PÅ VEI TIL VALGURNENE: Velgere står i kø for å avgi sin stemme i valget i den sentralafrikanske hovedstaden Bangui onsdag. I bakgrunnen kan man se noen få av de 11.000 FN-styrkene som skal sørge for sikkerheten i landet. Foto: Issouf Sanogo , Afp

Den sentralafrikanske republikk: Valg i verdens nest verste land

Velgerne i Den sentralafrikanske republikk går til urnene
onsdag. Håpet er at valget skal bidra til opprettelsen av et demokratisk styre i det voldsherjede landet.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Uro og voldeligheter har preget landet etter at muslimske opprørere grep makten i det primært kristne landet for to år siden. Det utløste en rekke hevnangrep fra kristne militser og en voldsspiral mellom de religiøse gruppene.

Flyktninghjelpen omtalte i sin tid krisen i landet som «verdens mest neglisjerte konflikt- og fluktsituasjon».

Nå håper innbyggerne at en ny president og nasjonalforsamling kan bidra til å få en slutt på den blodige konflikten.

Valglokalene åpnet onsdag morgen og tretti kandidater kjemper om å ta over presidentposten etter Catherine Samba-Panza. Det skal også velges en ny nasjonalforsamling.

Les Anders Giævers kommentar fra desember 2013: Den største katastrofen du ikke hørte om i året som gikk, foregår nå i Den sentralafrikanske republikk.
Les Anders Giævers kommentar fra februar 2014: Den sentralafrikanske republikk er i ferd med å bli renset for muslimer.
Les Anders Giævers kommentar fra mars 2014: Når forlater den siste muslim Den sentralafrikanske republikk?

Landet har ikke gjennomført noen valgmålinger, men de tidligere statsministrene Martin Ziguele og Anicet Georges Dologuele løftes frem av flere som tidlige favoritter.

Flere flyktninger i nabolandet Kamerun ser også frem mot valget. Ifølge en talsmann for en av flyktningleirene i landet har 12.000 av leirens 25.000 flyktninger registrert seg slik at de kan avgi sin stemme.

Det finnes samtidig flere som ikke er fornøyd med ideen om demokratiske valg.

Verdens mest glemte krig: Derfor er det kaos

Fem drept under «prøvevalg»

Ifølge britiske The Guardian ble det gjennomført et «prøvevalg» den 13. desember, der velgerne kunne stemme for å foreta endringer i grunnloven. Planen var å få et bilde av hvordan valgmyndighetene og folket ville håndtere det kommende presidentvalget.

Det hele endte med voldelige sammenstøt flere steder i landet. I hovedstaden Bangui ble fem personer drept og minst 20 skadet. Valgresultatene ble også forsinket.

– Hvis det blir situasjonen igjen i hovedstaden, kan man spørre seg om hva i all verden som kommer til å skje andre steder i Den sentralafrikanske republikk - der det er svært krevende å ta seg til flere av landets mer øde områder på grunn av et veldig dårlig utbygd veinett, sier Catherine Norris-Trent, som er France24s korrespondent i Bangui.

Det gjenstår å se om noe lignende vil skje i løpet av onsdagen, i det afrikanske landet som pave Frans besøkte for kun en måned siden. Han oppfordret da landets muslimer og kristne til å leve som «brødre og søstre», ifølge AFP.

Redd Barna: 9 av 10 sentralafrikanske barn er redde for å bli drept

Talsmann: – Alt vil gå bra

Både paven, FN og andre menneskerettighetsorganisasjoner har i flere år engasjert seg i konflikten og jobbet for at landet skal få en ny ledelse.

En FN- og franskledet styrke på 11.000 fredsbevarende soldater ivaretar sikkerheten under onsdagens valg, men flere områder i landet er fortsatt styrt av lokale militsledere eller banditter, skriver AFP.

Valget skulle egentlig ha blitt holdt forrige helg, men ble utsatt fordi myndighetene skal ha ment at stemmelokalene ikke var klare og at valgfunksjonærene trengte mer tid til opplæring.

– Denne gangen vil alt gå bra i hele Den sentralafrikanske republikk, sier Julius Rufin Ngoadebaba, talsmann for landets valgmyndigheter, til nyhetsbyrået AP.

Han hevder samtidig at ryktene om at det har blitt delt ut falske stemmesedler flere steder i landet, er usanne.

PAVEN HÅPER PÅ FRED: Pave Frans besøkte hovedstaden Bangui den 29. november. Her taler han, med et rappergrep om mikrofonen, til hjemløse og flyktninger i en lokal kirke. Foto: Gianluigi Guercia , Afp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder