Massiv IS-seier i strategisk viktig by

IS slått tilbake i Syria

BEVÆPNET FRA FLERE KANTER: Den islamske stat er blitt slått kraftig tilbake av kurdiske styrker de siste månedene. Samtidig er det meldt at den brutale terrororganisasjonen selv rykker frem. Her er et bilde av irakiske styrker på vei til Saddam Husseins fødeby Tikrit, som ble gjenerobret tidligere i år. Foto:Haidar Hamdani,AFP

Dette er IS' seire og nederlag

Lørdag mistet terrorregimet en av sine mest prominente lederskikkelser. Dagen etter tok ekstremistene en enorm seier i Anbar-provinsen Ramadi i Irak.

Artikkelen er over fire år gammel

Selv om Den islamske stat gjør militære fremskritt, rapporteres det også at ekstremistenes styrker stadig jages på retrett.

Lørdag ble IS' «oljeminister» drept i det som omtales som den første suksessfulle amerikanske bakkeoperasjonen i Syria. Mens det søndag kom meldinger om harde kamper i den irakiske provinshovedstaden Ramadi.

Kort tid etter ble det «svarte flagget heiset» i den strategisk viktige byen, og deretter viktige gassfelt erobret i Syria mandag. Lørdag ble islamistene derimot slått tilbake etter å ha forsøkt å erobre oldtidsbyen Palmyra. Dette er ikke første gangen IS forsøker å erobre og plyndre gamle oldtidsbyer.

Men hvem vinner egentlig krigen mot IS?

LES DEG OPP: Dette er verdens blodigste konflikter

IS' viktige seire

Ramadi

Terrorgruppens erobring av provinshovedstaden Ramadi var en viktig seier, og et desto større nederlag for koalisjonsstyrkene i Irak. Ekstremistene har med dette økt sin kontroll i Anbar-provinsen og sikret en militærbase de kan operere fra – kun drøye 10 mil utenfor Bagdad.

Ifølge FN skal minst 25.000 av byens innbyggere ha flyktet sine hjem etter terrorgruppens inntog.

Utenriksminister John Kerry uttalte mandag at han var optimistisk med tanke på en gjenerobring av den strategisk viktige byen.

– Jeg er sikker på at i de kommende dagene så vil situasjonen se annerledes ut, sa Kerry ifølge CNN.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ FLUKT: Tusenvis av fordrevne mennesker flykter Ramadi etter at den islamistiske terrorgruppen erobret byen. Foto:Hadi Mizban,AP

«Vestlige enkeltangrep»

Dødelige enkeltstående angrep som er utført av IS-sympatisører er også kilde til en gryende bekymring i det Vestlige samfunn. Terrordøgnene i Paris og København er gode eksempler på det.

Dette er viktige psykologiske seire for terrorgrupperingen, skriver CNN.

BUNNLØS SORG: Da terroren kom til Paris samlet tusenvis av mennesker, uavhengig av religiøs og landlig tilhørighet, seg i enorme demonstrasjonstog for å vise avsky mot terroren. Foto:Martin Bureau,AFP

Mosul

Er fortsatt symbolet på en av islamistenes desidert største erobringer, og har blitt forsøkt gjenerobret av irakiske sikkerhetsstyrker ved en rekke anledninger – uten hell.

Tusenvis av innbyggerne flyktet den strategisk viktige byen etter at IS begynte å tvangskonverterte kristne, og halshugge alle som motsatte seg terrorregimet.

LES: Massegrav funnet nær Mosul

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Viktige IS-nederlag

Drapet på Abu Sayyaf

Operasjonen ble utført av amerikansk personell i al-Amr øst i Syria natt til søndag.

Målet var å ta til fange en sentral IS-leder og hans kone Umm Sayyaf. I løpet av operasjonen ble Abu Sayyaf drept da han angrep amerikanske styrker,» heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Abu Sayyaf var involvert i militæroperasjonene til IS og hjalp til med å drive organisasjonens ulovlige virksomhet innen olje og gass, i tillegg til finansielle operasjoner, uttalte USAs forsvarsminister Ash Carter etter angrepet.

USA driver for tiden intens jakt på ledere for den islamske stat (IS), som også går under akronymene ISIL, ISIS og Daesh. I løpet av 48 timer har USA-ledede luftangrep drept rundt 170 IS-terrorister i Syria, melder AFP.
Informasjonen kommer fra eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).
– Jihadistene ble drept i løpet av de siste 48 timene i Hasakeh-provinsen. De fleste av dem døde etter intense luftangrep fra den internasjonale koalisjonen som støtter de kurdiske styrkene i området, går det frem i en pressemelding fra SOHR.

LES: Her er IS-lederne USA jakter på

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Tikrit

I rekken av positive tilbakeslag av den fremtredende terrororganisasjonen var regjeringsstyrkenes gjenerobring av Saddam Husseins fødeby Tikrit.

I skrivende stund er byen IS fordrevet i den viktige byen, hvor koalisjonsstyrkene vant frem etter lange og intense kamphandlinger.

Etter at Tikrit ble frigjort fra terrorregimet er det blitt avdekket flere titalls massegraver i byen, og myndighetene frykter at så mange som 1700 massakrerte soldater ligger begravd her.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Kobani

I januar gjorde kurdiske styrker en etterlengtet og særdeles viktig erobring av den syriske byen Kobani.

Den verdifulle byen lå på grensen til Tyrkia, og terrorstyrkene hadde med denne full kontroll ved grenseområdet fra Tyrkia og inn mot den selverklærte terrorhovedstaden Raqqa.

Med bistand i luften fra den amerikanskledede koalisjonen vant de en knusende seier – knust var også de gjenstående byruinene.

Dette ble likevel beskrevet som en viktig moralsk seier for den amerikanskledede koalisjonen, som fortsetter å vokse i styrke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder