Nå skal FN granske egen innsats

KATASTROFE: Den syv måneder gamle jenta Josephine Zainab Alli hentes av et Røde Kors-team øst i Freetown, Sierra Leone. Alle døde i byen behandles som ebola-ofre, i frykt for smitte. Over 9300 er døde i utbruddet som har vart et år. Foto:Espen Rasmussen,VG

Erna krevde FN-granskning av ebola-sommel

Etter frustrasjon over verdens somling mot ebola-utbruddet
sendte statsminister Erna Solberg (H) klagebrev til FN. Nå har hun fått svar.

 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fem år gammel

– Verdenssamfunnet kom for sent på banen da ebolautbruddet startet. Sammen med Ghanas president John Mahama og Tysklands forbundskansler Angela Merkel sendte vi derfor et brev til FN der vi ber om at de gjør en evaluering av innsatsen for å se hva som ikke gikk slik det burde gjøre, sier Erna Solberg til VG.

Ebola-smitten har herjet i tre afrikanske land i ett år. Utbruddet ble registrert i begynnelsen av februar 2014 i det sørøstre Guinea, men det er senere beregnet at det første utbruddet var i desember 2013. Utbruddet skal ha startet i dette treet.

9380 døde

KREVER SVAR: Statsminister Erna Solberg mener verdenssamfunnet sviktet i de første månedene av ebola-utbruddet i fjor. Foto:Frode Hansen,VG

Til tross for at ebola-viruset i motsetning til tidligere spredte seg i byområder, tok det mange måneder før verdenssamfunnet for alvor startet sin innsats.

– Denne krisen har blitt større enn den ville blitt hvis verdenssamfunnets støtteapparat har reagert med en rask kriserespons som det gjør ved for eksempel store naturkatastrofer. Derfor må vi se på hvordan vi kan få til en raskere kriserespons ved slike utbrudd, sier Solberg.

Til sammen var det forrige uke registrert 23.253 smittetilfeller og 9380 dødsfall, ifølge WHO. Over 16.000 barn er foreldreløse etter utbruddet. Sierra Leone har hatt flest smittetilfeller, mens Liberia har hatt noen flere dødsfall.

I de rammede landene er det flere som har kritisert verdenssamfunnet for å reagere for sent. Solberg vet foreløpig ikke hvorfor det tok så lang tid:

– Det er vanskelig å spekulere i, men tidligere erfaring med ebola-utbrudd er at det har dødd ut raskere. Vi så nok ikke godt nok hvordan det spredte seg i disse landene. I tillegg er det land med dårlig utbygd helsevesen, lite medisinsk personell, og land som har hatt borgerkrig og hvor statsapparatet fungerer dårlig, sier Solberg.

Skal bli raskere

Helseminister Bent Høie (H) er selv i Sierra Leone for å se på innsatsen mot ebola. Han forteller at Norge har brukt over 350 millioner kroner på kampen, og at vi nå bruker rundt en halv million daglig for å bekjempe spredningen av viruset.

Nå har Erna Solbergs henstilling til blitt hørt.

– Vi har fått et positivt svar fra FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, og det gjør at vi har en stor forventning til at evalueringen som blir gjort korter ned på reaksjonstiden neste gang, sier Solberg.

– Er det først og fremst FN som har hovedansvaret for at det tok lang tid?

– I slike internasjonale kriser ligger det et ansvar på hver enkelt nasjon, men det er FN som skal koordinere, og i denne type helsekriser er det WHO. Men hele FN-apparatet burde jobbet for at man trykket raskere på den store knappen. I denne katastrofen ble det ingen storstilt aksjon før USAs president gjorde det, sier Solberg.

Les også

 1. Over 16.000 barn foreldreløse etter ebola

  Over 16.000 barn har mistet én eller begge foreldrene under ebola-epidemien i Guinea, Liberia og Sierra Leone, opplyser…
 2. Derfor reiste ebolafriske Silje Michalsen tilbake til Sierra Leone

  FREETOWN (VG) Silje Lehne Michalsen (30) ble hasteevakuert hjem til Ullevål sykehus etter at hun ble smittet av ebola.
 3. Vest-Afrika frykter matkrise etter ebolautbruddet

  Områder i Vest-Afrika kan i løpet av våren stå overfor en alvorlig matkrise som følge av ebolautbruddet.
 4. Over 7500 døde av ebola i Vest-Afrika

  7573 mennesker har til nå dødd av ebola i de tre vestafrikanske landene som er hardest rammet, meldte Verdens…
 5. Ebola-blogg: Ingen tør å bruke hjelm

  Dansestedene er stengt og mopedister dropper hjelm. De er redde for ebolasmitte gjennom svette, skriver Eli i Røde Kors.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Norske Mari (31) skal kjempe mot ebola i Kongo

 2. WHO: Nytt utbrudd av ebola i Kongo

 3. Guinea erklært fri for ebola

 4. WHO: Sierra Leone er ebola-fritt

 5. Norge bruker hver dag en halv mill. på kampen mot ebola

Fra andre aviser

 1. Ebola tilbake i Sierra Leone

  Aftenposten
 2. Ebola har kostet over 8.000 liv

  Bergens Tidende
 3. Neppe ebola-smitte på Haukeland

  Bergens Tidende
 4. Rapport: Mange land dårlig rustet for epidemier

  Aftenposten
 5. Obama henter hjem ebola-soldater

  Fædrelandsvennen
 6. Britisk militær helsearbeider smittet av ebola

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder