ANGREPET: En skadet kvinne blir trøstet av et familiemedlem etter at en bombe detonerte i en lekepark i Lahore søndag 27. mars. FOTO: K.m. Chuadary Ap

Mars 2016: En måned - ti terrorangrep

Mars ble en blodig måned med flere terrorangrep ulike steder i verden. Her får du en oversikt over VGs saker om angrepene som krevde menneskeliv.

Artikkelen er over fire år gammel

• 29. februar: Bagdad, Irak

Selv om denne saken primært handler om terrorangrep i mars, opplevde Irak et voldsomt angrep den siste dagen i februar. To bomber gikk av på et travelt marked i et sjiadominert nabolag nord i Bagdad. Minst 70 ble drept og over 100 skadet, og IS tok på seg skylden for angrepet.

• 6. mars: Hillah, Irak

Bare dager senere ble Irak rammet nok en gang: En bilbombe drepte minst 47 mennesker, og også her tok IS på seg skylden. Rundt 39 av de drepte var sivile, mens de resterende var regjeringssoldater. Bagdad-ormådet har i 2016 blitt rammet av gjentagende selvmordsaksjoner fra IS.

• 13. mars: Grand-Bassami, Elfenbenskysten

Tungt bevæpnede menn angrep to turisthoteller i kystbyen Grand-Bassami i Elfenbenskysten. 16 personer ble drept, 14 sivile og to spesialsoldater. I tillegg ble angriperne drept. Norske Richard var på stedet, og måtte gjemme seg under et bord mens angrepet pågikk.

• 13. mars: Ankara, Tyrkia

Senere samme dag: En bombe ble utløst i en park i sentrum av den tyrkiske hovedstaden. 37 mennesker ble drept og 125 skadet.

Kommentar, Frithjof Jacobsen: «Terroren som kan velte våpenhvilen».

En av de to selvmordsbomberne er identifisert som den 24 år gamle kvinnen Seher Çağla Demir. Gruppen Kurdiske Frihetshauker hevder å stå bak angrepet.

• 16. mars: Maiduguri, Nigeria

En selvmordsbomber tok med seg 25 i døden inne i en moské i utkanten av Maiduguri i Nigeria. En annen kvinne ventet utenfor, og da redningsmannskapene kom, utløste hun sin bombe.

Kommentar, Per Olav Ødegård: Jentene ble kidnappet og voldtatt av Boko Haram. Da de ble satt fri ventet et nytt mareritt.

• 19. mars: Istanbul, Tyrkia

Fem mennesker ble drept og 36 ble skadet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i handlegaten Istiklal. Terroristen ble identifisert som Mehmet Öztürk (23), som sto på listen over «terrormistenkte savnede». Han skal ha vært medlem av IS.

Drøye to måneder tidligere mistet minst ti mennesker livet i et angrep ved et populært turistområde i samme by. Én nordmann var blant de skadede.

Kommentar, Nilas Johnsen: «Vi nekter å la oss skremme, for da vinner terroristene». Du har hørt den før? Jeg har skrevet det mange ganger. Men denne gangen føltes det ikke som sannheten.

• 22. mars: Brussel, Belgia

To bomber som lå i to kofferter i avgangshallen på Brussels hovedflyplass detonerte tirsdag morgen. En time og ti minutter senere ekslopederte en t-banevogn ved stasjonen Maalbeek. Her er oversikten over de ulike eksplosjonene.

De fleste av terroristene er identifsert. Noen er drept, mens andre er pågrepet og siktet. Til sammen ble 35 mennesker drept i angrepene.

Forsker om terroren i Brussel og Tyrkia: IS er desperate og har mistet mye inntekt

• 25. mars: Bagdad, Irak

Da trofeéne skulle deles ut på fotballstadionen sør for Iraks hovedstad Baghdad, gikk selvmordsbomberen inn i folkemengden. 41 mennesker ble drept og 105 skadet. 17 av de drepte var gutter i alderen 10 til 16 år. IS hevder å stå bak også dette angrepet.

• 25. mars: Aden, Jemen

Minst 22 mennesker ble drept i tre selvmordsangrep i havnebyen Aden sør i Jemen. IS påtok seg skylden for angrepet kort tid etter. Landet har det siste året vært preget av sterk uro etter at en koalisjon ledet av Saudi-Arabia 26. mars i fjor startet luftangrep mot den lokale Houthi-bevegelsen.

Les også: – Jemen på randen av katastrofe

• 27. mars: Lahore, Pakistan

Terrorister slo til mot en populær familiepark i Gulshan-e-Iqbal-parken i Lahore, der flere hundre mennesker var samlet. De fleste av de skadede og drepte skal ifølge lokale myndigheter være kvinner og barn. Over 70 er drept, mange av dem barn.

Kommentar, Shazia Sarwar: «De som elsker døden har gått til angrep på dem som elsker livet».

Mer om

 1. Terrorisme
 2. Nigeria
 3. Belgia
 4. Pakistan
 5. Den islamske staten (IS)
 6. Irak
 7. Tyrkia

Flere artikler

 1. «De som elsker døden har gått til angrep på dem som elsker livet»

 2. Selvmordsbomber angrep familiepark – minst 72 drept

 3. Slik ble Europa rammet av IS-terror i år

 4. Lover hevn etter selvmordsangrep: – De fortjener ikke å bli kalt mennesker

 5. Bombene i Brussel: Dette vet vi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder