OPPTØYER I BALTIMORE: En ungdom vifter mot opprørspolitiet i Baltimore mandag norsk tid, etter at begravelsen av et mulig politivold-offer utartet til voldelige kamper mellom ungdommer og politiet. Foto:Brendan Smialowski,Afp

Derfor er det opptøyer i Baltimore

Hvem var Freddie Gray? ** Hva sier politiet? ** Flere skandaler

I Baltimore angriper rasende ungdommer politiet og butikker etter et nytt mulig politivold-dødsfall. Her er det du trenger å vite om de største politiskandalene i USA den siste tiden.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hva forårsaket opptøyene i Baltimore?

Tidligere denne måneden døde afroamerikanske Freddie Gray (25) i politiets varetekt i Baltimore. Etter det mistenkelige dødsfallet, ble det arrangert flere fredelige demonstrasjoner i byen. Protestene utartet natt til mandag norsk tid til voldelige sammenstøt mellom illsinte ungdommer og opprørspoliti, kort tid etter at Gray ble begravet.

Politiet besvarte steinkasting fra ungdommene med batonger, skjold og tåregass. Et titalls butikker ble plyndret og et ukjent antall biler i de fattigste nabolagene i den amerikanske storbyen ble satt i brann. Ifølge CNN mistenker politiet at kriminelle gjenger står bak mye av urolighetene.

Minst 15 politimenn ble skadet, flere av dem alvorlig, mens minst 27 personer ble arrestert som følge av opptøyene.

Guvernøren i Maryland har erklært unntakstilstand, Nasjonalgarden ankom byen tirsdag morgen og borgermesteren har innført portforbud mellom klokken 22 og 05 den neste uken.

Flere ungdommer brøt portforbudet natt til onsdag og politiet måtte blant annet bruke røykbomber og pepperkuler for å spre hundrevis av unge som nektet å fjerne seg. Én politimenn ble skadet og minst 15 pågrepet.

Hvordan døde Freddie Gray?

DØDE: Freddie Gray. Foto:Handout,Afp

Den 12. april i år skal Gray ha rundet et gatehjørne og observert politi, før han plutselig begynte å løpe i motsatt retning. Patruljen la merke til 25-åringen og fulgte etter. Gray overga seg uten dramatikk, ble pågrepet og siktet for å være i besittelse av en kniv.

Et vitne, som filmet deler av pågripelsen, sier én politimann satt med kneet plantet i nakken på Gray, mens en annen bøyde 25-åringens bein bakover.

– De hadde brettet ham opp som om han var en krabbe eller en origamifigur. Han var helt bøyd, sier vitnet til Baltimore Sun, som legger til at Gray «skrek for livet» under pågripelsen.

Gray hadde astma og skal også ha bedt politiet om en inhalator, noe han ikke fikk.

Ifølge CNN viser politiets dokumenter at det tok om lag et kvarter før Gray ble fraktet bort i en av politiets kassebiler. Det gikk ytterligere 30 minutter før betjentene tilkalte en ambulanse til politihuset.

På sykehuset havnet 25-åringen i koma. Legene påviste totalt tre brukne ryggvirvler og et knust strupehode.

Freddie Gray døde på sykehuset søndag 19. april, nøyaktig én uke etter at han ble pågrepet. Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Gray døde som en følge av de voldsomme ryggskadene han pådro seg uken i forveien.

Artikkelen fortsetter under videoen!

Hva sier politiet og amerikanske myndigheter om dødsfallet?

På en pressekonferanse tidligere denne måneden innrømmet politiet flere feil, blant annet at Freddie Gray ikke fikk medisinsk hjelp i tide, at betjentene burde festet 25-åringens bilbelte og at kniven han bar ikke nødvendigvis var ulovlig.

Praksisen med å frakte arrestanter uten belte er så utbredt at den har fått et eget navn, «nickel rides», oppkalt etter billige karuseller på tivoli. Nyhetsbyrået AP skriver at flere personer har blitt alvorlig skadet, lammet og til og med drept i forbindelse med politiets «nickel rides».

Etterforskerne har foreløpig ikke uttalt seg om Gray pådro seg bruddskadene i ryggen under pågripelsen eller i forbindelse med transporten til politihuset. Seks av betjentene som pågrep Gray er suspendert, i påvente av etterforskningen.

Byens borgermester, Stephanie Rawlings Blake, uttalte ifølge CNN at saken har opprørt henne og at hun har forståelse for innbyggernes sinne.

– Jeg forstår det fordi jeg er frustrert. Jeg er sint fordi vi er her igjen og at vi må fortelle enda en mor at barnet hennes har dødd.

I forrige uke bestemte justisdepartementet seg for å åpne en egen gransking av dødsfallet, for å avgjøre om hendelsen tilsvarer et brudd på amerikanske borgerrettigheter, melder britiske The Guardian.

Flere politiskandaler

Gray-dødsfallet føyer seg inn i en lang rekke av saker hvor svarte menn, flere av dem ubevæpnet, blir drept av politiet. Dette er noen av sakene som har engasjert millioner av amerikanere de siste årene:

DREPT: Trayvon Martin. Foto:Anonymous,Ap

Trayvon Martin (17):

Det brøt ut massive demonstrasjoner etter at den ubevæpnede 17-åringen ble skutt og drept av sikkerhetsvakten George Zimmerman i 2012. Martin ble skutt på vei hjem fra en dagligvarebutikk, mens Zimmerman hevdet han ble angrepet og handlet i selvforsvar.

Zimmerman ble pågrepet og tiltalt for drap, men under rettssaken året etter ble han frikjent på alle tiltalepunkter.

Michael Brown (18):

Det brøt ut voldsomme opptøyer i byen Ferguson i 2014, etter at det ble klart at politimannen som skjøt Brown ikke ble tiltalt for drap.

Øyenvitner har tidligere forklart at 18-åringen holdt hendene over hodet da politimannen Darren Wilson gikk mot ham og løsnet flere skudd. Brown ble truffet av totalt 12 kuler og døde på stedet.

Saken fortsetter under bildet!

DREPT AV POLITIET: Michael Brown (t.v.) og Eric Garner var begge ubevæpnet da de ble skutt og drept av amerikansk politi. Foto:,Ap

Eric Garner (43):

Garner, som angivelig skulle arresteres for å selge ulovlige sigaretter, ble kvalt til døde av politimannen Daniel Pantaleo (29) i New York i fjor.

Hele USA reagerte med vantro da det dukket opp en mobilvideo av den brutale arrestasjonen, hvor filmen viser Garner blir holdt nede helt til kroppen blir livløs. Seksbarnsfaren døde på sykehuset en knapp time senere.

Pantaleo ble aldri tiltalt for drapet, noe som blant annet fikk justisminister Eric Holder til å love en full gransking av saken.

Tamir Rice (12):

12-åringen ble skutt av Cleveland-politiet etter å ha blitt observert i en park med et håndvåpen. Det viste seg i ettertid at håndvåpenet var en luftpistol.

I lydklipp fra nødsamtalen til politiet, går det frem at innringeren understreker to ganger at han trodde pistolen var falsk, noe som aldri ble videreformidlet til betjentene som skjøt gutten.

Overvåkningsbilder av drapet viser at det tok to sekunder fra politiet ankom parken, til Rice var skutt.

Les mer: Disse politivold-sakene får amerikanerne til å rase

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder