Politico fastslår: Fullt kaos på Republikanernes landsmøte

CLEVELAND/OSLO (VG) Trump-motstanderne ble nedstemt da de forsøkte å endre reglene på landsmøtet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det brøt ut kaos på Republikanernes landsmøte i kveld. Bakgrunnen for kaoset er at motstandere av Donald Trump har forsøkt å få godkjent en avstemming for å endre regelverket over hvem de kan stemme på som presidentkandidat. Never Trump-tilhengere ønsker en regelendring som gjør at delegatene fristilles til å stemme på andre enn Donald Trump.

Landsmøtets ordstyrer, Steve Womack, har bestemt at det ikke foreligger tilstrekkelig med signaturer for å endre regelverket. Avgjørelsen har ført til høylytte protester og krav blant Trump-motstanderne som er til stede på landsmøtet. De krever at det likevel må gjennomføres en avstemming delstat for delstat. Sannsynligvis er det lite håp for at dette lykkes, men motstanderne ønsker å synliggjøre splittelsen innad i partiet.

OPPGITT: Donald Trump er neppe glad for at Anti-Trump-fraksjonen i det republikanske partiet stikker kjepper i hjulene for ham. Foto: Pontus Höök VG

Delegater fra Colorado skal ifølge Buzzfeed har blitt så rasende over Womacks avgjørelse at de forlot landsmøtet i protest.

VG i Cleveland: Politiet frykter for sikkerheten

Vil gjøre det pinlig

Motivet var å sikre en plattform for at de som er imot Trump skulle få taletid på podiet, slik at de kunne gjøre det pinlig for forretningsmannen.

For å sikre dette, trenger man at flertallet blant delegatene fra minst sju stater eller territorier undertegner oppropet.

Se det første dobbeltintervjuet med Trump og hans visepresidentkandidat

Dokumenter det amerikanske nettstedet Politico har sett skal vise at følgende ni enheter har signert:

Colorado, Washington state, Utah, Minnesota, Wyoming, Maine, Iowa, Virginia and Washington, D.C.

Tidligere sentator fra New Hampshire, Gordon Humphrey, er mannen som skal ha overlevert underskriftene på vegne av anti-Trump-fraksjonen.

Donald og Boris: Kan bli Knoll og Tott i internasjonal politikk

Må stemme

Tilsammen 2.472 delager befolker gulvet på det enorme Cleveland Convention Center.

Dersom Trump-motstanderne hadde fått sin vilje, måtte alle disse deltagerne ha stemt over reglene for landsmøtet.

Disse reglene tvinger alle bundne delegatene til å stemme i pakt med hva valgresultateet i deres stat tilsa, mens Anti-Trump-fraksjonen vil ha regler som gjør at alle kan stemme etter sin egen overbevisning.

De færreste politiske observatørene trodde at Anti-Trump-fraksjonen hadde noen mulighet til å få flertall i salen for dette, men de kunne i det minste oppnå å få oppmerksomheten på at en vesentlig del av det republikanske partiet ikke står bak Trump.

Både det republikanske partiet nasjonalt - og Trumps egen valgkamporganisasjon - har arbeidet hardt for å unngå at nettopp en slik avstemning skal få finne sted.

Donald Trump skal nomineres først på torsdag kveld amerikansk tid. Etter dette skal han holde sin store tale til landsmøtet der han akspeterer deres nominasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder