I KØ: Flyktninger som har stilt seg i kø i slumleiren ved Calais for å få klær som deles ut. Det er elendige forhold for enslige barn i disse leirene, rapporterer UNICEF. Foto: Pascal Rossignol Reuters

FN: Enslige barn utnyttes i flyktningslummen i Frankrike

Barn og mindreårige i flyktningslummene langs kysten nord i Frankrike er utsatt for ydmykende forhold. FN rapporterer om overgrep og vold.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Flyktningbarn er hele tiden i fare for seksuelle overgrep og utnyttelse, advarer FNs barnefond UNICEF, som ber om at det etableres sikre soner for de mindreårige.

– Barna frykter for å bevege seg ute om kvelden etter mørkets frambrudd av frykt for overgrep, skriver FN-organisasjonen i rapporten «Verken trygg eller sikker», om flyktningbarn som er uten voksne.

Boforholdene i leirene, volden de kan ha opplevd underveis, risikoen ved å krysse grenser, illegale reglene og økonomi i flyktningslummene som fører mange av dem inn i avhengighetsforhold, skaper farlige situasjoner for barna.

Til sammen har UNICEF undersøkt forholdene i sju slumbyer der flyktninger har slått seg ned, langs nordvestkysten av Frankrike fra Normandie til Calais.

Kartleggingen er gjort mellom januar og april.

Les også: – 129 barn forsvunnet fra flyktningleir i Frankrike

Krever betaling

Det er registrert omkring 500 barn uten foreldre eller pårørende i leirene.

Rapporten legger vekt på at særlig unge afghanske gutter er utsatt på grunn av en praksis kalt batcha bazi, som åpner for at barn brukes som seksuelle objekter av voksne menn.

Ifølge rapporten er denne praksisen legitim i dette miljøet, og dermed er også voldtekt av gutter mer sosialt akseptert enn voldtekt av jenter.

Jenter er på sin side utsatt for seksuell utnyttelse og for å bli dratt inn i prostitusjon for å skaffe penger for å betale for opphold i noen av leirene og for å få krysset Kanalen over til Storbritannia. Det koster mellom 5.000-7.000 euro (nærmere 50.000 til 70.000 kroner) å bli smuglet over til Storbritannia.

Forsker: Ung asylsøker prostituerte seg i Norge - ingen grep inn

Les også: Flyktninger jages ut av «jungelen» i Calais

DÅRLIGE FORHOLD: Det er registrert omkring 500 barn uten foreldre eller pårørende i leirene i Franrike, ifølge UNICEF. Foto: Pascal Rossignol Reuters

Frykt og mareritt

Situasjonen viser at det skjer overtramp av barnas rettigheter etter FNs barnekonvensjon fra 1990 som både Storbritannia og Frankrike har skrevet under på.

– Barna som er intervjuet, forteller om kulde og sult. De mest sårbare bor i mottak der de er svært utsatt. De har problemer med å skaffe nok mat og en dusj, beskriver rapporten.

Mange forteller om frykt og mareritt om natten, at de er nervøse og sinte. Noen forsøker å skaffe seg psykiatrisk hjelp.

Ifølge UNICEF er det mangel på skikkelige forhold for mindreårige. De frivillige organisasjonene og landene er ikke flinke til å koordinere arbeidet sitt.

UNICEF foreslår at man etablerer skjermede områder i slumområdene, slik at de enslige mindreårige flyktninger kan være sikre og få hjelp til å forsøke å finne pårørende og familie.

Les også: Enslige asylbarn har blitt milliardbutikk

Les også: Frykter asylbarn blir ofre for menneskehandel

Les også

 1. Ny rapport: Nødhjelpen må endres radikalt

  Det internasjonale nødhjelpssystemet har gått ut på dato. Det må radikale endringer til hvis systemet skal klare å møte…
 2. Terror-mistenkte skal ha tatt seg til Europa under dekke av å være flyktninger

  Alle de fire mennene som er pågrepet for å ha planlagt terroranslag mot den tyske storbyen Düsseldorf skal ha utgitt seg…
 3. Redningsarbeidere hentet opp død baby i Middelhavet

  CATANIA (VG) Flyktningkrisen har fått et nytt ansikt etter at en liten baby ble funnet død utenfor Libyas kyst, da nok…
 4. Syrisk flyktning vil ha alle sine 20 barn til Danmark - det skaper reaksjoner

  Den syriske flyktningen Daham Al Hasan forsøker å samle familien sin på 20 barn og tre koner.
 5. Mener Norge er blant de som gjør mest for flyktningene

  ISTANBUL (VG) FN mener Norge kunne økt kvoten på flyktninger med helseutfordringer.
 6. FN i Tyrkia: – Land som Norge bør gjøre mer for flyktninger som Noor

  ISTANBUL (VG) Det kan ta årevis å komme på listen over FN-flyktninger som trenger helsehjelp i Europa.

Mer om

 1. Frankrike
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. FN

Flere artikler

 1. 1200 politimenn satt inn for å tømme flyktningeleir i Calais

 2. Tømmer «Jungelen» i Calais

 3. Øyenvitne i «Jungelen»: Minst 60 barn sov i ruinene i natt

 4. Rapport: Flere flyktningbarn i Hellas sliter med depresjoner og angst

 5. Røde Kors: Overgrep rammer mange barn som reiser alene til Vesten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder