Her sender norske soldater en klar beskjed til Putin

Forsvarssjefen: Her går NATOs røde linje

Putin: Vesten ønsker å kue ossRIGA (VG) Flere titusener latviere hyllet de norske soldatene da de marsjerte gjennom hovedstaden Riga tirsdag.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Dette er en tydelig beskjed til Russland om at NATOs røde linje går her. Dette er det ingen tvil om, og det er ikke noe som kan misforstås, sier forsvarssjef og admiral Haakon Bruun-Hanssen til VG.

Han satt på første rad på VIP-tribunen sammen med Latvias president Andris Berzins da landet tirsdag feiret uavhengighetsdagen.

Det gjorde de med en militærparade Latvia ikke har sett maken til på flere år – og som like gjerne kunne vært tatt rett ut av en historiebok om den kalde krigen:

Gjennom sentrum av Riga marsjerte flere tusen NATO-soldater, fulgt av stridsvogner og artilleri, jagerfly, helikoptre og krigsskip.

I en av hovedrollene: Norge og Telemark Bataljon (TMBN).

BILLEDSPESIAL:Se alle bildene fra paraden her

– God følelse

– Det høres kanskje litt rart ut, men det er en god følelse å se en militærparade som dette. For oss betyr det trygghet, sier Agris Berezinz (34) til VG.

Sammen med datteren Marta (9) og titusener av andre latviere heiet tirsdag han frem soldatene med små, latviske flagg på ferden gjennom Rigas gater.

Artikkelen fortsetter under bildet

SER DU DETTE, PUTIN?: Bevæpnede norske soldater i militærparader er et svært sjelden syn. Spesielt så nær NATOs yttergrense. Med flagg og hurra-rop hyllet latvierne de norske soldatene som marsjerte gjennom Riga tirsdag. Foto:Rune Thomas Ege,VG

Bortsett fra Latvia, var ingen andre land i paraden i nærheten av antallet soldater fra Norge og USA.

– Sikkerhetssituasjonen er veldig ille. Vi er et lite land med et lite forsvar. Det er selvfølgelig noe som preger oss med Russland og deres ambisjoner som nærmeste nabo, sier Berezinz.

Mange russere

Nærmere 40 prosent av Latvias to millioner innbyggere er russere. Etter at Russland og Vladimir Putin har spilt det vestlige ledere mener er en mer enn tydelig hovedrolle i krigen i Ukraina, frykter mange av innbyggerne VG møtte i den festpyntede hovedstaden at Latvia kan være neste land ut.

– Hvem vet hva som er neste steg i Putins plan. Det kan være Moldova, det kan være Latvia. Da er det godt å ha venner som Norge og resten av NATO, sier Berezinz.

Putin refser

I går langet Vladimir Putin på nytt ut mot NATO og USAs opptrapping langs Russlands grenser.

– De har ikke lyst til å ydmyke oss, de ønsker å kue oss, og løse egne problemer på vår bekostning, sa Russlands president Vladimir Putin under et møte med sine tilhengere i Folkefronten i Moskva tirsdag.

Om det var paraden han snakket om, er uvisst. Men tonen var tydelig:

– Ingen i historien har klart å oppnå dette med Russland, og ingen kommer noensinne til å klare det, sa han.

Saken fortsetter underVed den norske CV90 stormpanservognen som nettopp rullet gjennom Rigas gater, stiller kompanisjef og major David Seppola smilende opp på bilder med latviske familier.

KOMPANISJEF: Major David Seppola på CV 90 stormpanservognen sin rett etter paraden gjennom Riga tirsdag. Foto:Rune Thomas Ege,VG

– Militærparader er ikke typisk norsk. Sånn sett er dette veldig spesielt, både for oss og Forsvaret. Men det ser jo ut som om Rigas befolkning setter stor pris på det, sier han.

Flere måneder på øvelse

Sammen med resten av Mekanisert infanterikompani 3 (Mek 3) i Telemark Bataljon (TMBN), har han tilbrakt de siste månedene på øvelse i Latvia – som VG først fortalte om i august.

Men det er ikke noe tvil om at både øvelsen og tirsdagens militærparade egentlig er et svar på stadig flere russiske fly, skip og soldater som stryker langs grensene til de baltiske statene.

– Det er ikke slik at noen forventer at Russland skal komme rullende over grensen med stridsvogner. Men det er klart at den spente situasjonen ligger i bakhodet, og vi er selvfølgelig bevisste på at vi er så nær Russland. Det er jo derfor vi er her, sier Seppola.

Det samme sier forsvarssjefen.

– Vi er her for å berolige latvierne som føler seg utsatt og truet.

– Hvordan tror du paraden blir oppfattet i Russland?

– Jeg håper det blir oppfattet som et klart signal på at NATO står sammen og at vi er villige til å forsvare hverandre, sier Bruun-Hanssen til VG.

Travel ambassadør

I går besøkte statsminister Erna Solberg Ukraina, og fikk følge av Tysklands utenriksminister Frank Walter Steinmeier, som også var innom Moskva.

De neste dagene skal NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg på rundreise til Latvia, Litauen og Estland.

Og utover vinteren drar etter det VG kjenner til flere norske statsråder samme vei.

Ingenting tyder på at Norges nye ambassadør i Latvia, Steinar Egil Hagen, vil få en rolig vinter.

– Å være norsk ambassadør i Latvia er en takknemlig oppgave. De setter umåtelig stor pris både på norsk tilstedeværelse, støtte og samarbeid. At vi er så tydelig til stede på så mange ulike arenaer, blir lagt merke til, sier han til VG.

– Dette er ikke Balkan

AMBASSADØR: Steinar Egil Hagen i Riga. Foto:Rune Thomas Ege,VG

Tirsdag feiret han nasjonaldagen i sentrum av Riga. Sammen med titusener av innbyggere avsluttet han dagen med å se på en langt fredeligere parade – et fakkeltog som slanget seg gjennom hovedstadens berømte gamleby.

– Dette er en dag de feirer i frihet. De er opptatt av at Latvia nå er en selvstendig nasjon, det merker jeg uansett hvem jeg møter eller snakker med. Det er en veldig positiv stemning her i Riga i dag. Men det er klart at det som har skjedd i Ukraina gjør latvierne veldig bevisste på at Russland er deres nærmeste nabo, sier han.

Likevel er ambassadøren optimist:

– Dette er ikke Balkan. Det er ikke et voldsomt hat mellom russere og latviere, de lever side ved side fra dag til dag.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder