SLITER: Pier Luigi Bersani og hans sentrum-venstre-koalisjon vant valget i Italia i februar, men fikk ikke flertall i nasjonalforsamlingen og har ikke lykkes med å danne en ny regjering. Foto: Reuters / NTB scanpix

Italia forsøker å velge president

Italias folkevalgte gjør et nytt forsøk på å bringe landet ut av politisk og økonomisk krise, når de denne uken forsøker å enes om en ny president.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Presidenten skal velges av medlemmene i nasjonalforsamlingens to kamre og regionale representanter, til sammen 1.007 personer. Den politiske tautrekkingen starter formelt torsdag.

Den nyvalgte presidenten skal forsøke det avtroppende president Giorgio Napolitano mislyktes med, nemlig å få på plass en ny regjering nærmere to måneder etter at velgerne sa sitt.

Overgangsregjering

Valget 25. februar endte med knapp seier for sentrum-venstre-lederen Pier Luigi Bersani, som ikke oppnådde flertall i nasjonalforsamlingen og som ikke har greid å danne regjering.

Statsminister Mario Monti styrer derfor videre i spissen for en overgangsregjering, men denne har begrensede fullmakter og er ifølge kritikerne ikke i stand til å håndtere den økonomiske krisen landet står overfor.

Dersom heller ikke den neste presidenten lykkes som fødselshjelper for en regjeringskoalisjon i løpet av sin første måned, må vedkommende utlyse nyvalg i Italia.

Kald skulder

Italias tidligere høyrestatsminister Silvio Berlusconi har gjort det klart at han gjerne stiller til valg igjen dersom det blir nyvalg.

Den skandaleombruste milliardæren åpnet i forrige uke for en storkoalisjon med Bersani, men ble møtt av en kald skulder.

En slik avtale ville ha blitt møtt med en storm av kritikk fra venstresiden og kunne i verste fall ha fått Bersanis parti, Det demokratiske partiet, til å rakne.

Regjeringsmakt for Berlusconi vil også være svært vanskelig å godta for den italienske fagbevegelsen.

Koster dyrt

Italienske næringslivstopper er lite fornøyde med den politiske handlingslammelsen og hevder at det koster landet dyrt.

Ifølge lederen for den største næringslivsorganisasjonen i landet, Giorgio Squinzi, har landet «mistet 1,0 prosent av bruttonasjonalproduktet» siden Monti mistet støtten fra Berlusconi i nasjonalforsamlingen i desember.

Den venstreorienterte borgermesteren i Firenze, Matteo Renzi, som selv har ambisjoner om å overta som leder for sentrum-venstre-koalisjonen, er heller ikke nådig.

- Selv kirken, som ikke akkurat er noen modell for hurtighet, greide å organisere seg selv raskt, sier han, med henvisning til valget av pave Frans i mars.

Uklare kandidater

Hvem som egentlig er kandidat i presidentvalget, er fortsatt uklart. Den populistiske Femstjernersbevegelsen er hittil alene om å ha offentliggjort navn på sine kandidater, som ble plukket ut etter en spørreundersøkelse på internett.

Bevegelsens leder, komikeren Beppe Grillo, topper listen over kandidater, sammen med tidligere statsminister Romano Prodi og tidligere EU-kommissær Emma Bonino.

Bersani og Berlusconi møttes i forrige uke i et forsøk på å bli enige om felles kandidat, men uten å lykkes. Blant navnene de diskuterte var presidenten i overhuset, Pietro Grasso, tidligere statsminister Massimo D'Alema og Prodi, som er bookmakernes favoritt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder