AVSLØRTE? DNB skal være blant bankene som har bidratt til uheldig praksis som har skjult milliardstrømmer til skatteparadis. Foto: SCANPIX

Pressenettverk: Statsledere og politikere skjuler milliarder

Aftenposten: 200 nordmenn omtalt i dokumentene

DNB avslørt - angrer på praksis

Gjennom 11 millioner lekkede dokumenter skal et internasjonalt pressenettverk avdekke hvordan statsoverhoder, kriminelle og politikere kjøper seg hemmelighold og gjemmer penger i skatteparadiser.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene via en konfidensiell kilde. Dokumentene ble senere delt via stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Nettverket melder søndag kveld blant annet om følgende funn:

** To millarder dollar som skal ha blitt skyflet unna og gjemt via hemmelige nettverk skal kunne knyttes til Russlands president Vladimir Putin og selskaper han har forbindelser til (ekstern lenke).

** Finansskandalen på Island trekkes frem igjen, og sentrale politikere skal knyttes nærmere til skandalen (ekstern lenke). Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan bli tvunget til å trekke seg etter opplysninger om at han i 2007 kjøpte et selskap som senere ble en av kreditorene etter bankkollapsen på øya, skriver Aftenposten.

** I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postboksselskaper på Seychellene for kundene sine, avslører Aftenposten. DNB angrer på praksisen, selv om det ut fra avsløringen ikke er grunnlag for å hevde at banken eller kundene har gjort noe ulovlig:

ANGRER: Konsernsjef Rune Bjerke i DNB sier de ikke ville gjort det samme i dag. Foto: Frode Hansen VG

– Det er kundenes ansvar å rapportere egne midler til skattemyndighetene. Likevel mener vi at vi ikke burde ha medvirket til å etablere disse selskapene. Ikke fordi kundene har gjort noe galt, men fordi strukturene kunne misbrukes til å unndra skatt, sier DNBs konsernsjef Rune Bjerke i en pressemelding.

Han sier de ikke ville gjort det samme i dag, og vil lære av hvordan de kunne samarbeide med et advokatkontor som hadde «kunder vi overhodet ikke ønsker å være assosiert med».

Bjerke sier videre at han vil forklare seg om saken til styret så snart den er blitt gjennomgått internt.

– DNBs advokater har satt i gang en grundig undersøkelse av alle sider ved saken. Styret får en redegjørelse når disse undersøkelsene er ferdige.

Alt om avsløringene «the Panama Papers» finner du på ICIJ.

Nettverk selger hemmelighold

Prosjektet skal være verdens største graveprosjekt, 376 journalister skal ha vært involvert i å gjennomgå 11,5 millioner dokumenter,skriver danske Politiken.

Ifølge Aftenpostens egen forhåndsomtale skal avsløringene «blant annet belyse hvordan et nettverk av banker og advokatselskaper selger hemmelighold til politikere, kriminelle, milliardærer, idrettsstjerner og vanlige folk i hele verden».

Husker du Wikileaks?: Norge og USA laget hemmelig avtale.

Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som hjelper personer å opprette selskaper i skatteparadiser, og har derfor fått navnet the Panama Papers.

Advokatfirmaet hevder avsløringen er en kriminell handling.

– Dette er en kriminell handling, en forbrytelse, sier Ramón Fonseca, en av grunnleggerne av Mossack Fonseca.

Fonseca beskriver dokumentlekkasjen som et «begrenset datainnbrudd». Han sier at selskapet ikke har noen mistenkte og at han ikke vil spekulere i hvem som har lekket dokumentene før de har bevis.

– Nordea i førersetet

Danske Politiken skriver at også den nordiske storbanken Nordea er involvert med det tvilsomme advokatfirmaet:

– Nordea er i førergruppen blant banker verden over, som bruker advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama til å opprette anonyme selskaper for deres velhavende kunder, melder Politiken

Lekkasjen av hemmelige dokumenter, er mange ganger så stor som Wikileaks-avsløringen i 2010, og skal vise at minst 12 tidligere og nåværende kongelige, statsministre og presidenter har verdier i skatteparadiser.

Dokumentene skal blant annet vise hvordan Russlands president Vladimir Putins nærmeste krets i all hemmelighet flyttet to milliarder dollar via banker og skyggeselskaper for å skaffe seg skjult innflytelse i russiske bedrifter.

Les fra Wikileaks-avsløringene: Nordmenn late med lav arbeidsmoral!

Lekkasjen gir dessuten et detaljert innblikk i hvordan 128 politikere, embetsmenn og andre mektige personer fra hele verden bruker skatteparadiser til å gjemme pengene sine.

Lionel Messi og Jackie Chan

Mange andre funn skal publiseres i Aftenposten de neste ukene, skriver Aftenposten søndag kveld.

Ifølge avisen viser Panama Papers at topper i land som Island, Pakistan, Saudi-Arabia er involvert i ulovligheter.

– Disse funnene viser hvor dypt inngrodd skadelig praksis og kriminalitet er i denne bransjen, sier Gabriel Zucman til ICIJ. Han er økonom ved University of Calefornia, Berkley.

Ifølge den internasjonale granskningen av dokumentene er det ikke bare politikere og næringslivstopper som har hatt kontakt med advokatfirmaet for å unndra penger fra beskatning. Også navn som fotballstjernen Lionel Messi og skuespiller Jackie Chan er omtalt i de 11,5 millioner dokumentene.

Advokatfirmaet Mossack Fonseca har besvart ICIJs spørsmål med å si at «vårt firma har aldri vært beskyldt eller straffeforfulgt for ulovlige handlinger.» Talsmann Carlos Sousa sier at de «bare hjelper kunder med å opprette selskaper».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder