JOBBER FOR FRED: Sent i går kveld landet Jan Egeland i Genève for å lede et møte hvor utfallet kan være liv eller død for flere tusen syrere. Som FN-ansvarlig for den humanitære innsatsen i Syria, bærer Egeland på et stort ansvar. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Jan Egeland om Aleppo: – Tusener av liv står på spill

GENEVE (VG) Jan Egelands viktigste oppgave i dag er å hindre at titusener av syrere blir drept.

 • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over tre år gammel

Han leder den internasjonale gruppen, ISSG, som skal sørge for tilgang til sivilbefolkningen i ruinene i det som den var vakre byen Aleppo.

– Slik det ser ut blir det veldig vanskelig å få til et positivt utfall av dette møtet. Medlemslandene er sterkt uenige om hvordan vi skal få satt en stopper for de tragiske hendelsene som har pågått i Aleppo de siste døgnene, sier Jan Egeland til VG.

Samtidig som han er generalsekretær i Flyktninghjelpen, er Egeland også FNs spesialutsending for humanitære spørsmål og beskyttelse av sivilbefolkningen i Syria. Nå står han midt oppi den diplomatiske dramaet av den humanitære katastrofen i den syriske byen, Aleppo.

Evakueringen og våpenhvilen kollapser: – Nye angrep i Aleppo

Hastemeldinger

Da Jan Egeland landet i Genève sent i går kveld lå det 22 hastemeldinger på telefonen hans.

Blant annet mottok han en video av en gruppe foreldreløse barn som tryglet om hjelp til å komme seg ut fra krigssonen inn i Aleppo.

– Jeg kjenner jo ikke detaljene rundt denne videoen, men tragediene står i kø for dem som har opplevd dette krigshelvetet og beleiringer i lang tid, sier Egeland.

Kommentar: Et moralsk nederlag

– Hva forventer du av møtet i dag? Får FN og Den internasjonale Røde Kors komiteen tilgang til den desperate og livredde befolkningen som ennå ikke har greid å komme seg ut av byen?

– Vi håper på det, men det blir som sagt vanskelig. Russerne vil på møtet gi klart uttrykk for at de nå har befridd Øst-Aleppo fra terrorister, og at sivilbefolkningen nå kan leve et trygt og godt og få den hjelpen de trenger. Det vil også Iran og andre land gi uttrykk for. Så vil amerikanerne, vestlige land og Gulfstatene komme med en voldsom kritikk av Russland og det syriske regimet for grusomme overgrep. Og hevde at de har knust et folkelig opprør med en voldsom bruk av våpenmakt. Slik er posisjonene, sier Egeland.

Les også: Opprørere: Nytt forsøk på evakuering fra Aleppo

Grusomme overgrep

– Det blir veldig vanskelig for de 22 medlemslandene i ISSD, International Syria Support Group, så sterkt uenige som de er om det dramaet som utspiller seg i Aleppo de siste døgnene, sier Egeland til VG.

USA tordnet i sikkerhetsrådet: – Er dere ikke i stand til å føle skam?

De grusomme bildene og øyenvitne fortellingene som kommet ut fra Aleppo, gjør et dypt inntrykk på FNs spesialutsending.

Den ofte så optimistiske fredsmegleren, diplomaten og humanitære størrelsen, Jan Egeland, virker oppgitt og sliten. I 25 år har han arbeidet for fred, forsoning og hjelp til ofre i krig og konfliktet. Nå sliter han.

– Det er blitt en sterkt politisering av situasjonen i Syria. Vi var lenge inne på et spor som så ut til å bringe resultater. Sivile i de beleirede områdene fikk hjelp, men fordi det kom til et sammenbrudd mellom russere og amerikanere, som jo ledet dette arbeidet sammen med FN, representert ved meg, så er alt blitt så mye verre. Min jobb er blitt mye verre, sier Egeland.

De er omringet og angrepet i Aleppo. Her er innbyggernes historier om å overleve

LEDER VENNELANDSGRUPPEN: Jan Egeland, leder FNs humanitære innsatsen i Syria. Her på vei til Genève for møte i FN hovedkvarteret. Sliten etter de siste dagenes nyheter fra Aleppo, ukentlig tar han turen til Genève. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: Helge Mikalsen VG

Få oversikt: Disse gruppene kjemper i Aleppo

Uoverstigelig oppgave

Når han setter seg til bordet i FNs hovedkvarter i Genève i dag, og skal lede møtet hvor 22 land i ISSG, også kalt Vennelandsgruppen, satt sammen av land som har politisk innflytelse på de krigførende partene i Syria og skal forsøke å komme nærmere hverandre, er det en oppgave som kan synes uoverstigelig selv for dreven forhandlingsleder.

– Uansett, for meg og FN er og blir det viktigste å kunne få tilgang til ofrene og sivilbefolkningen. Vil vil komme med sterk kritikk av den russiske og syriske siden som ikke gir FN og den Internasjonale Røde Kors komiteen adgang til de befolkningsgruppene som ha det verst, de som befinner seg i Øst-Aleppo. Og at man også lar oss komme til for å hjelpe de mellom ti og 20 000 som fortsatt befinner seg i områder hvor de er utsatt for kryssild eller er i området kontrollert av opposisjonsgrupper. Det er ikke bare Russland og det syriske regimet som er å klander i denne fortvilte situasjonen og den humanitære tragedien som utspiller seg, sier Jan Egeland.

Erna Solberg om Aleppo: – Det skjer krigsforbrytelser

Les også

 1. Vesten har sveket Aleppos befolkning

  I over fire år har Aleppos innbyggere bedt om fred, hjelp og verdighet. Vi ga dem ingenting.
 2. Den kaotiske krigen: Disse gruppene kjemper i Aleppo

  Krigen om Aleppo omtales ofte som en kamp mellom…
 3. Aleppo - en lang, blodig historie i korte trekk

  I flere tusen år har ulike hærstyrker forsøkt å kontrollere Aleppo.
 4. Sårede syrere på vei ut av Øst-Aleppo

  De første kjøretøyene med syrere har forlatt den opprørskontrollerte delen av Øst-Aleppo i henhold til…
 5. Flyktningfamilie fra Aleppo: – Vesten er medskyldig

  KILIS (VG) Vesten har lukket øynene mens sivile er blitt slaktet i Aleppo, sier Nafisah (33).
 6. Aleppo-innbygger: De forsøker å utslette oss

  Bombene regner over Aleppo, og byens innbyggere løper livredde gjennom gatene etter at evakueringsplanene ble avblåst.

Mer om

 1. Syria
 2. Syriakrigen

Flere artikler

 1. Pluss content

  Farvel Aleppo ...

 2. VG fulgte Jan Egeland under hektisk Syria-diplomati i Geneve: Egeland: – Det tok 4000 år å bygge Aleppo gjennom flere hundre generasjoner. Det tok en generasjon fire år å rive byen i stykker.

 3. USA tordnet i sikkerhetsrådet:– Er dere ikke i stand til å føle skam?

 4. Titusener drevet på flukt fra Aleppo i løpet av to døgn

 5. Landansvarlig for Røde Kors om situasjonen i Aleppo: – Veldig utfordrende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder