ANGRIPES: Her stiger røyk opp etter at det opprørskontrollerte området al-Sakhour ble bombet fredag. Foto: Abdalrhman Ismail Reuters

Nytt bomberegn over Aleppo

Skrekkslagne innbyggere rømte lørdag fra et nytt bomberegn mot opprørskontrollerte deler av den syriske byen Aleppo.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nærmere 30 luftangrep rammet byen, og Russland nekter å be den syriske regjeringen stanse angrepene.

Aleppo er ikke del av en kort, midlertidig våpenhvile som USA og Russland forhandlet fram og som synes å holde i regjeringskontrollerte Latakia og Damaskus og i den opprørskontrollerte forstaden Ghouta.

I Aleppo herjer imidlertid volden for niende dag på rad, og minst 250 mennesker er drept i regimets flyangrep siden 22. april, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

I samme periode er 96 mennesker drept av bombardement fra opprørskontrollerte områder mot regjeringskontrollerte deler av byen. Over 40 barn er drept i angrep fra begge sider.

Fortelling fra innbyggerne: På innsiden av en beleiret, utbombet by

30 flyangrep

SOHR melder om nærmere 30 luftangrep i byen Aleppo bare lørdag, men gruppa sier ikke om bombene kom fra syriske eller russiske fly. Dagens første angrep var trolig utført av syrere.

Ifølge SOHR ønsker regimet å presse flest mulig sivile til å rømme før de innleder en større militæroffensiv for å ta tilbake kontrollen over byen, som før krigen var Syrias finans- og handelssenter, og nå er delt mellom opprørere og regimetro styrker.

En av Aleppos siste barneleger: Visste han ville bli drept, men fortsatte å jobbe

Russland avviser

Det russiske utenriksdepartementet sa lørdag at de ikke vil be de syriske militære stanse offensiven mot Aleppo, fordi de mener at offensiven bidrar til kampen mot jihadistiske grupper.

– Nei, vi vil ikke legge press på Damaskus, fordi man må forstå at situasjonen i Aleppo er en del av kampen mot terrortrusselen, sier viseutenriksminister Gennadij Gatilov.

Det var USA som appellerte til Russland om å be regimet til Bashar al-Assad om å stanse angrepene. USA uttrykte samtidig sin vrede over angrepet på et sykehus i Aleppo der et 30-tall mennesker ble drept.

Kerry til Genève

I Washington kunngjorde utenriksdepartementet at utenriksminister John Kerry søndag reiser til Genève for å vise sin støtte til våpenhvilen som ble innledet 27. februar. Der møter han utenriksministrene fra Jordan og Qatar, samt FN-utsendingen Staffan de Mistura.

Våpenhvilen, som ikke omfatter IS og al-Qaeda-tilknyttede grupper, har gjort lite for å lette på regjeringsstyrkenes press mot Aleppo, og opposisjonens representanter i Genève reiste hjem i protest mot de stadige bruddene på avtalen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder