DRAMATISK: Bare sekunder etter at bilen blir stoppet, blir de tre mennene trykket opp langs siden av bilen. VG har vært vitne til flere av politiaksjonene som preger Brussel, som denne midt i et av byens mest trafikkerte kryss. FOTO: Helge Mikalsen VG

Gigantisk menneskejakt: Her stopper terrorpoliti mistenkelig bil

Jakter to ukjente menn etter Brussel-angrepene

BRUSSEL (VG) Med automatvåpenet rettet mot sjåførens hode, er det liten tvil om at politiets spesialstyrker mener alvor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Seks politibiler har stengt alle fluktmuligheter for kassebilen – og blokkert et av de mest trafikkerte kryssene i sentrum av Brussel.

Mannen bak rattet løfter hendene lydig fra rattet, mens han stirrer rett inn i munningene på våpen som peker mot ham fra tre kanter.

I løpet av sekunder står han og to andre trykket opp mot dørene på bilen. En etter en blir de kroppsvisitert. Noen meter unna holder antiterrorpolitiet skuelystne og eventuelle medhjelpere bryskt på avstand.

– De tar ingen sjanser. Og det forstår jeg jo, sier en av de tilfeldig forbipasserende som sammen med VG blir vitne til den dramatiske politiaksjonen.

De fire i kassebilen blir sjekket ut av saken. Etter om lag et kvarter får de kjøre videre.

SPESIALPOLITI: Politimannen foran bilen har senket våpenet, mens hans kollega ved passasjersiden viser tydelig hvordan sjåføren skal holde hendene synlig under en aksjonen en mistenkelige bilen i Brussel. FOTO: Helge Mikalsen VG

To ukjente

En av de største menneskejaktene i Europas historie setter sitt tydelige preg på Belgias hovedstad to dager etter terrorangrepene:

Bevæpnet politi er nærmest overalt. Trafikknutepunkter, severdigheter og offisielle bygninger – selv enkelte hoteller – blir voktet av soldater.

En konstant lyd av sirener vitner om en pågående aksjon eller utrykning et eller annet sted i byen.

Menneskejaktens mål er:

• Den ukjente mannen fra flyplassangrepet.

• En ukjent person som ble sett sammen med selvmordsbomberen på t-banen.

• Eventuelle medhjelpere.

Påtalemyndigheten uttaler torsdag formiddag at personer som muligens var involvert i angrepene fortsatt er i Belgia og fortsatt utgjør en trussel.

Til tross for at både belgisk og fransk politi har jaktet på noen av aller alle disse personene siden terrorangrepet i Paris 13. november i fjor, har de fortsatt ikke kontroll.

Tirsdag gjennomførte terrorcellen et nytt angrep som tok livet av minst 31 mennesker og skadet 300.

Disse personene er fortsatt på frifot:

Ukjent mann på T-banen

Belgisk politi har innhentet overvåkningsbilder fra metroen i Brussel som avslører at en mann var sammen med selvmordsbomberen Khalid El Bakraoui kort tid før angrepet ble utført. Han skal ha båret på en stor sekk, melder den franske avisen Le Monde. En av nyhetsbyrået AFPs kilder sier at Bakraoui ble observert snakkende med en mann som ikke gikk inn i togvognen sammen med ham. Foreløpig er ikke mannens identitet kjent. Den belgiske tv-stasjonen RTBF melder at det er uklart om denne mistenkte terroristen ble drept eller ei i t-baneangrepet.

Ukjent mann med hatt

Overvåkningsbildene fra flyplassen i Brussel viser en mann med hatt og hvite klær. Han skiller seg fra Najim Laachraoui og Ibrahim El Bakraoui som går til venstre på bildet. Selvmordsbomberne har sort overdel og grå bukser. I tillegg har de begge en hanske på venstre hånd, trolig for å skjule bombens utløsermekanisme.

Den ukjente mannen har mørke bukser og lys overdel. I tillegg har han en hatt som delvis skjuler ansiktet. I likhet med de to andre, så har han en bag med sprengstoff på bagasjetrallen. Bagen ble forlatt på flyplassen, men bomben ble ikke detonert sammen med de andre. Ifølge politiet gikk den først av etter at området var evakuert og ingen ble skadet.

ETTERLYST: Den ukjente mannen (t.v.) ble fanget opp av overvåkningskamera på flyplassen da han gikk sammen med selvmordsbomberne. Mohamed Abrini (t.h.) er den del av samme terrorcelle som har utført angrepene mot Brussel og Paris. FOTO: Belgisk politi

Mohamed Abrini (31)

Belgisk statsborger som opprinnelig kommer fra Marokko. Han er etterlyst internasjonalt gjennom Interpol for å ha spilt en nøkkelrolle i forbindelse med terrorangrepet i Paris. Det er ikke kjent om han også kan kobles til Belgia-bombene, men han tilhører samme miljø.

Abrini er barndomsvenn av Salah Abdeslam, som ble pågrepet i Brussel i forrige uke for angrepet i Paris. Familiene deres var naboer i bydelen i Molenbeek. Fransk politi har avdekket at han var sammen med Abdeslam og broren Ibrahim da de reiste rundt og leide skjulesteder i forkant av angrepet. Abrini skal ha forlatt den franske hovedstaden dagen før angrepet, mens Ibrahim Abdeslam var den som sprengte seg selv utenfor restauranten Voltaire i Paris.

Mohamed Abrini droppet ut av sveiser-utdanningen som 18-åring. Han er dømt for tyveri og narkotikakriminalitet. Lillebroren Souleymane døde i Syria i 2014 som fremmedkriger i IS under ledelse av Abdelhamid Abaaoud. Sistnevnte er mistenkt for å stå bak en rekke terrorangrep i Europa. Abaaoud ble drept av en selvmordsbombe som ble utløst da fransk politi stormet en leilighet i Paris-bydelen Saint-Denis 18. november i fjor.

FLYPLASSEN: Her går selvmordsbomberne Najim Laachraoui (t.v.) og Ibrahim El Bakraoui sammen med den ukjente mannen (t..h) FOTO: Belgisk politi

Usikkerhet

Torsdag gikk terroralarmen på et militærsykehus i Brussel, hvor flere av de skadde ligger. Det viste seg imidlertid kun å dreie seg om en gasslekkasje.

Men i en by hvor usikkerheten er enorm, ble flere hundre ansatte og pasienter evakuert fra militærsykehuset i Brussel. I over en time måtte pasientene - flere av dem trolig ofre for terrorangrepene - vente ute mens sykehuset ble gjennomsøkt.

Flere av pasientene var bare iført lakener og tepper.

TILBAKE: Evakuering etter mulig gasslekkasje på militærsykehuset i Brussel. Overlevende fra terror angrepene behandles her. FOTO: Helge Mikalsen VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder