– Oppløftende enighet om å bekjempe IS' ekstremisme

IKKE I DETALJ: Utenriksminister Børge Brende (H) vil ikke gå næmere inn på hva Norge skal bidra med i kampen mot IS før regjeringen og Stortinget har diskutert dette grundig. Her ankommer han IS-konferansen som ble avholdt i Paris i dag. Foto:Alain Jocard,AFP

Brende: USA har bedt Norge bidra militært i Irak

PARIS/OSLO (VG) 26 land står samlet mot Den islamske staten, og er enige om å gi Irak all nødvendig støtte – også militær.

Artikkelen er over fem år gammel

– Det som var veldig oppløftende under konferansen, var enigheten blant deltakerlandene om hvor viktig det er å bekjempe den ekstremismen IS står for, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

Han var blant en av representantene fra til sammen 26 land (se liste nederst i saken) som i dag møttes til Irak-konferansen i Paris. Landene enet seg om å bistå Irak i kampen mot Den islamske staten (IS). Denne hjelpen også vil omfatte «passende militær bistand», ifølge en felles erklæring.

– De forpliktet seg til å støtte den nye irakiske regjeringen og dens kamp med alle nødvendige midler, inkludert passende militær assistanse, heter det i uttalelsen.

Norge diskuterer militær bistand

I dag morges uttalte Brende i VG at Norge vurderer militær innsats i Irak.

– Først og fremst har vi varslet en ytterligere satsing på det humanitære området. Men vi har også en løpende vurdering av om vi skal, utover den den humanitære innsatsen, også bidra med militær kapasitetsbygging, sa han.

På spørsmål om hva «militær kapasitetsbygging» innebærer, svarte utenriksministeren at det kan dreie seg om opplæring av personell.

Overfor NTB forteller Brende at USA i løpet av de siste par-tre dagene har bedt Norge og flere andre land om å bidra militært i Irak. Han understreker at det ikke er aktuelt å delta med bakkestyrker eller i luftoperasjoner. Forespørselen omfatter også humanitære bidrag, hjelp til å stanse kontantstrømmen inn og ut av Nord-Irak, samt tiltak mot fremmedkrigere.

På alle disse områdene vil Norge bidra, understreker Brende, som legger til at Norge allerede er blant de største humanitære bidragsyterne i området.

I en undersøkelse InFact gjennomførte på vegne av VG i starten av september, svarte hver tredje nordmann ja på spørsmålet om Norge bør bidra militært mot IS.

Ingen detaljert plan

Etter konferansen i dag, ville ikke Brende gå nærmere inn på hva Norges rolle kan bli. Han viste til at en eventuell innsats i Irak måtte gå via Stortinget, og at heller ikke de 26 landene har noen felles plan for akkurat hvordan de skal bekjempe IS.

På Stortinget har regjeringen i utgangspunktet bred støtte for et eventuelt ja på forespørselen om å bidra militært. Hverken Ap eller Sp utelukker i dag at Norge kan tilføre mer enn humanitær støtte. Kun SV sier nei.

Paris-toppmøtet var ifølge Brende et «strategimøte» som ikke gikk ned på detaljnivå.

– Dette var et møte i solidaritet med den irakiske regjeringen. Det er særdeles viktig å stoppe fremmedkrigerne, og ødelegge finansieringen av IS. Det er viktig at IS ikke får kontroll over Irak og utover dette området, sier Brende til VG.

Neste skritt FN

IS har de siste månedene tatt kontroll over store områder i Nord-Irak. Gruppen kontrollerer også større områder i Syria. Konferansen i Paris ble avholdt to dager etter at ekstremistgruppen la ut en video som viser drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor. De amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff er tidligere drept i lignende videoer.

I neste uke møtes FNs generalforsamling i New York. Her skal blant annet situasjonen i Syria og Irak opp på bordet til stats- og regjeringssjefene fra alle medlemslandene.

FN var også representert i Paris i dag.

– Det var veldig viktig var at alle medlemmenes av FNs sikkerhetsrådet var til stede, inkludert Russland og Kina, sier Brende til VG etter konferansen.

USA villig til å snakke med Iran

USAs utenriksminister John Kerry har den siste tiden reist rundt i Midtøsten i et forsøk på å danne en koalisjon mot IS. Sist uke uttalte han at iranske myndigheter ikke var ønsket inn i en slik felles front grunnet landets «engasjement i Syria og andre steder».

Iran har lenge vært blant Syrias president Bashar al-Assads viktigste støttespillere, både militært og politisk. Hverken regjeringen i Iran eller det syriske regimet, som også kjemper mot IS, ble invitert til til toppmøtet i den franske hovedstaden i dag.

ayatolla Ali Khamenei, Irans øverste leder, sier imidlertid at han har mottatt og avvist en forespørsel fra USA om samarbeid mot IS.

– Ingen varig løsning

ADVARER: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto:Trond Solberg,VG

I en kronikk i VG tidligere denne måneden, skrev tidligere forsvarssjef Sverre Diesen at Vesten med dagens strategi - en begrenset militæraksjon - ikke vil kunne knuse IS. Han tok til orde for at Norge må bidra mer mot IS. «Norge kan ikke slippe unna med et humanitært transportfly eller de obligatoriske feltsykehusene», skrev han.

– I stedet må vi trekke oss ut igjen og vente på neste konflikt, for så å gjenta prosedyren. Det er den logiske konsekvens av Vestens manglende vilje til å engasjere seg i sivil-militær stabilisering med sikte på mer varige løsninger, skrev Diesen.

Diesen skrev videre at når det oppstår uholdbare situasjoner i verdenssamfunnet som krever en reaksjon, som når amerikanske borgere myrdes for åpent kamera, «gjennomføres det begrensede militære operasjoner som svar på den helt akutte utfordring – men uten noen strategi for å løse det langsiktige problem».

Statsminister Erna Solberg (H) avviste den gang kritikken og kalte det skivebom.

Militært svar på trussel

Avtroppende NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener at en militær reaksjon er den eneste måten IS vil forstå alvoret på. Det holder ikke med politiske lønsninger, sier han.

– Trusselen fra den såkalte islamske staten krever et militært svar for å avskrekke og overvinne denne terrororganisasjonen, sier Fogh Rasmussen, ifølge NTB.

Fogh Rasmussen ønsker den internasjonale innsatsen i Irak velkommen.

– Verdenssamfunnet har et ansvar for å nedkjempe ISIS. Dette er en gruppe terrorister som det ikke er noen sjanse for å finne noen politiske løsninger med, fremholder han.

NATO har så langt ikke mottatt noen forespørsel om involvering i Irak.

Bred allianse

Disse deltok på IS-konferansen i Paris:

** Fra Europa: Belgia, Danmark, Frankrike, Nederland, Norge, Russland, Spania, Storbritannia, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland og Italia.

** Fra Amerika: Canada og USA.

** Fra Midtøsten: Bahrain, De forente arabiske emirater, Irak, Egypt, Jordan, Kuwait, Libanon, Oman, Saudi-Arabia og Qatar.

** Fra Asia: Japan og Kina.

** Internasjonale organisasjoner: Den arabiske liga, FN og EU.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder