Politijakt på antatt terrorist i «farlig bil»

Amerikanere og israelere blant de drepte

ÅSTEDET: Politiet utfører tekniske undersøkelser etter terrorangrepet. Foto: Huseyin Aldemir Reuters

Frykten sprer seg i Istanbul etter terrorangrepet

ISTANBUL (VG) Gatene er tomme og innbyggerne i Istanbul frykter flere angrep. Bilder av døde mennesker og det som skal være selvmordsbomberens avrevne hode spres i sosiale medier.

Artikkelen er over fire år gammel

Den vanligvis overfylte handlegata Istiklal er sperret av i alle ender av tungt bevæpnet politi. I sidegatene er butikkene stengt, det er helt folketomt, og en uvant og urovekkende stillhet.

Terrorangrepet lørdag morgen, som har kostet fem liv, har satt skrekken i Tyrkia, ettersom det har gått under en uke siden angrepet i hovedstaden Ankara, der 37 personer ble drept.

Les også: De dreptes slektninger raser mot terroren

Politiet har gått ut med en etterlysning på en hvit Audi A4, som de også har sendt ut nummerskilt på. Offentligheten advares mot denne bilen, noe som blir tolket som at den skal være en bombebil lik den som ble brukt i Ankara.

Les også: Erdogan truer med «utslettelse» som terror-hevn

Kurderne får skylden

36 personer er skadet, flere av dem livstruende, og rasende og redde mennesker er samlet utenfor sykehusene. Ti skadede får behandling ved Sisli-sykehuset. Én av de pårørende utenfor er Gulay Mutlu.

FRYKTER FOR BROREN: Broren til Gulay Mutlu ligger på operasjonsbordet etter terrorangrepet. – Jeg vet ikke om han overlever, sier hun. Foto: NILAS JOHNSEN

– Broren min blir operert nå, vi har ikke fått vite om han overlever. Vi er redde og sinte, sier Mutlu til VG.

– Jeg håper gud straffer dem som står bak, vi ønsker at terroristene skal dø for det de har gjort, legger hun til.

Nervene er i høyspenn, og VG blir beskyldt for å støtte kurderne av en rasende mann. Datteren hans på to år ligger på operasjonsbordet, forklarer en av vennene hans når situasjonen roser seg.

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepet, men de fleste VG snakker med skylder på kurdiske grupper, ettersom terrorgruppen Kurdiske Frihetshauker (TAK) har påtatt seg ansvaret for bomben i Ankara.

– Enten PKK eller IS står bak, sier en kilde i den tyrkiske regjeringen, ifølge storavsien Hürriyet.

Les også: Denne kvinnen skal ha utført selvmordsangrepet

Tyskerne advarte

Et element som skaper både sinne og frykt er at Tysklands utenriksstasjoner og skoler i Tyrkia ble stengt på torsdag av frykt for et mulig nært forestående nytt terrorangrep. Én av skolene ligger helt inntil Istiklal gaten. Før angrepet i Ankara gikk det ut en advarsel fra den amerikanske ambassaden.

DRAMATISK: Sårede får hjelp etter terrorangrepet. Foto: Stringer Afp

– Dette viser at de som styrer bare er opptatt av å overvåke oss i opposisjonen. Det tyske konsulatet advarte mot terror her på Istiklal, men de lokale myndighetene avfeide det, sier parlamentariker for Istanbul, Mahmut Tanal fra det største opposisjonspartiet CHP, som har kommet til området for å se hva som har skjedd med egne øyne.

– I Ankara advarte USAs ambassade på forhånd. Hvordan er det mulig at utenlandske interesser blir advart, men ikke vanlige folk, fortsetter han.

Guvernøren for Istanbul gikk i går ut og anklaget Tyskland for å overreagere på bakgrunn av «premature opplysninger», og dermed skape unødig uro.

Nå svirrer det av rykter om at det skal komme flere angrep. Mandag begynner vårfeiringen «Navruz», en tradisjon som markerer nyttår, og som står sterkt blant kurderne. Alle arrangementer er nå avlyst.

Grusomme bilder

Gjerningsmannen utløste bomben i nærheten av et kjøpesenter, og rett ved det populære fiskemarkedet, der det kryr av små restauranter. Det blir hevdet av tyrkiske sikkerhetskilder at bomben ble utløst for tidlig, og at terroristen egentlig var på vei til et offentlig bygg lengre ned i gaten, der det oppholdt seg flere mennesker.

Bilder av avrevne kroppsdeler og drepte mennesker spres nå i sosiale medier. Et bilde viser et avrevet hode liggende på fortauet, angivelig terroristen selv.

Opptak fra et overvåkingskamera viser en ildkule i nærheten av en gruppe tilfeldige forbipasserende, som styrter vekk for å søke dekning, skriver NTB.

– Vi hørte en kraftig eksplosjon og løp bort til vinduet. Der så vi kroppsdeler som hadde festet seg til ruta, forteller Ahmet, som bor like ved stedet hvor bomben eksploderte.

Murat Cavusoglu driver en kebabrestaurant ved stedet der politiet har satt opp sperringer. Han var på jobb da bomben gikk av i dag tidlig

– Vi hørte den høye lyden, og trodde først det var en sprengning i forbindelse med bygningsarbeid. Så brøt det ut kaos og panikk. Alle menneskene i området løp vekk, forteller restauranteieren til VG.

– Heldigvis var det så tidlig om morgenen, at det var færre folk enn ellers i gatene, legger han til.

Mange turister blant de sårede

Flere israelere samt en gruppe irske turister er blant de sårede, opplyser israelske og irske myndigheter. Amerikanske myndigheter opplyser at to amerikanske statsborgere var blant de drepte. I tillegg er to israelere drept, ifølge israelske myndigheter.

Av de sårede er tolv utlendinger, opplyser Tyrkias helseminister Mehmet Müezzinoglu. Så langt er det ikke noe som tyder på at nordmenn er rammet, opplyser Utenriksdepartementet.

Våpenhvilen mellom Tyrkias regjering og kurdiske opprørere kollapset i fjor, og en tyrkisk militæroperasjon mot væpnede kurdiske grupper skapte en borgerkrigslignende situasjon sørøst i landet tidligere i vinter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder