KAN DET GÅ? Ted Cruz og John Kasich slår seg sammen for å stanse Donald Trump. Foto: Charles Mostoller Reuters

Rivaler står sammen mot Donald Trump

Ekspert: Vanskelig å stoppe ham uten samarbeid.

Rivalene Ted Cruz og John Kasich har inngått en avtale for å hindre Donald Trump i å bli Republikanernes presidentkandidat. Men det er usikkert hvor stor effekt den vil ha.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Avtalen innebærer at Cruz og Kasich ikke vil stå i veien for hverandre i enkelte delstater hvor den andre ser ut til å ligge godt an.

Cruz' valgkampteam kunngjorde søndag at de nå vil konsentrere sin «tid og ressurser» i delstaten i Indiana, der det holdes nominasjonsvalg 3. mai. Teamet sier også at de vil rydde veien for at Kasich kan konkurrere om velgerne i delstatene Oregon og New Mexico før valgene der senere.

– Vi håper at allierte av begge valgkampteam vil følge vår vei, står det i uttalelsen, hvor det omtales som en «sann katastrofe for Republikanerne» dersom Donald Trump blir partiets presidentkandidat.

Velger i Trumps gamle nabolag: – En hatefull person'

– Burde startet tidligere

USA-ekspert Jan Arild Snoen sier at et samarbeid har vært aktuelt i lengre tid, men at Cruz og Kasich burde startet tidligere, særlig før nominasjonsvalgene tirsdag, hvor det kunne fått effekt i eksempelvis Maryland.

– Men det viktigste for dem har vært å samle flest egne delegater, og derfor har de ikke kommet til den erkjennelsen før det nå er nødvendig. Trump vant stort i New York og ser ut til å vinne stort i alle delstater tirsdag. Det blir vanskeligere og vanskeligere å stoppe han uten å samarbeide, sier Snoen til NTB.

Les også: Slik er Melania Trumps luksusliv

MUTE: Det er ikke bare de politiske motstanderne som mobiliserer mot Trump. Den norske gatekunstneren Pøbel stilnet Trump på Hollywood Boulevard. Foto: PRIVAT

California

Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier og engelsk ved Høgskulen i Volda, tror Cruz' og Kasichs avtale bør utvides også til andre delstater om den skal ha effekt.

– Jeg vet ikke hvor mye effekt den avtalen vil ha når det gjelder å hindre Trump i å få rent flertall. Da må dette videreføres til California også, tror jeg, sier han til NTB.

– Cruz vil nok gjøre det bra i Indiana uavhengig av Kasich, men det er jo California som er viktigst, siden det der er snakk om flest delegater, sier Tønnesen.

Også Snoen peker på at det særlig er et spørsmål om hva som skjer i California, der nominasjonsvalget finner sted 7. juni.

– Der burde Cruz og Kasich dele staten mellom seg når de kommer så langt, sier han.

Les også: Bernie Sanders satte rekord i New York

OMSTRIDT: Donald Trump. Foto: Carlo Allegri Reuters

– Desperasjon

Trump reagerte på avtalen mellom Kasich og Cruz på Twitter sent søndag:

«Wow, det ble akkurat kjent at løgnaktige Ted og Kasich skal konspirere for å hindre meg i å vinne den republikanske nominasjonen. DESPERASJON!», skrev Trump.

Så langt har han sikret seg 845 delegater, men han trenger i alt 1.237 for å sikre seg nominasjonen før partiets landsmøte i juli.

Hvis ingen kandidater har oppnådd det påkrevde antall delegater innen landsmøtet, vil det være dets deltakere som skal avgjøre hvem som blir partiets presidentkandidat.

Både Snoen og Tønnessen peker på at det er uvanlig at to som kjemper om å bli presidentkandidat, slår seg sammen mot en annen kandidat.

– Dette er et resultat av at motstanden mot den ledende kandidaten i år er uvanlig sterk, sier Snoen.

Lest denne? Trump vil endre loven for å tillate tortur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder