HAR ATOMVÅPEN: Etter bare ett år ved makten beordret Kim Jong-un en atomprøvesprengning i februar, som utløste den spente stemningen i regionen. Han far, Kim Jong-il, utførte to atomprøvesprengninger. Foto: AFP

Fersk norsk rapport: Nord-Korea kan ha nok plutonium til over 30 atomvåpen

(VG Nett) Kim Jong-uns regime sitter på et stort lager av tidligere produsert plutonium, viser en ny rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

Nord-Korea har lenge proklamert at de er en atomvåpenmakt, og har også demonstrert dette gjennom atomprøvesprengninger i 2006 og 2009, og senest for bare et par måneder siden.

Selv om eksperter, Nord-Korea-kjennere og Sør-Korea tviler på at kommunistlandet vil gjøre alvor av de siste ukenes trusler, har FN sikkerhetsråds sanksjoner mot landet vist at verdenssamfunnet setter liten pris på landets atomvåpenprogram.

Mandag denne uken publiserte Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) rapporten «Atomprogrammene i India, Pakistan, Nord-Korea, Israel, Iran og Syria», der de går disse landenes befatning med atomvåpen nøye etter i sømmene.

51 til 71 kilo plutonium

I kapittelet om Nord-Koreas våpenbeholdning, som ble ferdigstilt før landets prøvesprengning i februar, anslår forskerne at den totale mengden plutonium Nord-Korea har produsert og gjort tilgjengelig for våpen gjennom historien, ligger et sted mellom 51 og 71 kilo.

FORSKER: Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI

«To ganger har landet testet sine kjerneladninger; én gang uten særlig hell og én gang tilsynelatende med rimelig grad av suksess. Den resterende plutoniumbeholdningen er
anslagsvis tilstrekkelig til alt fra seks til over tretti kjerneladninger.»

Disse kjerneladningene kan brukes i atomprøvesprengninger og i verste fall i atombomber.

- Nord-Korea sier de har brukt to kilo til sin første prøvesprengning, men vi anser det som helt usannsynlig. Vi mener det er mer sannsynlig at det dreier seg om nærmere fire til fem kilo. Spriket mellom disse mengdene gjør at estimatet blir såpass vidt, sier forsker Halvor Kippe ved FFI til VG.

- Vet ikke om de har flere anlegg

Rapporten tar også for seg landets befatning med uran, et annet metall som kan brukes i kjernefysiske våpen. Her er forskerne langt mindre sikre på hva Nord-Korea har fremstilt, til tross for at de vet med sikkerhet at de har et urananrikingsprogram.

- Men vi vet ikke om de har null eller 100 kilo uran anriket til våpenkvalitet. Hvis anrikningen er operativ, så kan de produsere rundt 40 kilo uran i året i det kjente anlegget, men så vet vi heller ikke om de har flere anlegg enn det ene for dette, sier Kippe.

BESKYTTER SEG: To nordkoreanske står foran noen sekker med sand som er fjernet fra ovnene som brukes til å fremstille uran, i Yongbyon-anlegget i Nord-Korea.

«Urananrikingen kan i fremtiden muliggjøre en mangedobling av det nordkoreanske kjernevåpenarsenalet, siden landet ahr enorme uranforekomster og er i stand til å produsere alle nødvendige uranforbindelser», heter det i rapporten.

Kan ha skjulte anrikingsanlegg

Kippe forklarer at forskjellen på plutonium og uran er at man med det første kan lage mindre og mer kompakte kjernevåpen, mens det med uran er det lettere å lage kjernevåpen som vil fungere. Det er også lettere å jobbe med - spesielt å støpe, ifølge Kippe.

- Dessuten er det vanskelig å skjule plutoniumproduksjon, fordi man trenger en reaktor og et reprosesseringsanlegg. Uran er det lettere å fremstille i skjulte anrikningsanlegg, sier FFI-forskeren.

- Hva er egentlig sjansen for at Nord-Korea vil ta i bruk kjernefysiske våpen?

- Det er vanskelig å være bastant på om de har operative kjernevåpen eller ikke. Men jeg tror ikke de tar sjansen på å plassere kjerneladninger på missiler med så få tester som de har gjennomført av både kjerneladninger og relevante missiler. De kan selvfølgelig bruke fly, men disse har kort rekkevidde og er sårbare for å bli skutt ned over fiendtlig territorium, sier Kippe.

Vil åpne reaktor igjen

Ettersom Nord-Korea selv gikk med på å stenge de plutoniumrelaterte anleggene i Yongbyon i 2007, som en del av en internasjonal avtale om landets atomprogram, kan de i dag ikke lenger produsere mer plutonium. I 2008 utførte Nord-Korea også en sprengning av kjøletårnet på anlegget, med internasjonal presse til stede.

ØDELAGT: Her sprenges kjøletårnet i Yongbyon i 2008, som et tegn på at Nord-Korea stoppet produksjonen av plutonium. Nå bygges angivelig et nytt kjøletårn i nærheten. Foto: AP

I starten av april meldte imidlertid KCNA, Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå, at landet igjen vil åpne atomreaktoren i Yongbyon, for å «styrke landets atomarsenal både i kvalitet og kvantitet». Her har det ifølge Kippe skjedd en utvikling den siste uken, som dermed ikke er med i FFI-rapporten.

- Satellittbilder antyder at de kan tenkes å benytte kjølekretsen til en ny reaktor under bygging til å kjøle den gamle reaktoren, slik at de ikke behøver å bygge opp et nytt kjøletårn. Da kan det gå mindre enn seks måneder før man kan starte plutoniumproduksjon, sier Kippe.

- Usannsynlig å nå fastlands-USA

I rapporten fra FFI omtales også Nord-Koreas ulike missiler. Ifølge Kippe er det ingen troverdige og åpne kilder som per dags dato tilsier at nordkoreanerne har utstyrt missilene sine med atomstridshoder.

- Det er også usannsynlig at missilene deres kan nå fastlands-USA, sier Kippe - i sterk motsetning til det Nord-Korea selv hevder.

I rapporten fremhever forskerne at Nord-Korea ikke nødvendigvis vil bruke det de har fremstilt til våpen. Landet har selv uttalt at de ønsker å bruke det til kjernekraft.

- Det kan det absolutt være hold i, ettersom de har kronisk strømmangel og har krevd kjernekraftbistand i tidligere forhandlinger. Hensikten med atomprogrammet er dermed ikke utelukkende for våpen, sier Kippe.

REKKEVIDDER: Denne grafikken viser hvor langt Nord-Koreas ulike missiler kan nå. Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Mer om

  1. Nord-Korea

Flere artikler

  1. - Nord-Korea kan være nær å gjenåpne atomreaktor

  2. Norsk forsker: Nord-Korea nærmere i å true amerikanske storbyer med utslettelse

  3. Nord-Korea stenger sitt atomtestanlegg: - Betyr ikke at de gir fra seg våpnene

  4. Nord-Korea bekrefter: Har testet hydrogenbombe

  5. Trump advarer mot nye trusler: Nord-Korea vil bli møtt med «ild og raseri»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder