Derfor tok ekspertene feil om Donald Trump

Lenge levnet ekspertene Donald Trump små sjanser i det amerikanske nominasjonsvalget. Nå virker forretningsmannen fra New York ustoppelig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Amerikanernes «supertirsdag» ble nok en opptur for Donald Trump (69). Den republikanske kandidaten utklasset sine partikolleger og vant i Georgia, Alabama, Tennessee, Massachusetts, Virginia, Vermont og Arkansas. Det var det svært få som hadde trodd for noen måneder siden.

– Ekspertene undervurderte omfanget av den hvite middelklassens frustrasjon med den politiske eliten, og Donald Trumps evne til å forstå frustrasjonen og å styre mediebildet og den politiske dagsorden, mener seniorforsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier.

Han er en av mange eksperter som har måttet gå tilbake på egne utspill om Trumps muligheter for suksess i nominasjonsvalget, og senere i et eventuelt presidentvalg.

Christina (37): – Flytter ut av landet om Trump blir president

USA-EKSPERT: Svein Melby, seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: Institutt for forsvarsstudier ,

På VGs spørsmål i desember, svarte Melby at han ikke trodde Trump kunne bli republikanernes presidentkandidat, fordi majoriteten i det republikanske partiet ikke stiller seg bak han. Nå har eksperten snudd i sitt syn på saken.

– Ved nyttårstider begynte det å tegne seg et bilde av Trump som en seriøs kandidat, og nå er han soleklar favoritt til å bli republikanernes kandidat, sier Melby.

Utnytter kjendis-rollen

Heller ikke Are Tågvold Flaten, redaktør av amerikanskpolitikk.no, har vært særlig positiv på Trumps vegne. Tidligere har han blant annet kalt Trump en karikatur av en amerikansk politiker på steroider.

– Ledelsen vil ikke vedvare. Mange av de som oppgir å ville stemme på Trump, vil trolig endre mening. Han vinner ikke, men det er gøy så lenge det varer, uttalte Flaten den gangen.

USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs neste president

Redaktøren, som for tiden oppholder seg i USA for å følge valget, forteller at heller ikke amerikanske eksperter tok Trump på alvor til å begynne med. Slik forklarer han skivebommen:

– Trump har utnyttet forakten for politikere, systemet og Washington på en måte som ingen klarte å forutse på det tidspunktet han kunngjorde sitt kandidatur. Det kan delvis forklares med at han er en kjendis som alle har hatt et forhold til i lang tid. Han er ikke en vanlig politiker som begår feil, men en show-mann som mestrer mediene på en måte som ingen andre gjør. Selv Trump har innrømmet at han er overrasket over det som har skjedd det siste halvåret, sier Flaten, og legger til at overraskelsen har svekket utfordrernes muligheter.

– Hadde utfordrerne hans forholdt seg annerledes til Trump helt fra starten av - hadde de tatt ham på alvor - kunne han nok vært svekket og stoppet på et tidligere tidspunkt. Det er ikke for sent, men nå har den såkalte #NeverTrump bevegelsen dårlig tid.

Har tatt feil tidligere

VGs egen USA-kommentator Anders Giæver hadde heller ingen tro på Trump, men mener det er naturlig at eksperter tar feil fra tid til annen.

– Uten sammenlikning for øvrig, var det få som trodde at Barack Obama skulle bli president før nominasjonsvalget for åtte år siden. Det samme gjelder Bill Clinton i 1992, som var helt ukjent for de aller fleste, sier Giæver.

Kommentar: Ingen ler av Trump lenger

Han trekker frem Trumps livsstil, som han mener har vært helt uforenlig med en toppkarriere i amerikansk politikk.

– Det er ikke noe nytt at rike eksentrikere bestemmer seg for at de skal bli president, men et sånt fenomen som Trump har vi aldri sett maken til.

– Trump-seier alvorlig for Norge

Dersom Trump skulle gå hele veien til Det hvite hus, vil det få voldsomme følger for hele verden, ifølge ekspertene VG har snakket med.

Svein Melby tror særlig det ville fått store konsekvenser for utenrikspolitikken.

– Hvis Trump blir president og opptrer i tråd med det han sier i valgkampen, vil det få alvorlige følger for en småstat som Norge. Vi bygger vår politikk på et NATO-medlemskap og amerikanske sikkerhetsgarantier. Hvis vi får en amerikansk president som ser på NATO som en byrde som tapper landet for ressurser, ryker hovedforutsetningen i norsk sikkerhetspolitikk. Da må vi blant annet finne en helt ny måte å forholde oss til Russland på, sier Melby, men understreker samtidig at han fortsatt holder Clinton som favoritt i en duell mot Trump.

Spår lav valgoppslutning

Professor Jennifer Leigh Bailey, ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, tror det har kommet til et punkt der Republikanerne ikke kan nekte Trump å være deres kandidat.

– Det vil være vanskelig, kanskje også katastrofalt, for partiet dersom de nekter han å være deres kandidat. Det kan splitte partiet, sier hun.

USAs kommende førstedame? Slik er Melania Trumps luksusliv

Bailey tror ikke Trump blir USAs neste president, men mener mye avhenger av om de som stemmer på Bernie Sanders, vil gå med på å velge Clinton dersom Trump er eneste alternativ. Når det gjelder republikanere, tror hun de som ikke støtter Trump, kan bli hjemmesittere dersom valget står mellom han og Clinton.

– Dette er helt klart en av de mest interessante amerikanske valgkampene vi har sett. Likevel risikerer vi å få uvanlig mange hjemmesittere dersom det blir Clinton mot Trump, fordi mange er svært kritiske til begge kandidatene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder