Ber allierte om hjelp

Tyrkias statsminster: YPG-militsen sto bak angrepet i Ankara

Tyrkias statsminister sa torsdag at YPG-militsen sto bak onsdagens angrep.

  • Siri Marie Seim Sønstelie

Artikkelen er over fire år gammel

Samtidig som det kom meldinger om en ny eksplosjon i landet torsdag, meldte flere medier at Tyrkia har gjennomført luftangrep mot områder i Nord-Irak som er kontrollert av den forbudte kurdiske opprørsgruppen PKK. Det meldte nyhetsbyåratet Reuters.

Eksplosjonen i den sørøstlige delen av landet kommer dagen etter at 28 mennesker ble drept og 61 såret da en bilbombe gikk av rett ved en militærbuss i hovedstaden Ankara.

Tyrkias statsminister: –YPG-militsen sto bak

I følge Tyrkias statsminister, Ahmet Davutoglu skal det være den tyrkiske YPG-militsen som sto bak onsdagens angrep. Videre sier statsministeren at angrepet i Ankara var gjort i samarbeid med PKK.

– Angrepet viser at den syriskkurdiske YPG-militsen er en terroristgruppe, sier statsministeren.

YPG er militsen til det syriske kurderpartiet PYD, skriver NTB. De kjemper mot IS i Syria. YPG har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Mange PKK-soldater kjemper også i YPGs rekker.

Ifølge Reuters har Cemil Bayik, en av grunnleggerne og lederne i PKK, uttalt at han ikke vet hvem som sto bak angrepet.

Tyrkiske sikkerhetskilder var raskt ute med å anklage den kurdiske PKK-geriljaen for å stå bak angrepet, som det i følge den tyrkiske statsministeren er YPG-militsen hadde hovedansvar for.

Tidligere torsdag meldte den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Yeni Safak at en syrisk statsborger, Salih Necar, skal ha blitt identifisert som gjerningsmann etter at fingeravtrykk hadde blitt identifisert.

LES OGSÅ: Kurdere utelatt fra fredsforhandlinger

Ny eksplosjon

I tillegg kom det torsdag meldinger om at en ny eksplosjon har rammet Tyrkia. Eksplosjonen skal ha rammet en militærkolonne idet den kjørte på en av hovedveiene ut av byen Diyarbakir, som er den største byen i det kurdisk-dominerte sørøstlige Tyrkia.

Nyhetsbyrået AFP melder at minst seks personer skal være drept.

NTB melder at en syvende person skal være alvorlig skadet av det som skal være fjernutløst bombe.

Angrepet skal ha vært gjennomført av opprørsgruppen PKK, melder AFP

Tyrkia ber allierte om hjelp

I følge NTB ber Tyrkia nå om hjelp fra sine allierte i NATO i kampen mot militante kurdiske grupper.

Tyrkia gikk tidligere torsdag ut og sa at de lovet motsvar til angrepet i Ankara, og fortsatte med luftangrep mot PKK. Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, sier at Tyrkia ikke viker tilbake fra sin rett til selvforsvar når som helst.

– Vi skal fortsette vår kamp mot dem som utfører slike angrep, sa Erdogan onsdag.

Flere angrep

De to siste angrepene føyer seg inn i rekken av flere bombeangrep Tyrkia har blitt rammet av de siste månedene. Senest ble de rammet da tolv tyske turister ble drept i Istanbul 12. januar.

I en selvmordsaksjon mot en fredsdemonstrasjon i Ankara, i oktober i fjor, ble over 100 mennesker drept og over 500 såret. I juli i fjor ble 33 mennesker drept og over 100 såret da en selvmordsbomber angrep i byen Suruc.

Nekter for innblanding

Lederen for det syriske kurderpartiet PYD nekter for at gruppen hans sto bak bombeangrepet mot en militær buss i Ankara, skriver NTB.

– Det kan vi fullstendig avvise. Jeg kan forsikre deg om at ikke en kule er blitt avfyrt av YPG i Tyrkia. De anser ikke Tyrkia som en fiende, sier partileder Saleh Muslim til Reuters.

Han mener Tyrkia forsøker å eskalere kampene nord i Syria ved å beskylde syriske kurdere for å stå bak.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder