MASSIV MENNESKEJAKT: Dramatikken er over og politimannskapene har avsluttet arbeidet i Boston-forstaden Watertown. Foto: KYRRE LIEN

Nå starter jakten på svar i USA

WATERTOWN (VG Nett) Etter en voldsom uke for innbyggerne i Boston-området, endte dramatikken endelig da den siste av de to terrormistenkte ble pågrepet natt til lørdag.

 • Ole N. Olsen

Artikkelen er over syv år gammel


Det første kapittelet i historien om Maraton-bombene ble avsluttet natt til lørdag norsk tid, men de fleste spørsmålene står fortsatt ubesvart.

Dramatikken som har preget USA den siste uken kulminerte i arrestasjonen av Dsjokhar Tsarnajev (19). Nå starter for alvor myndighetenes jakt på motivet for terrordåden.

Foreløpig har det ikke vært mulig for politiet å avhøre Tsarnajev. Han ligger alvorlig skadet på sykehuset Beth Israel Deaconess Medical Center, samme sted hvor hans bror ble erklært død tidligere på dagen, skriver The Washington Post.

- Det er mange ubesvarte spørsmål. Hva fikk disse unge mennene, som vokste opp og studerte som en del av vårt samfunn og vårt land, til å ty til slik vold? Hvordan planla og utførte de angrepene? Og fikk de hjelp til det? sa president Barack Obama etter den massive menneskejakten på Tsarnajev-brødrene var over.

Bildespesial: VGs bilder fra dramaet i Boston

Allerede nå begynner amerikanske myndigheter å stake ut kursen i denne saken, noe som kan vise at det ikke finnes bare én oppskrift på hvordan nasjonen skal håndtere en slik kriminell handling.

Får ikke forsvarer

Først og fremst må politiet avhøre den eneste av de to mistenkte som fortsatt er i live. Dette vil trolig bli gjort av en egen avhørsgruppe, som har som spesialfelt å avhøre mistenkte i store, alvorlige saker, skriver nyhetsbyrået AP.

Nasjonale myndigheter opplyser også til avisen The Washington Post at de vil benytte seg av et unntak fra det femte grunnlovstillegget, begrunnet med hensyn til allmennhetens sikkerhet.

Det femte grunnlovstillegget sikrer USAs innbyggere retten til en rettferdig rettssak, og retten til å ikke måtte oppgi beviser mot seg selv.

TERRORMISTENKTE: Tamerlan (26) og Dsjokhar Tsarnajev (19). Foto: HANDOUT


Dette vil si at Dsjokhar Tsarnajev ikke vil få rett til en forsvarer under de første avhørene, og at han ikke vil få opplest sine såkalte «Miranda-rettigheter». Det er rettighetene som blant annet opplyser om hans rett til ikke å si noe under samtaler med myndighetene.

- Nå som den mistenkte er pågrepet, så er det siste vi vil at han ikke skal si noe. Det er svært viktig at han blir avhørt av etterretningshensyn, har senatorene John McCain og Lindsey Graham uttalt ifølge CNN.

De møter imidlertid sterk motstand hos forsvarsadvokat og jusprofessor ved Harvard, Alan Dershowitz.

- Umulig. Det er umulig for en amerikansk statsborger som begår en kriminell handling i Boston å bli ført for retten som en fiendtlig stridsmann, sier Dershowitz til kanalen.

Praktiserer ikke dødsstraff

Det er også uklart når Dsjokhar Tsarnajev vil fremstilles for varetektsfengsling. I utgangspunktet vil en mistenkt som pågripes på en fredag bli fremstilt for varetektsfengsling på mandag. Men ifølge CNNs jus-ekspert, kan det skje dagen etter under spesielle omstendigheter.

(Saken fortsetter under bildet)

PGÅREPET: Her blir 19-åringen ransaket av politiet etter å ha blitt lagt i bakken utenfor et hus i Watertown natt til lørdag. Foto: REUTERS/HANDOUT

Det er imidlertid fortsatt svært usikkert når 19-åringen vil være i fysisk stand til både å la seg avhøre og stille i retten.

Et annet spørsmål som vil bli aktuelt i tiden fremover, er hvorvidt den terrormistenkte skal stilles for statlig eller føderal rett. Dette kan skille mellom dødsstraff og livsvarig fengsel for 19-åringen, da Massachusetts ikke praktiserer dødsstraff, skriver CNN.

Tsarnajev var ikke offisielt siktet for terrorhandlingen lørdag ettermiddag.

- Når en tragedie som dette inntreffer, og folks sikkerhet er i fare, så er det viktig at vi gjør dette riktig. Det er grunnen til at vi er forsiktige med å konkludere for fort når det gjelder motivene disse to hadde, sier Obama ifølge AP.

Mer om

 1. Boston-bombene

Flere artikler

 1. - 19-åringen innrømmer Boston-bombingen

 2. Boston-bomberen skal ha våknet og svarer politiet

 3. Mistenkt for Boston-bombene pågrepet

 4. Mistenkt Boston-bomber: - Alt er i Guds hender

 5. Moren: Tamerlan ringte meg minutter før han døde

Fra andre aviser

 1. Studenter pågrepet etter Boston-terroren

  Bergens Tidende
 2. CNN: Terrorsiktet i Boston peker på broren som hovedmannen bak angrepet

  Aftenposten
 3. Dette må du vite om «Boston-bomberen»

  Aftenposten
 4. Familien flyktet fra krig i Tsjetsjenia

  Aftenposten
 5. - Tsarnajev er ikke i stand til å kommunisere

  Aftenposten
 6. Slik blir rettssaken mot «Boston-bomberen» Dsjokhar Tsarnajev

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder