MANGE VALGMULIGHETER: Hillary Clinton har mange valgmuligheter når hun nå skal velge seg en visepresidentkandidat. Foto: Jørgen Braastad VG

Disse kan bli Hillarys visepresident

Sterke kvalifikasjoner, god kjemi med presidentkandidaten og evnen til å samle partiet trekkes frem som viktige kvalifikasjoner av USA-ekspert.

  • Geir Molnes

Artikkelen er over tre år gammel

Spekulasjonene går i amerikanske medier om hvem om skal bli Hillary Clintons visepresidentkandidat. På republikanernes side har Donald Trump valgt seg ut Indiana-guvernør Mike Pence som sin kandidat.

USA-ekspert og forsker ved Uni Rokkansenteret, Hilmar L. Mjelde mener det er mange kandidater som kan være aktuelle som Clintons visepresidentkandidat. Derfor mener han det er vanskelig å si hvem hun velger som kandidat nå.

– Først og fremst må hun finne en kandidat som hun mener er kompetent. Som visepresident er du først og fremst et reservehjul og må kunne styre landet hvis det blir behov for det, sier Mjelde til VG.

– Visepresidenten må imidlertid også kunne fungere som rådgiver, utsending til kongressen og toppdiplomat utenriks, legger han til.

Mener Warren kan virke samlende

Mjelde mener også det er viktig at Clinton velger en kandidat som hun har god personkjemi med, og som hun oppfatter som lojal. Flere velger også en kandidat som kan samle partiet.

Lest denne? Carl I. Hagen vil ha Trump som president

– Nominasjonsvalget ender ofte opp i en kamp mellom to fraksjoner av partiet. Det er spekulert i at Clinton kan finne noen på venstresiden som appellerer til Sanders’ velgere. Elizabeth Warren er en kandidat som kan skape et slikt samhold, sier forskeren.

– Ikke så viktige som folk tror

I det store bildet mener Mjelde imidlertid at valget av visepresidentkandidat ofte oppfattes som viktigere enn det egentlig er.

Bakgrunn: Dette bør du vite om Trumps visepresidentkandidat

– De har normalt ikke så mye å si fra eller til i valg. Du har visse unntak som Sarah Palin, som ifølge en studie svekket McCain med to prosentpoeng i valget mot Obama. Lyndon Johnson hjalp også Kennedy med å vinne det avgjørende Texas i 1960. Men de kan bety litt for det interne samholdet og valgmobiliseringen, sier han.

Dette er noen av de heteste kandidatene:

Elizabeth Warren (67) – Det radikale valget

Vil nok oppfattes som et spenstig valg. Før Bernie Sanders presidentkampanje var Elizabeth Warren kjent som USAs mest profilerte progressive politiker. Senatoren fra Massachusetts befinner seg langt til venstre i det Demokratiske partiet, og har markert seg med sine tøffe utspill mot de store investeringsbankene på Wall Street. Politisk ligger hun nærmere Bernie Sanders, Clintons største motkandidat under nominasjonsvalget, enn Clinton selv. Velger Clinton Warren vil det styrke førstnevntes kandidatur blant disse velgerne.

POTENSIELL KANDIDAT: Senator Elizabeth Warren. Foto: Evan Vucci AP

James G. Stavridis (61) ­– Mannen med militærkompetanse

Har bakgrunn fra marinen der han har vært admiral, og har også jobbet for NATO. Stavridis kan bli et aktuelt valg for Clinton dersom hun ønsker å signalisere sterkere kompetanse på nasjonal sikkerhet. Under valgkampen har Clinton latterliggjort Trumps forslag om å revurdere USAs bånd til NATO. Når det gjelder kjennskap til NATO stiller Stavridis sterkt. Han har blant annet jobbet med operasjoner i Afghanistan, Libya, Syra, Balkan og langs kysten i Afrika, skriver New York Times.

BRED MILITÆR ERFARING: James G. Stavridis pekes ut som en mulig visepresident for Hillary Clinton. Foto: Manuel Balce Ceneta AP

Tim Kaine (58) – Det trygge valget

Tim Kaine er senator fra Virginia, der han tidligere har vært guvernør. Han oppfattes av mange som et trygt valg. Flere har pekt ham ut som en av de heteste kandidatene. LA Times påpeker at republikanerne er avhengig av å vinne Virginia, og at Kaines tilstedeværelse kan hjelpe demokratene med å vinne staten. Noen andre styrker ved Kaine er at han snakker flytende spansk, og at han har røtter fra den amerikanske arbeiderklassen. Han har imidlertid selv sagt at han er kjedelig til CNN, og bidrar neppe til å skape engasjement blant forsmådde Bernie Sanders-velgere.

TRYGT VALG: Mange anser Tim Kain som et trygt visepresidentkandidatvalg. Foto: Andrew Harnik AP

Cory Booker (47) – Den stigende stjernen

Booker er en stigende stjerne i det demokratiske partiet. Han har i løpet av kort tid blitt en kjent figur, blant annet fordi han er god til å bruke sosiale medier. Booker var borgermester Newark, New Jerseys største by, fra 2006 til 2013. Booker kan være med på å mobilisere svarte og unge velgere for Clinton. Men hans korte erfaring fra rikspolitikken trekkes frem som negativt.

POPULÆR: Cory Booker er en stigende stjerne i det demokratiske partiet. Foto: Lauren Victoria Burke AP

Sherrod Brown (63) ­– Kan sikre seieren i nøkkelstat

Brown er inne i sin andre periode som senator fra Ohio. Ohio er en viktig vippestat i den kommende valgkampen, og Brown kan bidra til å øke demokratenes oppslutning i staten. Ifølge NPR kan han også bidra til å øke oppslutningen blant arbeiderklassevelgerne som også kan vurdere å stemme på Trump. Hans motstand mot frihandelsavtaler kan også bidra til å styrke oppslutningen blant Bernie-velgere som ikke stoler på Clinton i denne saken.

FRA NØKKELSTAT: Sherrod Brown representerer demokratene i nøkkelstaten Ohio. Foto: Susan Walsh Ap

Julian Castro (41) – Appellerer til latinamerikanske velgere

Ble valgt til borgermester i San Antonio i 2009 da han var 35 år gammel. Siden 2014 har han vært minister for boligpolitikk og byutvikling i Obamas regjering. Latinamerikanske velgere har blitt en stadig viktigere gruppe i amerikanske presidentvalg, og Castro kan bidra til å styrke oppslutningen – og oppmøtet blant disse. Castro kan bli viktig for en eventuell demokratisk seier i de viktige statene Nevada, Colorado og Florida. Dersom han blir Hillarys kandidat blir han den første visepresidentkandidaten med latinamerikansk bakgrunn.

UNG KANDIDAT: Julian Castro er fortsatt relativt ung og uerfaren, men mange mener han kan bli Clintons visepresidentkandidat. Foto: Pablo Martinez Monsivais AP

Tom Perez (54) – Arbeidsministeren

Nåværende arbeidsminister Tom Perez pekes ut som en mulig visepresidentkandidat. Med foreldre fra Den dominikanske republikk kan han i likhet med Castro være med på å sikre høyere oppslutning blant latinamerikanske velgere. Perez har bakgrunn som aktor og jobbet med borgerettighetssaker da Bill Clinton var president.

ARBEIDSMINISTER: Tom Perez har erfaring som arbeidsminister i Obamas regjering. Foto: Nicholas Kamm AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder