Yazidi-kvinner kjemper mot IS  - vil hevne sine medsøstre

Noen få kvinner ble igjen da IS drepte og fordrev tusenvis av yazidier i Nord-Irak i 2014. Nå driver de væpnet kamp mot terrororganisasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hvis en mann kan bære et våpen, kan en kvinne gjøre det samme, sier Haseba Nauzad til nyhetbyrået Reuters.

24-åringen leder en tropp bestående av 30 kvinner fra yazidi-minoriteten i Nord-Irak og kurdere fra Irak og Syria. Som en del av de kurdiske peshmerga-styrkene har de tatt til våpnene mot IS.

– Mennene blir inspirert til å kjempe hardere når de ser kvinner stå på den samme slagmarken som dem, sier hun.

Les mer: Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

Kvinnetroppen sier samtidig at de er overbevist om at IS-krigerne er redde for kvinnelige soldater, fordi de tror at de ikke kommer til himmelen hvis de blir drept av en kvinne.

BLANT MENN: Haseba Nauzad (24) leder troppen i den kurdiske peshmerga-styrken som bare består av kvinner. Blant de 30 er det flest yazidier, samt noen kurdere fra Irak og Syria. Foto: Ahmed Jadallah Reuters

I 2014 ble en rekke landsbyer i Nineveh-provinsen i Irak beleiret av IS-krigere, og tiusenvis av yazidier ble fanget på Sinjar-fjellet. Under og etter offensiven ble anslagsvis 5000 yazidier massakrert, voldtatt og bortført av jihadistene. Handlingene er blant krigens mest skrekkinngytende, og har av FN blitt omtalt som et mulig folkemord.

Haseba Nauzad bodde sammen med sin ektemann i Tyrkia da IS beleiret Sinjar og erklærte sitt såkalte kalifat i området.


– Jeg så at de voldtok mine kurdiske søstre og jeg kunne ikke akseptere uretten, forteller hun.

Forlot mannen for å krige

Ektemannen ville at de skulle betale menneskesmuglere slik at de kunne ta seg til Europa, men Nauzad forlot ektemannen og reiste istedet hjem for å sloss mot islamistene.

– Jeg har satt livet på vent, og kom hit for å forsvare mine kurdiske søstre og mødre, forteller hun.

SKYTER MOT IS: Den 24 år gamle irakiske kurderen Haseba Nauzad (nr. to fra h.) og den 21 år gamle yazidien Asema Dahir (nr. tre fra h.) i aksjon i Nawaran nær storbyen Mosul i Irak. Foto: Ahmed Jadallah Reuters

For kvinnetroppen på frontlinjen i Nawaran nær storbyen Mosul, er det bare en ting som er viktig: Å hevne kvinnene som ble voldtatt, slått og henrettet av jihadistene.

Yazidien Nadia (22) til VG: – Jeg var sexslave for IS

IS' forfølgelse og brutalitet har rammet svært mange yazidier, men spesielt kvinnene ble utsatt for særlig brutal, seksualisert vold.

I en rapport fra Human Rights Watch (HRW) forteller flere av de som har klart å flykte hvordan de er blitt fraktet rundt til ulike steder i Irak og Syria og solgt som sexslaver.

– ISIS-styrker har begått organiserte voldtekter, seksuelle overgrep og andre forferdelige forbrytelser mot kvinner og jenter fra yazidi-folket, sa Liesl Gerntholtz, som leder HRWs arbeid for kvinners rettigheter, da rapporten ble lagt frem i april i fjor-

Mange hundre barn fortsatt savnet

En av dem som har sett grusomhetene på nært hold er 21 år gamle Asema Dahir.

– De tok åtte av naboene mine og jeg så at de drepte barna, sier hun til Reuters, og forteller at hun ble lamslått av brutaliteten til IS-soldatene.

– De drepte onkelen min og tok kona til fetteren min som hadde giftet seg bare åtte dager tidligere, sier hun til Reuters.

Les også: Tilhører yazidi – hvor er foreldrene våre?

Fetterens kone blir ifølge nyhetsbyrået fremdeles holdt fanget, i likhet med tusenvis andre. I dag blir det anslått at om lag en tredel av de om lag 5000 som ble tatt til fange, har unnsluppet eller har blitt smuglet ut av IS-kontrollerte områder.

De siste månedene har rundt 750 barn klart å flykte, men mange hundre er fortsatt savnet, ifølge aktivister som jobber med å dokumentere overgrepene mot yazidiene.

UT I FELT: Asema Dahir (21) gjør seg klar til å dra ut til frontlinjen i Nawaran, nær Mosul i Irak. Foto: Ahmed Jadallah Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder