FEIRET I 2012: Hamas feiret våpenhvilen mellom Israel og Hamas med en parade gjennom flyktningleiren Jebaliya nord på Gazastripen, 22. november 2012. Feiringene brøt ut bare timer etter at Egypt den gangen klarte å forhandle frem en våpenhvile.
FEIRET I 2012: Hamas feiret våpenhvilen mellom Israel og Hamas med en parade gjennom flyktningleiren Jebaliya nord på Gazastripen, 22. november 2012. Feiringene brøt ut bare timer etter at Egypt den gangen klarte å forhandle frem en våpenhvile. Foto:Bernat Armangue,Ap

Israels offensiv kan gi økt oppslutning til Hamas: Styrker jerngrepet om Gaza

Fatah og Mahmoud Abbas kritiseres for å være svake

UTENRIKS

Ekspert: - Hamas vinner respekt på å vise militær motstand

De brutale israelske angrepene kan bidra til å styrke Hamas' jerngrep om Gaza og samtidig gi islamistene økt støtte på Vestbredden.

  • Cathrine Ekehaug
Publisert:

Som VG skrev tirsdag vokser misnøyen med Hamas-regjeringen blant flere av innbyggerne på Gaza. Mange av Gazas innbyggere er svært redde for å snakke om Hamas med journalister. Anonymt til VG uttrykker de sinne og frustrasjon over Hamas' grep om Gazastripen og deres rakettangrep mot Israel, grunnet det voldsomme bombeangrepet det i tur har ført til.

Men flere Midtøsten-eksperter VG har snakket med, tror samtidig at den blodige konflikten kan føre til at Hamas' oppslutning øker blant palestinerne.

– Hamas vinner respekt for at de fortsatt skyter raketter mot Israel på tredje uken, og at de viser militær motstand under bakkeinvasjonen. Israel har ikke mistet så mange soldater siden Israel-Libanon krigen i 2006, sier seniorrådgiver ved Landinfo, Are Hovdenak.

Palestinernes president Mahmoud Abbas er i skrivende stund i forhandlinger med Hamas om en varig våpenhvile mellom Hamas og Israel.

Men hjemme på Vestbredden blir Abbas og Fatah kritisert og latterliggjort for å være passive og tafatte. Samtidig hylles Hamas for å stå rakt og støtt mot Israel.

Ambivalent

Hovdenak understreker at det er vanskelig å si noe konkret om hvorvidt Hamas vil komme styrket ut av den nåværende konflikten, men peker på at Hamas gjorde et hopp på meningsmålingene etter den israelske offensiven i 2012. Men mange, særlig Gazas innbyggere, har et ambivalent forhold til Hamas:

– De rammes direkte av dette og mister liv og eiendom. Samtidig er det en veldig frustrasjon over situasjonen i Gaza med blokade og arbeidsløshet, og en veldig bitterhet. En del føler at med Hamas setter palestinerne seg endelig litt i respekt ovenfor Israel, sier Hovdenak.

Palestina-aktivist og ansvarlig for nettsiden islam.no, Basim Ghozlan, er helt klar på at Hamas’ oppslutning øker.

– Palestinere flest står på den siden som beskytter deres interesser, står imot okkupasjonen og stiller krav til verdenssamfunnet. Ikke på den siden som legger seg flat, sier han til VG.

Natt til onsdag fortsatte de harde kampene og minst tolv palestinere og to israelske soldater ble drept. Dermed er tallet på drepte palestinere steget til 639, ifølge palestinske helsemyndigheter. Over 4.000 er blitt såret. På israelsk side har 29 soldater blitt drept, ifølge militæret. I tillegg er to sivile drept.

– Ikke overraskende

Ifølge historiker Marte Heian-Engdal bør man ikke bli overrasket over at Hamas’ popularitet tilsynelatende øker under Israels offensiv «Protective Edge».

– Når de unge i Gaza ser familien eller naboer bli drept er det ikke overraskende om de blir mer radikale. Abbas har stått for en forhandlingslinje med Israel som ikke har ført frem. Mange palestinere trekker da konklusjonen om at man ikke kommer noen vei med diplomati og forhandlinger, sier Heian-Engdal.

I april i år inngikk Hamas og Fatah en forsoningsavtale med plan om samarbeidsregjering, som ble etablert i juni. De to partiene har vært i sterk strid med hverandre siden Hamas tok makten på Gazastripen i 2007 og kastet Fatah ut fra området.

Forsoningsavtalen mellom de to førte til at Israel brøt de USA-støttede fredssamtalene mellom Israel og palestinske forhandlere. Både Israel og USA har Hamas på sine lister over terrororganisasjoner.

– En viktig del av forsoningsavtalen er å få Hamas inn som en del av PLO. Den palestinske selvstyremyndigheten (PNA) ledet av Fatah har bare kontroll på Vestbredden, og fungerer dermed ikke som tiltenkt. Så lenge det er slik er PLO viktigere politisk. Men siden Hamas står utenfor PLO, blir PLO delvis irrelevante siden Hamas kontrollerer Gaza, sier Hovdenak.

– Koster han dyrt

Forsoningsavtalen har siden eskaleringen av konflikten kommet under sterkt press. Flere kilder i Hamas har kritisert president Abbas for å være for svak ovenfor Israel, og noen kaller han en forræder.

– Fatah og palestinske myndigheter har fortsatt sikkerhetssamarbeidet med israelske styrker på Vestbredden. Sånn sett har de bidratt til at palestinere og aktivister fra Hamas har blitt arrestert under protester på Vestbredden de siste ukene, sier Hovdenak.

Dette sikkerhetssamarbeidet var et viktig element for opprettelsen av PNA. Et brudd i dette samarbeidet vil føre til en krise mellom PNA og Israel, mener Hovdenak.

– Abbas har vært en lojal partner på sikkerhetspolitikk for Israel, og det har kostet ham dyrt. Ifølge de siste rapportene jeg har sett har han rundt ti prosent oppslutning, sier Heian-Engdal.

– Hamas var svake da de inngikk regjeringssamarbeid med Fatah. Nå er det en reell fare for at de kommer styrket ut. Ikke i antall raketter, men i oppslutning, fortsetter hun.

Leder i Palestinsk Forening Watan og kommunestyrepolitiker i Nedre Eiker, Saleh Zomlot, sier mange palestinere er oppgitte over å måtte forholde seg til Fatah og Hamas. En samlingsregjeringen var ett skritt i riktig retning, mener han.

– Selv er jeg Fatah, men jeg støtter alle partier som tenker på Palestina som ett, sier han.

Onsdag ble det kjent at frigjøringsorganisasjonen PLO støtter Hamas' betingelser for en eventuell våpenhvile, noe som kan gjøre det lettere å få stans i kampene, ifølge NTB.

Her kan du lese mer om