HISTORISK: Hillary Clinton kan bli USAs første kvinnelige president. Foto: Thomas Nilsson Thomas Nilsson

Clinton rett i strupen på Trump

Hillary Clinton åpner sin valgkamp mot Donald Trump ved å kalle ham en demagog som angriper alle typer amerikanere med sin giftige retorikk.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I et intervju med nyhetsbyrået AP dagen etter at hun erklærte seier i nominasjonskampen på demokratisk side, fyrer Clinton løs mot mannen hun skal møte i kampen om å innta Det hvite hus. Hun sammenligner Trumps angrep mot dommere, medier og politiske motstandere og deres familier med mørke stunder i verdenshistorien.

– Han har en veldig uheldig og splittende tendens til angripe alle typer amerikanere. Det er et klassisk, demagogisk angrep. Du går løs på dine politiske motstandere, kanskje til og med familiene deres. Deretter går du etter alle som er imot deg og angriper dem så du kan bygge opp deg selv.

– Vi har sett dette mange, mange steder og ganger i verden, og det er derfor jeg mener det er så farlig, sier Clinton.

Les også: Slik blir duellen mellom Clinton og Trump

Villedende uttalelser

Gjennom nominasjonsvalgene har Trump gått fra å være en usannsynlig kandidat til å bli Det republikanske partiets eneste håp i høstens presidentvalg. Clinton håper han i løpet av valgkampen blir avslørt som en person som lurer folket og er fullstendig uskikket til å lede verdens største økonomi.

– Jeg ser fram til å ha en debatt med Donald Trump, for selv om han kanskje har fengende slagord, er uttalelsene hans om økonomien farlig usammenhengende og dypt villedende. De gjenspeiler et individ som er uskikket til å styre den amerikanske økonomien, hevder hun.

Les også: Hillary-velger: Bekymret for at e-post-saken kan skade henne

I intervjuet snakker den tidligere utenriksministeren og førstedamen også om hvordan Trump er blitt stadig mer glad i å benytte konspirasjonsteorier mot sine politiske motstandere.

– Han har alltid hatt meninger som han fritt har uttrykt, men jeg var ikke kjent med hvor fordomsfull han kan være før han tok opp president Obamas fødselsattester, som virkelig er helt sprøtt. Det er en helt fjern konspirasjonsteori, og han var en av dem som virkelig heiet den fram, sier Clinton.

Clinton-supportere til VG: – Sander må trekke seg

Frykter ikke Trump-tale

Trump har på sin side varslet at han i løpet av få dager skal holde en tale som handler om Hillary Clinton og ektemannen Bill. Eiendomsmagnaten har blant annet holdt møter med den kjente Clinton-kritikeren og forfatteren Ed Klein, og det spekuleres i at også den politiske strategen Dick Morris, som tidligere har vært rådgiver for Clinton, vil slutte seg til Trumps valgkampteam.

Trump har tidligere sagt at Clinton ikke er skikket til å styre USA, ettersom hun ikke klarte å holde styr på sin egen ektemann. Til AP sier Clinton at hun ikke lar seg affisere av angrepene fra Trump.

– Jeg bryr meg ikke så mye om hans forsøk på å angripe meg personlig. Jeg kommer ikke til å svare på dem. Dette er hans fremgangsmåte. Jeg tror ikke det er noe velgerne bryr seg om, og jeg tror ikke det er dette presidentvalget vil handle om, sier hun.

Les også: Slik planlegger Trump å angripe Clinton

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder