ALLE SKAL MED: I innspurten til presidentvalget har Clinton-kampanjen lagt ressurser i å erobre den republikanske delstaten Arizona. Frivillige Susan Lankford og makkeren Ben er blant dem som går dør til dør i hovedstaden Phoenix. Velgeren Ken Murray forteller at han er positiv til å stemme på Clinton. Foto: Lech Klaudia VG

Her jakter Clinton et valgskred

PHOENIX (VG) Hillary Clinton (69) nøyer seg ikke med å vinne valget. Hun vil vinne stort. Det kan hun ved å seire i Arizona, en delstat som kun har stemt demokratisk én gang siden 1952.

 • Camilla Bjørn
 • Klaudia Lech (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

Bank, bank. I et stille nabolag i Phoenix sentrum går frivillige Susan Lankford og en makker dør til dør for å snakke med velgere på vegne av Clintons kampanje.

– Hei, vi er fra Det demokratiske partiet og lurer på om du har valgkortet ditt klart?

Få siste nytt om valget i VGs valgstudio

Den pensjonerte piloten Ken Murray (65) står i døråpningen og trekker inn den varme oktoberlufta. I likhet med de fleste innbyggerne i Arizona har han for vane å stemme republikansk, men ikke i år.

– Først syntes jeg dette valget var underholdende, men etter hvert ble jeg redd, sier Murray.

Clinton faller på måling etter e-post-bomben: – FBI-sjefen ville sabotere

Satser stort

Etter en kort samtale plotter Hillary Clintons utsendte inn mannens data i en kampanje app og går fornøyd videre i skumringen.

– Dette lover godt, sier Lankford, som har reist fra hjemmet i California for å hjelpe til å skrive amerikansk valghistorie.

Arizona, som gir elleve valgmenn, er regnet som et av republikanernes sikreste kort. Med Donald Trumps kandidatur er det imidlertid blitt en vippestat. Skulle Clinton vinne her, i tillegg til vippestater som Florida, Nord Carolina og Ohio slik målinger antyder, spår eksperter et brakvalg for demokratene.

Les også: Clinton-hjelper ferdig i CNN etter debattlekkasjer

KAMPANJESTRATEG: – I 2012 flyttet demokratene ressursene ut av Arizona for å hjelpe andre stater. Nå er det stikk motsatt, sier Enrique Gutierrez, som leder Clintons satsing i vippestaten. Her i demokratenes hovedkvarter med kollegaer Constance Combes og Joe Russell. Foto: Klaudia Lech, VG

Derfor bruker Clinton nå store summer på overtale Arizonas befolkning. Hittil har strategien lykkes: Det er dødt løp mellom henne og Trump i delstaten, ifølge Fivethirtyeight.

– Et valgskred er mulig, bekrefter professor på Columbia University, Andrew Gelman til VG.

Les også: Trump-velgere: Tror ikke på valgmålinger

Valgskred er mulig

Han tror på en nasjonal seier til Clinton, men er åpen for at ting kan skje. Spesielt etter at FBI bestemte seg for å etterforske nye Clinton-eposter.

Professor Gelman mener det politiske skiftet i Arizona skyldes en rekke ting. Arizonas befolkning består av en økende andel latinamerikanske immigranter, særlig fra Mexico, som foretrekker demokratiske kandidater.

Så har man Trumps kontroversielle kommentarer om meksikanske immigranter. På toppen av dette ligger Trump og Arizonas republikanske senator John McCain i en splid.

Sjef for Clintons Arizona-kampanje Enrique Gutierrez (31) sier ting begynte å skje i delstaten allerede i 2010.

Da kom en lov som tillater politiet å stoppe immigranter på gaten og kreve å se dokumenter på oppholdstillatelse.

– Loven slo kraftig tilbake på de republikanske politikerne og vekket en «sovende kjempe» av latinovelgere, sier Gutierrez.

Lest denne? De nekter å anerkjenne en Clinton-seier

MOTIVASJON: Ved forrige presidentvalg satt frivillige i Arizona og ringte på vegne av andre delstater. Nå har demokratene gode vinnersjanser. For å få dem gjennom de lange dagene er det rikelig med snacks og slagord. Foto: Lech Klaudia VG

Sendte rockestjerner

Frem til valget jobber de døgnet rundt for å sanke hver minste stemme. Mange hentes fra velgere registrert som uavhengige, en tredjedel av Arizonas befolkning, og moderate republikanere som misliker Trump, opplyser Gutierrez.

KAMPANJEMOBILER: I hovedkvarteret ligger haugevis av mobiltelefoner som brukes av frivillige til å ringe registrerte velgere og motivere dem ut til valglokalet. Foto: Klaudia Lech, VG

– For Clinton handler det om å utvide seieren til mer enn bare sine sikre stater, og Arizona er en nøkkelstat. I 2012 flyttet demokratene ressursene ut av Arizona for å hjelpe andre stater. Nå er det stikk motsatt. Folk kommer fra over hele landet for å hjelpe oss. Jeg tror vi kan klare det, sier Enrique Gutierrez, mens han viser VG rundt i demokratenes kampanjelokale i Phoenix.

Giæver kommenterer: Trumps problem: Trump

Sendte rockestjerner

Frivillige sitter i alle rom og kroker og ringer velgere fra små svarte mobiltelefoner. Snacks og drikke står på bord og veggene er dekket av Clinton-plakater med påskrifter som «Latinos for Trump».

– Taper Donald Trump Arizona er det et sviende slag i trynet. Kun en fryktelig republikansk kandidat klarer å tape delstater som Arizona og Utah. Det skal egentlig ikke være mulig, sier Phil Boas debattredaktør i The Arizona Republic, delstatens største avis.

Etter videoen hvor Trump snakket nedlatende om kvinner, tror han demokratene så en mulighet til å ta Arizona.

– De har sendt rockestjernene sine hit, som Michelle Obama, Chelsea Clinton og Bernie Sanders, så de må være selvsikre, sier Boas.

Demokratene har også rettet fokuset mot Kongressen, og jobber nå for å sikre seg størst mulig oppslutning til senatets demokratiske kandidater. Målet er å ha mest mulig partimakt etter valget.

Les også: Dette må til for at Trump skal vinne

Vil ta senatet

President Obama har gitt sin støtte til 150 kandidater i 20 stater og på folkemøtene taler han nesten like mye om den lokale senatoren som han gjør om Hillary Clinton. Aldri har en president gjort en lignende innsats for kandidater lenger ned på stemmeseddelen.

Hillary Clinton uttalte også forrige uke at hun ikke lenger kommer til å respondere på Trumps utspill og heller fokusere på å få valgt så mange demokrater som mulig til Kongressen.

Hun bevilget nylig 8 millioner kroner for å støtte kandidatene i Indiana og Missouri.

Onsdag, en snau uke før valgdagen, tar Hillary Clinton turen til Arizona for å holde valgmøte, noe som understreker hvor høyt prioritert området er for henne.

– Jeg vil ikke dette skal være et knepent valg. Jeg håper på et valgskred som beviser akkurat hvor skikket landet vårt mener hun er, sier frivillige Michelle Mally (68) mellom telefonsamtaler til velgere.

Les også

 1. Trump: «Dette er større enn Watergate.»: FBI gjenåpner etterforskningen av Hillary Clintons eposter

  NEW YORK/OSLO (VG) Hillary Clinton er ikke særlig bekymret for FBIs nye mailfunn.
 2. Clinton leder på alle målinger

  Hillary Clinton leder på alle meningsmålinger i USA, noe som innebærer at Donald Trump trolig kommer til å tape kampen…
 3. Her har de allerede begynt å stemme

  MIAMI (VG) Hillary Clinton og Donald Trump kjemper med nebb og klør om å vinne den kritisk viktige vippestaten Florida.
 4. Kjernefysisk konfrontasjon

  NEW YORK (VG) Trump og Clinton har begynt å kaste atombomber på hverandre. I hvert fall i intervjuer og tv-reklamer.
 5. Michelle Obama: Motstanderens strategi er å gjøre denne valgkampen skitten og stygg

  For første gang sto de to førstedamene på samme scene under presidentvalgkampen.
 6. Den venstrevridde trumpismen

  NEW YORK (VG) I et kvart århundre har den ytterliggående høyresiden bygget opp et irrasjonelt hat mot Hillary Clinton.
 7. Nye Wikileaks-dokumenter: Ba donorer om å betale for Clinton-taler

  Clinton-familiens stiftelse samlet inn penger til veldedige…
 8. Lysning for Trump

  NEW YORK (VG) Et par meningsmålinger onsdag tyder på at…
 9. Clinton: – Vi kan ikke ta foten av gassen

  PALM BEACH (VG) Hillary Clinton ligger best an til å vinne valget, men advarer velgerne mot å være for selvsikre…

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Demokratene, USA
 4. Barack Obama

Flere artikler

 1. Pluss content

  Her jakter Clinton valgskred

 2. Avis mottar drapstrusler etter Clinton-støtte

 3. Slik haler Trump innpå Clinton – i delstat etter delstat

 4. Clinton kjemper desperat i Ohio

 5. Derfor sliter Trump i tidligere «sikre» delstater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder