Karikaturer fordømmes av fremtredende muslimsk lærested

OVERLEVDE: Tegner og grunnlegger av magasinet Charlie Hebdo, Bernard Holtrop var på vei til magasinets lokaler da angrepet skjedde forrige onsdag. Nå har han og nåværende og tidligere kolleger laget en ny utgave, med karikaturer av profeten Muhammed. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto:Helge Mikalsen,VG

NRK: 200 Charlie Hebdo-eksemplarer kommer til Norge

200 eksemplarer av Charlie Hebdo-magasinet skal komme til Norge. Nye karikaturer fordømmes av muslimsk lærested.

 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fem år gammel

Egypts fremste muslimske lærested fordømmer Muhammed-karikaturen som skal stå på trykk i den neste utgaven av det franske satirebladet.

– Denne handlingen er en urettmessig provokasjon mot følelsene til 1,5 milliarder muslimer, heter det i en uttalelse fra lærestedet Dar al-Ifta tirsdag, dagen før den neste utgaven av Charlie Hebdo kommer ut, ifølge NTB.

Magasinet går i trykken sent tirsdag og skal være i salg onsdag. Mandag ble det kjent at det også i denne utgaven kommer karikaturer av Muhammed og at forsiden består av en tegning av en gråtende Muhammed som holder et skilt med påskriften «Je suis Charlie».

Kaller tegning rasistisk

Lærestedet står på god fot med myndighetene i Egypt og fungerer som religiøs rådgiver for egyptiske myndigheter.

Dar al-Ifta mener at den nye Mohammed-karikaturen vil skape «en bølge med hat» i Frankrike og andre vestlige land. Lærestedet kaller tegningen for en rasistisk handling og spår at den vil nøre oppunder religiøse og sekteriske konflikter.

Tegningen forestiller muslimenes profet med en tåre i øyekroken og med skiltet «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie). Tegningen har også teksten: «Alt er tilgitt.»

Bekreftes av politiet

NRK melder tirsdag at det skal komme 200 eksemplarer av magasinet til Norge.

Politiet bekrefter at de er kjent med at neste utgave det omstridte magasinet, som forrige uke ble angrepet av terrorister, kommer til landet.

– Vi er kjent med at det skal komme blader, men har foreløpig ikke blitt spurt av Interpress, Narvesen eller Reitan om sikkerhetsvurderinger eller tiltak. Vi følger med og vil ta de henvendelser som kommer, sier Johan Fredriksen i Oslo-politiet til NRK.

Eksport til 25 land

Reitan Convenience, som driver Narvesen-kjeden, kan foreløpig ikke bekrefte at magasinet kommer for salg også her i landet. Men det har vært stor interesse for utgivelsen.

TRYKKES SNART: Slik skal forsiden til den neste utgaven av Charlie Hebdo se ut. Foto: ,

– Vi har kartlagt mulighetene for å få magasinet til Norge på bakgrunn av etterspørsel fra kundene, sier kommunikasjonsrådgiver Ida Håvik i Reitan Convenience til NTB.

Magasinet skal oversettes til 16 språk, og 300.000 eksemplarer skal etter planen eksporteres til 25 land, ifølge franske RTL. Det er ikke kjent hvilket språk som vil bli valgt hvis det kommer for salg i Norge.

Den franske distributøren MLP meldte først at det ville bli trykket 1 million eksemplarer av onsdagens spesialutgave, men tallet ble mandag oppjustert til 3 millioner på grunn av den enorme etterspørselen. Inntektene skal gå til magasinet og til ofrene.

Stor interesse

Charlie Hebdo skal ha vært på konkursens rand før terrorangrepet, og bladet har normalt hatt et opplag på 60.000 eksemplarer.

Den norske ambassaden i Paris har fått flere henvendelser fra nordmenn som lurer på hvordan de skal få tak i bladet, skriver Nettavisen. Ministerråd Inga Nyhamar sier ambassaden har satt den franske distributøren i med kontakt med Norsk Presseforbund.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, bekrefter dette overfor NTB.

Bladdistribusjon faller utenfor forbundets ordinære oppgaver.

– Men vi kan ikke si «Je suis Charlie» og så ikke bidra til at Charlie kommer til Norge. Det ville vært naturlig å vurdere å bidra hvis det hadde vært nødvendig, sier Stavrum.

Noe bidrag fra Norsk Presseforbund ser imidlertid ikke ut til å være nødvendig, tilføyer hun.

Egypts fremste muslimske lærested fordømmer Muhammed-karikaturen som skal stå på trykk i den neste utgaven av det franske satirebladet Charlie Hebdo.

– Denne handlingen er en urettmessig provokasjon mot følelsene til 1,5 milliarder muslimer, heter det i en uttalelse fra lærestedet Dar al-Ifta tirsdag, dagen før den neste utgaven av Charlie Hebdo kommer ut.

Lærestedet står på god fot med myndighetene i Egypt og fungerer som religiøs rådgiver for egyptiske myndigheter.

Dar al-Ifta mener at den nye Mohammed-karikaturen vil skape «en bølge med hat» i Frankrike og andre vestlige land. Lærestedet kaller tegningen for en rasistisk handling og spår at den vil nøre oppunder religiøse og sekteriske konflikter.

Tegningen forestiller muslimenes profet med en tåre i øyekroken og med skiltet «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie). Tegningen har også teksten: «Alt er tilgitt.»

Les også

 1. Opp til seks kan være på frifot: Franskmann pågrepet - knyttes til Paris-terroren

  Fransk politi skal være på jakt etter opp til seks personer som fortsatt er på frifot, og som kan knyttes til forrige…
 2. Millioner demonstrerte mot terror i Frankrike: – Vi vil ikke tvinges til taushet

  PARIS (VG) Franske Samuel Lugassy (45) sier folk ikke har vært lei seg i markeringene i dag, men stått opp for de…
 3. Høyner sikkerheten i synagogene i Oslo og Trondheim

  Det Mosaiske Trossamfunnet i Trondheim og Oslo sier sikkerheten i synagogene er blitt skjerpet etter angrepet…
 4. Charlie Hebdo trykker nye karikaturer

  Utgaven av Charlie Hebdo som kommer onsdag, inneholder nye karikaturer av profeten Muhammed, ifølge satiremagasinets…
 5. Libération: Dette er ukens Charlie Hebdo-forside

  På sin første front etter det brutale terrorangrepet, har satiremagasinet Charlie Hebdo en Muhammed-karikatur, ifølge…
 6. Angrep tysk avis etter Charlie Hebdo-karikaturer

  Den tyske avisa Hamburger Morgenpost, som har trykket Charlie Hebdos karikaturer av profeten Muhammed, ble angrepet med…

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Charlie Hebdo-utgave revet bort fra stativene: – Kunne solgt ti ganger mer

 2. Uavklart om Charlie Hebdo skal selges i Norge

 3. Revet ut av bladhyllene - hylles av presidenten: Charlie Hebdo-opplaget øker fra tre til fem millioner eksemplarer

 4. Charlie Hebdo utsolgt på 43 minutter

 5. Charlie Hebdo-redaktør sto på al-Qaidas dødsliste

 6. Libération: Dette er ukens Charlie Hebdo-forside

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder