NYBAKT FAR: Roberto Delgado (43) syntes ikke noe om Donald Trump og hans uttalelser om meksikanere. Her sammen med datteren Samantha (12 dager). Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Meksikanere om Trump: – Murer skal rives, ikke bygges

NOGALES (VG) I grensebyen Nogales rister meksikanere på hodet over Donald Trump og hans løfte om å bygge mur langs Mexico-grensen dersom han blir president.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Den badboyen der?

43 år gamle Roberto Delgado sukker når vi spør hva han tenker om Donald Trump – forretningsmogulen og republikanernes presidentkandidat som til stadighet rakker ned på meksikanerne.

– Den mannen er ikke bra for noen. Ikke for USA, ikke for Mexico og ikke for resten av verden, sier han til VG.

Les fem av Trumps uttalelser om meksikanere nederst i saken.

Delgado sitter på kanten av en liten fontene i en stille gågate i sentrum av Nogales, som ligger på grensen mellom Mexico og USA.

Les også: Trumps verste fornærmelser

Vil tvinge Mexico å betale

Samme dag som Trump kunngjorde sitt kandidatur i juni, fortalte han at han vil bygge en 3220 kilometer lang mur langs Mexico-grensen hvis han kommer til makten.

Ikke nok med det – han vil tvinge meksikanerne til å betale.

– Murer skal rives, ikke bygges, fortsetter Delgado.

43-åringen har bodd i Nogales i hele sitt liv og driver en smykkebutikk. Det er imidlertid langt mellom kundene etter at amerikanerne sluttet å komme for flere år siden.

Oppmerksomheten rundt narkotikatrafikk og kriminaliteten i landet er sterke faktorer som har fått turister til å skygge unna.

Les også: Donald Trump fikk sparken etter latino-kommentar

– Vi er ikke mordere

I en butikk noen kvartaler lengre unna sitter 19 år gamle Martha Ibarra.

– Jeg liker ikke ideen hans om å bygge en mur. Hvorfor? Vi er alle mennesker, meksikanere eller hvor enn man kommer fra.

SIRKUS: Martha Ibarra (19) er ikke begeistret for Trump, og mener det minner mer om et sirkus. Hun jobber i en butikk som selger piñatas i Nogales. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Trump har ved flere anledninger kalt meksikanere for kriminelle. Samtidig har den frittalende forretningsmannen overrasket de fleste – og leder fremdeles med god margin på meningsmålingene blant de republikanske presidentkandidatene.

– Jeg vet at jeg ikke er kriminell, og prøver ikke å bry meg om det. Å være meksikansk betyr å være god mot andre mennesker. Vi er hardtarbeidende folk, vi er ikke mordere, sier 19-åringen.

Les også: Schwarzenegger overtar etter Trump

– Mer som et sirkus

Hun jobber i en butikk som selger piñatas (figur med frukt og godterier som brukes i feiringer) og effekter til barnebursdager.

På gaten eller i butikken hører hun sjelden folk snakke om Trump, men på Facebook og Twitter strømmer det på med hatmeldinger mot forretningsmannen.

– Han snakker ikke eller oppfører seg som en president, det er mer som et sirkus eller et underholdningsshow, sier hun.

På gaten utenfor piñatabutikken står Martin Bacan (50) sammen med eselet Renegate. Han forsøker å tjene penger på at folk vil la seg avfotografere sammen med det langørede dyret.

– Jeg bryr meg ikke. Ikke litt en gang, sier Bacan.

MANNEN OG ESELET: 50 år gamle Martin Bacan tjener penger på å la forbipasserende ta bilder sammen med eselet Renegate. Hver gang han hører om Trump på nyhetene, bytter han kanal. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Bytter kanal

Bak ham har eselet veltet vannbøtten, og en annen mann kommer til for å rydde opp.

– Han hater meksikanere, men jeg bryr meg ikke og jeg tror heller ikke meksikanerne bryr seg om sånn dritt.

– Snakkes det mye om ham i nyhetene her?

– Hver gang noen snakker om ham på TV, skifter jeg kanal, svarer 50-åringen.

– I USA leder han blant de republikanske kandidatene. Hva tenker du om det?

– Det får bli deres problem – de som velger å støtte den mannen.

Med sine drøye 20 000 innbyggere ligger Nogales midt på grensen, og deler navn med den amerikanske byen på den andre siden, i Arizona. Deler av byen ligger i en bratt helling, hvor også et cirka fem meter høyt stålgjerde skiller Mexico fra naboen.

– Ikke rasjonelt

– Han er et ignorant menneske og snakker som en 12-13-åring. Favorittordet hans er «stupid» - og det sier vel en del.

UMODEN: Angela Claussen (71) mener Donald Trump snakker som en 12-13-åring. Vi møtte henne på gaten i Nogales i Mexico. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Det sier Angela Claussen (71).

Hun er ute i Nogales sentrum denne varme ettermiddagen for å handle inn til barnebarnets bursdag sammen med datteren og ektemannen.

– Det er et gjerde her allerede. Å bygge en mur er ikke rasjonelt, sier hun og fortsetter:

– De som støtter ham må være like ignorant som ham selv. Jeg håper virkelig at han ikke blir president.

Tilbake i gågaten, utenfor smykkebutikken, har Roberto Delgado tatt datter Samantha i armene. Den tolv dager gamle jenta ligger innpakket i et lyserosa teppe.

– Vi meksikanere er mennesker vi også, som alle andre i denne verden. Jeg kunne ønske noen kunne spurt Trump om hvordan han ville følt det hvis han var mexicaner og noen snakket slikt om folket hans.

DELT I TO: Gjerdet i midten av bildet skiller Nogales i to. Den ene delen ligger i USA, den andre i Mexico. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Fem Trump-uttalelser om Mexico:


1. – Når Mexico sender sine folk, sender de ikke sine beste. De sender ikke folk som deg og meg, de sender folk som har masse problemer, og de tar problemene sine med seg til oss. De bringer med seg narkotika, de bringer med seg kriminalitet. De er voldtektsmenn. Og noen, antar jeg, er gode mennesker. (Trump i sin kunngjøringstale 16. juni 2015).

2. #JebBush er nødt til å like de meksikanske illegale innvandrerne på grunn av kona (som er meksikansk journ. anm). (Trump på Twitter 4. juli 2015).

3. – Meksikanske myndigheter er mye smartere, mye falskere og mye mer slu. De sender de dårlige over fordi de ikke ønsker å betale for dem. De ønsker ikke å ta vare på dem. (Trump i intervju med Fox News 6. august 2015).

4. – Meksikanske myndigheter presser mange dårlige mennesker inn i landet vårt fordi de er smarte. De er smartere enn våre ledere. (…) De presser folk inn i landet vårt – og de er narkolangere og de er kriminelle av alle slag. Vi tar Mexicos problemer. (Trump i intervju med NBC 8. juli 2015).

5. – Jeg elsker meksikanere. Jeg gjør forretninger med meksikanere, men man har folk som kommer over grensen fra alle steder. Og de er dårlige. De er virkelig dårlige. Jeg sier ikke bare meksikanere, jeg snakker om folk fra alle steder som er drapsmenn og voldtektsmenn. De kommer inn i dette landet. (Trump i intervju med CNN 28. juni 2015).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder