VOKTET IS-FANGER: Dette er et av de få bildene som finnes av Najim Laachraoui, hentet fra en av Interpols databaser.

VOKTET IS-FANGER: Dette er et av de få bildene som finnes av Najim Laachraoui, hentet fra en av Interpols databaser. Foto: INTERPOL

Brussel-bomber var IS-fangevokter

Jobbet på flyplassen før angrepet - bygget hemmelig bønnerom

Her er nyheten som på ingen måte vil gjøre Europas kanskje mest hatede mer populær: En av selvmordsbomberne fra Brussel-angrepene blir pekt ut som fangevokter for utenlandske gisler i IS-fangenskap i Syria.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Flere frigitte franskmenn som ble bortført i Syria i 2013 og 2014 – blant dem journalisten Nicolas Henin – har pekt ut samme mann som en av sine fangevoktere:

Abu Idriss, bedre kjent som Najim Laachraoui (24).

– Henin har formelt identifisert Abou Idriss som Najim Laachraoui, sier journalistens advokat Marie-Laure Ingouf til AFP.

Sammen med Ibrahim El Bakraoui utløste Laachraoui en bombe skjult i en bag på den internasjonale Zaventem-flyplassen i Brussel 22. mars. Laachraoui har også tidligere blitt pekt ut som mannen som konstruert bombene terroristene brukte både i Brussel og Paris.

DRAMAET – TERRORISTENE – OFRENE: Dette skjedde under terrorangrepene i Brussel

Var under oppsikt – ble ikke stoppet

FRA BELGIA TIL SYRIA: Najim Laachraoui jobbet i flere år ved flyplassen han senere angrep. Så dro han til Syria for å slutte seg til IS. Foto: Handout Reuters

Historien om Najim Laachraoui vil trolig bli stående som beretningen om alt som sviktet i forkant av terrorangrepene: Om en stadig mer radikalisert ungdomstid i innvandrerbydelen Schaerbeek i Brussel. Om etterretningsorganisasjoner i flere land som hadde 24-åringen under oppsikt, men ikke gjorde noe.

Najim ble født 18. mai 1991 i Marokko, men vokste opp i den senere etter hvert så berømte og beryktede bydelen Schaerbeek i den belgiske hovedstaden.

Han har tidligere operert under det falske navnet «Soufiane Kayal», og var fransk statsborger av marokkansk opprinnelse. Lillebroren Mourad har beskrevet storebroren som «en hyggelig og intelligent gutt».

Najib begynte å studere til elektroingeniør. Men ifølge familien ble han stadig mer radikal, og mistet mer og mer kontakt med resten av familien.

Den ble kuttet helt da Laachraoui i februar 2013 dro til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS.

– Som advokaten min sa: Vi velger ikke vår egen familie, sa lillebror Mourad under en pressekonferanse i Brussel i mars.

Artikkelen fortsetter under bildet

KJENTE IGJEN TERRORISTEN: Her blir journalisten Nicolas Henin (til venstre) gjenforent med familien på Villacoublay-basen utenfor Paris etter å ha vært IS-gissel i Syria. Mannen som voktet dem i fangenskapet, var Brussel-terroristen Najim Laachraoui. Foto: Philippe Wojazer Reuters

TERRORISTENS LILLEBROR: Jeg er lei meg

I Syria tok Laachraoui navnet Abu Idriss, og fikk til slutt ansvaret for en del IS' utenlandske fanger – blant dem de fire franske journalistene.

Da sto han allerede på Interpols rødliste, men fikk likevel returnere fritt til Belgia.

Det gikk heller ingen alarmer da han 9. september i fjor ble stoppet på grensen mellom Østerrike og Ungarn sammen med Salah Abdesalam. De to fikk kjøre videre – og fra leiligheten i Brussel fikk de fortsette planleggingen av to av Europas blodigste terrorangrep i nyere tid.

BAKGRUNN: Derfor er terrorcellene vanskelige å ta

Jobbet på flyplassen

I SJOKK: Frem til slutten av mars, var Mourad Laachraoui mest kjent som et av Belgias største taekwondo-talenter. Nå er han bedre kjent som lillebroren til Najim Laachraoui – selvmordsbomberen og mannen som bygget bomben som ble brukt under Paris-angrepet. Foto: Peter Dejong Ap

Tidligere denne uken ble det kjent at Laachraoui tidligere hadde jobbet på flyplassen han senere valgte å angriper. 24-åringen jobbet ifølge belgiske medier i til sammen fem år på Brussel lufthavn, frem til slutten av 2012.

Nøyaktig hva han gjorde på flyplassen, er uklart. Men Laachraoui skal ha fått jobben gjennom et bemanningsbyrå som var tilknyttet et selskap på flyplassen. De fem årene på Zaventem gjorde at 24-åringen ble godt kjent med sikkerhetsrutinene før han dro til Syria, skriver Le Soir.

På flyplassen var han ikke alene om sin ekstreme tro: Ifølge TV-kanalen VTM oppdaget flyplassledelsen et hemmelig bønnerom i terminalbygningene bare to uker før terrorangrepet. Flyplassen hadde allerede et bønnerom for muslimske ansatte, men en gruppe radikale muslimer valgte i stedet å opprette sitt eget – der de mer ekstreme muslimene møttes til bønn og samtaler på arbeidsplassen.

FRA ARBEIDSPLASS TIL TERRORMÅL: I fem år jobbet en av Brussel-bomberne ved flyplassen han senere valgte som mål. Slik så Zaventem-flyplassen ut etter eksplosjonen. Foto: Helge Mikalsen VG

Først da angrepene var et faktum, forsto etterretningstjenestene hva slags mann de hadde prioritert bort:

Ifølge franske medier ble DNA-et hans funnet på bombevestene som ble brukt både utenfor Stade de France og inne på konsertlokalet Bataclaan. E

tterforskerne har også funnet DNA-spor fra 24-åringen i en leilighet som ble brukt i forkant av Paris-angrepene – som kostet over 130 mennesker livet.

Til sammen 32 mennesker ble drept i terrorangrepene på flyplassen i Brussel og på metrostasjonen Maelbeek i sentrum av byen 22 mars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder