Vant frem i retten: Kvinne (60) får føde sin døde datters barn

Etter en lang kamp har en britisk kvinne fått rettens tillatelse til å bruke egg fra sin døde datter til å bære frem sitt eget barnebarn.

Artikkelen er over tre år gammel

Den historiske avgjørelsen, som falt i den britiske ankedomstolen torsdag, betyr at kvinnen har fått juridisk grønt lys til å ta med seg sin datters nedfrosne egg til en klinikk i New York. Der er håpet at de ved hjelp av en sæddonor, skal kunne brukes til å unnfange et barn som skal bæres frem av sin bestemor, melder BBC.

Den 60 år gamle kvinnen har gjennom en lang rettsrunde hevdet at dette var hennes døde datters siste ønske. Datteren døde av tarmkreft i 2011, bare 28 år gammel.

Samtykke

Den britiske Fertilitets- og fosterlæremyndigheten HFEA slo i 2014 fast at eggene ikke kan utleveres fra lagringsstedet i London fordi datteren ikke hadde gitt tilstrekkelig skriftlig samtykke.

Les også: Fikk tvilling med ulik hudfarge

I den siste høringen før saken ble endelig avgjort fremholdt 60-åringens advokat Jenni Richards imidlertid at det finnes andre «tydelige bevis» for at datteren var klar på hva hun ønsket skulle skje med eggene.

Advokaten argumentere for at «alle tilgjengelige bevis» viste at kvinnen ønsket at hennes mor «skulle føde hennes barn etter døden», skriver The Telegraph.

Vant i siste ledd

HEFA på sin side understreket i retten at de har sympati for den døde kvinnens foreldre, men at de fremdeles mener at det ikke finnes tilstrekkelig samtykke fra den avdøde datteren.

I en pressemelding skriver de at ankedomstolens avgjørelse bekrefter behovet for såkalt informert samtykke, men de registrerer også at retten mener at det finnes tilstrekkelig bevis for hva den døde kvinnen ønsket.

Fødte på fly: Visst ikke at hun var gravid

Da saken var oppe i Høyesterett i september fjor tapte 60-åringen, men hun fikk likevel mulighet til å føre saken i ankedomstolen der hun altså vant frem.

Om den britiske kvinnen noensinne får oppfylt sin ukonvensjonelle ønske om å føde sitt eget barnebarn gjenstår imidlertid å se, ettersom HFEA nå må se på saken på nytt.

Selv om saken er enestående i britisk sammenheng, finnes det eksempler på kvinner som har båret frem sine egne barnebarn. I 2014 var 58 år gamle Julia Navarro surrogatmor for datteren, i 2013 fødte en 53-åring fra Iowa sine egne tvillingbarnebarn, og 49 år gamle Linda Sirois fra Maine hjalp sin egen datter på samme måte i 2012.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder