RUSSISK RAKETT: Et russisk Bulava-missil blir avfyrt fra en Borey-klasse ubåt under en tidligere øvelse. Bildet er lagt ut på det russiske forsvarsdepartementets nettside i september 2014.
RUSSISK RAKETT: Et russisk Bulava-missil blir avfyrt fra en Borey-klasse ubåt under en tidligere øvelse. Bildet er lagt ut på det russiske forsvarsdepartementets nettside i september 2014. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet ,

Russiske medier: Ubåt-gigant skal teste atomraketter i Barentshavet

UTENRIKS

Samtidig med at øvelsesfasen for NATO-øvelsen Cold Responce starter i Trøndelag, bekjentgjør russiske media at det skal testskytes 16 atommissiler i arktisk farvann.

Publisert: Oppdatert: 03.03.16 10:33

Ifølge det uavhengige nettstedet Barents Observer er det første gangen på 25 år at russerne har planlagt en så omfattende øvelse i Barentshavet.

Det er en av de to enorme russer-ubåtene i Borej-klassen som skal delta i øvelsen, og foreta testskytingen av de langtrekkende missilene fra undervannsposisjon i Barentshavet, ifølge den russiske nyhetsnettstedet Izvestiya.

Nyhetsbyrået TASS meldte i forrige uke at to missiler skulle avfyres, men ting tyder på at det russiske forsvaret ønsker en mer omfattende testoperasjon eller styrkedemonstrasjon i nord-områdene.

De 170 meter lange ubåtene er omtalt som sentrale redskaper i Russlands strategi for å markere styrke til havs. Både Russland og tidligere Sovjetunionen har lenge hatt en enorm flåte med ubåter basert på Kolahalvøya - i kort distanse fra norsk farvann og Finnmarkskysten.

De langtrekkende missilene er av typen Bulava, og det er bygget baser for over 100 slike atombaserte våpen med bare kort avstand til Norges og dermed NATOs grense.

Russlands strategiske tilstedeværelse og baseoppbygging i nord ses på som svært viktig for landets selvtillit som stormakt.

De neste fire årene skal langt flere atomdrevne ubåter være operative, ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Så sent som på slutten av fjoråret ble det drevet testoppskyting av de atomdrevne missilene i Barentshavet.

Ifølge Barents Observer er både ubåten «Yuri Dolgoruki» og søsterfartøyet «Vladimir Monomakh» klare for å sette kursen mot Barentshavet for å foreta testoperasjonene. Men hvilken av ubåtene som får i oppdrag å gjennomføre testskytingen, er ennå ikke kjent.

Den russiske nordflåten planlegger å gjenta mye av den tidligere sovjetiske operasjonen Bohemoth, ifølge Izvestya.

Den planlagte testoperasjonen er ennå ikke nevnt på offisielle militære nettsteder, melder Barents Observer.

Her kan du lese mer om