DOMMERPANEL: Rettens president Serge Kabondo (midten) og hans fire meddommere lytter til forsvarerens prosedyre under rettssaken mot Joshua French. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

French-forsvarer: - Dommeren vil bli raskt ferdig nå

KINSHASA (VG) Den kongolesiske forsvareren til Joshua French tror rettssaken vil avsluttes fredag. Dommeren utelukker imidlertid ikke ytterligere forsinkelser.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Joshua French sin forsvarer Marie André Mwila Kayembe var onsdag i et møte med presidenten ved militærtribunalet, kaptein Serge Kabondo, for å forsikre seg om at domstolen hadde mottatt den engelske originalversjonen av rapporten om klientens mentale helsetilstand, som ble lagt frem for retten tirsdag.

- Dommeren sa at han vil avslutte rettssaken på fredag. Jeg tror han begynner å bli lei. Han ønsker å bli raskt ferdig nå, for rettssaken mot French har tatt mye tid og dommeren har en lang rekke andre saker som han har måttet sette på vent, forteller advokat Mwila til VG i etterkant av møtet.

Overfor VG er imidlertid ikke dommer Kabondo like skråsikker på når rettssaken vil få sin avslutning:

- På fredag vil partene få anledning til å debattere rapporten og om den bør ha noen innvirkning på utfallet av saken. Deretter vil dommerpanelet trekke seg tilbake for å diskutere dommen. Domsavsigelsen kan dermed finne sted senere på kvelden, men det er mulig vi finner det nødvendig med en utsettelse dersom dommen må skrives om, forklarer Kabondo overfor VG.

BREVET: Forsvarer Marie André Mwila Kayembe holder her en kopi av brevet som tirsdag førte til at domsavsigelsen ble utsatt. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Kan få innvirkning på saken

Utsettelsene har vært flere i rettssaken mot Joshua French i Kongo, som står tiltalt i en militærdomstol for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland. Kort tid før dommen mot den 31 år gamle nordmannen skulle leses opp tirsdag, fikk domstolen oversendt en konfidensiell rapport om French sin helsetilstand. Rapporten er skrevet av to norske leger som undersøkte nordmannen i midten av januar.

Rapporten var blitt oversendt til sjefen for den militære påtalemyndigheten mandag fra den norske generalkonsulen i Kongo, og ble sendt videre til domstolen. Dommer Serge Kabondo avgjorde dermed at retten ville lese rapporten grundig for å se om den ville ha eventuelle innvirkninger på saken.

Ettersom den kongolesiske domstolen ikke kan dømme en psykisk syk person, kan dommerne i ytterste konsekvens bli nødt til å konkludere med at saken må frafalles eller at French ikke kan dømmes etter tiltalen.

- Ikke bevis

French sin norske advokat Hans Marius Graasvold sier til NTB at rapporten ikke er noe forsvaret har lagt fram som bevis, og sier han legger til grunn at den heller ikke blir vektlagt som bevis.

Den kongolesiske forsvareren sier imidlertid til VG at han gjerne skulle ha visst om rapporten tidligere - nettopp for å kunne underbygge sin egen prosedyre.

- Da jeg sa at French var syk og stresset, var det basert på hva jeg så med mine egne øyne. Denne rapporten er imidlertid skrevet av eksperter, og underbygger min prosedyre. Hadde jeg hatt rapporten tidligere, kunne jeg brukt den mer effektivt i mitt forsvar, mener advokat Mwila.

- Må innlegges på sykehus

Advokat Graasvold sier til NTB at de har forsøkt å få formidlet helseopplysninger om French, og at han har hatt et akutt behov for sykehusinnleggelse, til kongolesiske myndigheter.

- Rapporten er ikke formidlet til aktoratet eller domstolen akkurat nå, men til ulike deler av den sivile og militære ledelsen i Kongo, sier Graasvold til nyhetsbyrået.

- Jo mer saken utsettes, jo verre er det for ham, sier Graasvold.

Dommeren: Jeg bestemmer

Presidenten ved militærtribunalet sier imidlertid til VG at det er han som er rett adressat for forespørsler om sykehusinnleggelse.

- Når en rettssak er i gang, er det jeg som er president ved militærtribunalet som tar beslutningen om en tiltalt skal legges inn på sykehus. Dersom en tiltalt blir innlagt, blir også rettssaken mot vedkommende utsatt til vedkommende er frisk nok til å stille opp i retten igjen, sier Kabondo til VG og legger til:

- Når dommen er avsagt, er det igjen de militære justismyndighetene som bestemmer over den innsatte.

Norsk advokat til Kongo

Advokat Mwila sier han vil fortsette å jobbe for å få sin norske klient innlagt på sykehus for å få den behandlingen han har behov for.

- Når han ikke får den hjelpen han trenger i fengselet eller på sykehus, så blir han bare verre. Og det vil han fortsette å bli helt til han får den hjelpen han skal ha, sier advokat Graasvold til NTB.

Han reiser torsdag tilbake til Kongo for å kunne være til stede i retten fredag.

Uansett utfall er det ventet at saken kommer til å ankes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder