer som allerede er væpnede medlemmer av sjia-militser i hovedstaden.

– Hvis familien min dør så kan jeg ikke sitte her å se på. Jeg håper mine medborgere i Norge forstår valget mitt. Vi må forsvare vårt folk, sier han.

Se videointervju: Norsk-iraker vil forsvare familien - vurderer å reise til Bagdad

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Unge norsk-kurdere klare til krig i Irak

 2. Kurdiske soldater i fronten i Irak:
  - Nordmennene er velkomne

 3. Kurderes kamp for en nasjon

 4. Her er norsk-kurdiske Vemans bønn til omverden

 5. Kurdistans etterretningssjef til VG: ISIL er en trussel mot Norge

 6. Britisk avis avslører: Spesialstyrker har drept 200 IS-terrorister i «gerilja-angrep»

Fra andre aviser

 1. En region i oppløsning

  Bergens Tidende
 2. USA har startet luftangrep

  Bergens Tidende
 3. - ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

  Fædrelandsvennen
 4. Kamp om Iraks største oljeraffineri

  Bergens Tidende
 5. - Her hersker det frykt og kaos

  Aftenposten
 6. USA ber kurderne holde seg i Irak

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder